ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Debate – Τσίπρας: Όχι στους λαούς τα βάρη των τραπεζών!

Debate – Τσίπρας: Όχι στους λαούς τα βάρη των τραπεζών!

Τις ιδέες του Γκι Φερχόφστατ, ο οποίος είχε μιλήσει προηγουμένως στο Ντιμπέιτ των υποψηφίων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (κάνοντας λόγο για δημοσιονομική πειθαρχία), κατέκρινε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως «είναι αυτές που μας οδήγησαν στην κρίση, στη φούσκα στις ΗΠΑ, που μέσα από διαχείριση κρίσης έχουν θέσει σε κίνδυνο την Ευρώπη».

Ανάπτυξη και συνοχή «προκειμένου να τονώσουμε τη ζήτηση και να σταματήσουμε την παράνοια του χρέους» είναι η λύση, διεμήνυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στην πολιτική λιτότητας.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την πρότασή του για διάσκεψη σχετικά με το χρέος, στο πρότυπο της Διάσκεψης του 1953 για τη Γερμανία, σημειώνοντας ότι αν δεν αντιμετωπιστεί με λογική και αλληλεγγύη το πρόβλημα του χρέους, «δεν θα ξεφύγουμε από την ύφεση και την καταστροφή».

Για την αντιμετώπιση της τραπεζικής κρίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι έχει μείνει άναυδος που ο συνυποψήφιός του, κ. Φερχόφστατ, υπερασπίστηκε προγράμματα διάσωσης των τραπεζών που - όπως είπε – «θα πληρώνουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας». Τώρα, επισήμανε ο κ. Τσίπρας, λένε ότι πρέπει να σηκώνουν το βάρος και οι καταθέτες, κάτι που συνιστά καταστροφική λογική.

Σε παρατήρηση, δε, του Γκι Φερχόφστατ για τη λειτουργία των τραπεζών και τη χρηματοδότηση των κομμάτων στην Ελλάδα από αυτές, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το πελατειακό κράτος που στήριζε τις τράπεζες, στηριζόταν από τα μεγάλα ευρωπαϊκά κόμματα. Πρόσθεσε ωστόσο, ενώ στην αρχή το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα ήταν δημοσιονομικό, στην πορεία το φάρμακο έκανε χειρότερη την ασθένεια.

Για την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού, ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτή έχει αιτία και η αιτία είναι η πολιτική αυτών που κυβερνούν την Ευρώπη, τα κόμματα που στηρίζουν τον κ. Σουλτς και τον κ. Γιούνκερ, που λένε, όπως σημείωσε, ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη λιτότητα. «Κάτι που κάνει αποκρουστική την ΕΕ».

«Αν θέλουμε να σώσουμε την ΕΕ, πρέπει να τη σώσουμε αλλάζοντάς την, γιατί τώρα αναδιανέμει φτώχεια και εξαθλίωση», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ακόμη ότι είναι ανάγκη να υπάρξει συνολική λύση ελάφρυνσης του χρέους που θα επιτρέψει και στις τράπεζες να προχωρήσουν σε εξυγίανση, αλλιώς, όπως υποστήριξε, «θα συνεχίσουμε να φορτώνουμε χρέη τους λαούς».

Διαβάστε ακόμα:

Τσίπρας: Χρήματα για την ανεργία και όχι για τις τράπεζες!