ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2014-Γ. Μηλιός Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διασφαλίσει τη σταθερότητα

Εκλογές 2014-Γ. Μηλιός Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διασφαλίσει τη σταθερότητα

Οι ευρωεκλογές θα αποτελέσουν το πρώτο βήμα για τη μεγάλη ανατροπή που έρχεται, προβλέπει ο Γιάννης Μηλιός, επικεφαλής του τμήματος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος ευρωβουλευτής, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ.

Ο κ. Μηλιός θεωρεί σίγουρη τη νίκη του κόμματός του στις εκλογές, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η διαφορά των ποσοστών θα είναι κομβικής σημασίας για τη συνέχεια. Τονίζει όμως με βεβαιότητα ότι «η διαφορά θα είναι τέτοια που θα πρέπει να προκηρυχθούν άμεσα εθνικές εκλογές». Απαντώντας στις θέσεις του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου για την ανάγκη σταθερότητας ο κ. Μηλιός, τονίζει ότι «μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διασφαλίσει τη σταθερότητα».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη:

ΕΡ: Σε άρθρο σας στην Αυγή, λέτε ότι «στόχος μας δεν είναι η διαχείριση της σημερινής κατάστασης αλλά η ανατροπή του νεοφιλελευθερισμού στο σύνολό του». Η ανατροπή όμως προϋποθέτει, τουλάχιστον μια μεγάλη εκλογική ήττα των συντηρητικών δυνάμεων σε όλη την Ευρώπη. Πιστεύετε ότι οι ευρωεκλογές θα ανατρέψουν την σημερινή κατάσταση;

ΑΠ: Οι ευρωεκλογές θα αποτελέσουν το πρώτο βήμα για τη μεγάλη ανατροπή που έρχεται. Το αποτέλεσμά τους θα έχει ως συνέπεια την πτώση της κυβέρνησης στην Ελλάδα, την προκήρυξη εθνικών εκλογών. Η ανάδειξη της κυβέρνησης της Αριστεράς από τις εκλογές αυτές θα υπονομεύσει τη μονολιθική ηγεμονία των νεοφιλελεύθερων ελίτ. Θα ξεκινήσει μια σκληρή διαπραγμάτευση για τη δανειακή σύμβαση της Ελλάδας και ταυτόχρονα θα καταργηθούν άμεσα όλοι οι εφαρμοστικοί νόμοι των μνημονίων που έχουν οδηγήσει τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία στην κατάσταση που γνωρίζουμε. Αυτή η διαπραγμάτευση θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς ανάλογα με το τι θα συμβεί στην Ελλάδα θα υπάρξουν εξελίξεις και στις άλλες υπερχρεωμένες χώρες στην Ευρώπη.

ΕΡ: Αν όμως ανατροπή δεν υπάρξει στην Ευρώπη και οι συσχετισμοί δεν αλλάξουν η διαχείριση της κατάστασης δεν είναι σχεδόν δεδομένη; Πώς θα επιβάλει τις θέσεις του ο ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος, για τα Μνημόνια και την κρίση της χώρας γενικότερα;

ΑΠ: Η διαχείριση της κατάστασης από την κυβέρνηση της Αριστεράς θα είναι προς την κατεύθυνση της ανατροπής της και όχι της σταθεροποίησής της. Στο πρόγραμμά μας υπάρχουν τα μέτρα ανακούφισης της πλειοψηφίας από την ανθρωπιστική κρίση και η ανάκτηση της εργασίας. Για τα μνημόνια δε θα συζητήσουμε με τους δανειστές. Θα συζητήσουμε για τη δομή και το μέλλον της διαχείρισης του δημόσιου χρέους και δεν λέμε ότι θα επιβάλουμε τις θέσεις μας. Λέμε όμως ότι υπάρχει δυνατότητα συμφωνίας, καθώς είναι και προς το συμφέρον των δανειστών να καταστεί αξιόχρεο το ελληνικό κράτος. Η έκβαση αυτής της συζήτησης εξαρτάται προφανώς και από τις πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες που θα έχει καταφέρει να συγκροτήσει η κάθε «πλευρά του τραπεζιού». Το σημαντικό είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στη διαπραγμάτευση για το χρέος θα εκφράζει ταυτόχρονα τα συμφέροντα της Ελλάδας και της κοινωνικής πλειοψηφίας που πλήττεται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σ' αυτή τη συγκυρία τα συμφέροντα αυτά ταυτίζονται.

ΕΡ: Πώς εκτιμάτε ότι θα διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό της χώρας σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ;

ΑΠ: Δεν τίθεται θέμα νίκης αλλά διαφοράς. Η διαφορά θα είναι τέτοια που θα πρέπει να προκηρυχθούν άμεσα εθνικές εκλογές.

ΕΡ: Είναι προφανές ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ επικρατήσει στις ευρωεκλογές, στο σύνολό του το ευρωπαϊκό οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο θα αποδυθεί σε μεγάλο αγώνα για να μην αναδειχθεί το κόμμα σας κυβέρνηση. Σας φοβίζει μια νέου τύπου «Ιερά Συμμαχία»;

ΑΠ: Όχι δε μας φοβίζει τίποτα. Πρέπει να «τρομοκρατήσουμε τους τρομοκράτες», πρέπει να εκφράσουμε με τόλμη και σοβαρότητα τη βούληση του λαού για ανατροπή της σημερινής ζοφερής κατάστασης.

ΕΡ: Η Ελλάδα είναι τελευταία στην Ευρώπη των 28 στην εκπαίδευση, σύμφωνα με έρευνα και την κατάταξη του εκδοτικού οίκου Pearson, η οποία συντάχθηκε με βάση στοιχεία που συνέλεξε η ερευνητική ομάδα του περιοδικού The Economist. Το υπουργείο Παιδείας θεωρεί ότι όλα τα κάνει καλά, ενώ αυξάνονται οι ανησυχίες ότι από το Φθινόπωρο θα υπάρξει κατάρρευση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Δεν θα έπρεπε το θέμα αυτό να είναι ίσως κορυφαίο στην ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ, ανεξάρτητα από τις εκλογές;

ΑΠ: Η λεγόμενη Αθηνά- 2 που θα εφαρμοστεί από Σεπτέμβριο, πράγματι θα οδηγήσει σε περαιτέρω διάλυση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, κάτι που αποτελεί στόχο, εξάλλου, της κυβέρνησης. Το υπουργείο Παιδείας θα περικόψει από τον προϋπολογισμό του έως το 2016 περίπου 1 δισ. ευρώ. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 2009 είχε προϋπολογισμό 40 εκατ. ευρώ, σήμερα έχει 14 εκατ. ευρώ. Το ΤΕΙ Αθηνών που πριν από πέντε χρόνια είχε προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ, φέτος έχει 10 εκατ. ευρώ. Αυτές οι πολιτικές οδηγούν στην άνθηση χαμηλού επιπέδου ιδιωτικών κολεγίων, ενώ τα δημόσια πανεπιστήμια οδηγούνται στη συρρίκνωση. Οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν για να έχουν τα παιδιά τους πρόσβαση στο αγαθό της «παιδείας». Το θέμα αυτό είναι πράγματι κορυφαίο στην ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ και θα είναι από τις πρώτες προτεραιότητες της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που θα εκλεγεί στο ευρωκοινοβούλιο.

ΕΡ: Η ένταση στις σχέσεις της Ρωσίας με την ΕΕ και τις ΗΠΑ πιστεύετε ότι διευκολύνει τον ΣΥΡΙΖΑ στους χειρισμούς του και στον τρόπο με τον οποίο απευθύνεται στη Δύση ή θα πιεστεί αφόρητα η Ελλάδα, προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ χωρίς διαφοροποιήσεις; Οι γεωπολιτικοί στόχοι θα κυριαρχήσουν έναντι των οικονομικών;

ΑΠ: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να εκμεταλλευτεί προς το συμφέρον του ελληνικού λαού όποια ευκαιρία του παρουσιαστεί σε γεωπολιτικό επίπεδο. Η εξωτερική πολιτική μας όμως θα είναι πολυδιάστατη και δεν θα προσδεθούμε σε καμία μεγάλη δύναμη. Δεν πιστεύουμε ότι η πολιτική που ασκεί η Ρωσία είναι καλύτερη σε κοινωνικό επίπεδο, είναι επίσης νεοφιλελεύθερη. Στο κέντρο των στόχων μας είναι το κοινωνικό ζήτημα και οι γεωπολιτικές επιλογές μας θα υπηρετήσουν αυτούς τους στόχους.

ΕΡ: Τα συγκυβερνώντα κόμματα προτάσσουν την ανάγκη σταθερότητας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα επιδράσει αποσταθεροποιητικά για τη χώρα. Αρκετοί ισχυρίζονται ότι η αποσταθεροποίηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν σημαίνει αποσταθεροποίηση της χώρας. Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πείσει ακόμη ούτε για τη σταθερότητα των θέσεών του, πώς θα γίνει δύναμη σταθερότητας και ασφάλειας;

ΑΠ: Πρόκειται για πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας. Οι κυβερνήσεις των τρομοκρατών της κοινωνικής πλειοψηφίας, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που γκρέμισαν τα πάντα για να ευνοήσουν τους φίλους τους, τη μικρή ολιγαρχία που κερδίζει από την κρίση, κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υπονομεύει τη σταθερότητα. Εγώ σας λέω ότι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διασφαλίσει τη σταθερότητα. Η συνέχιση αυτών των πολιτικών θα οδηγήσει σε εμβάθυνση του κοινωνικού χάους που επικρατεί σήμερα, με απρόβλεπτες συνέπειες σε όλα τα επίπεδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυριολεκτικά αυτήν τη στιγμή η μόνη δύναμη που μπορεί να δώσει ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

Διαβάστε επίσης:

Νέα δημοσκόπηση: Μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ με 2%