ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Debate – Τσίπρας: Υπέρ διπλωματικής λύσης στην Ουκρανία

Debate – Τσίπρας: Υπέρ διπλωματικής λύσης στην Ουκρανία

Την άποψή του ότι η Ευρώπη πειραματίζεται ξανά με τα υλικά του ψυχρού πολέμου, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο Ντιμπέιτ των υποψηφίων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση στην Ουκρανία και την κρίση με τη Ρωσία.

Η πολιτική αυτή, πρόσθεσε, ανοίγει μια πληγή που δεν μπορεί να κλείσει με κυρώσεις, αλλά με διπλωματία. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν πρέπει να αποδεχθούμε και να αναγνωρίσουμε μια κυβέρνηση των νεοναζί στην Ουκρανία, ενώ ο ουκρανικός λαός πρέπει να αποφασίσει μόνος του.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ακόμη ότι είναι ανάγκη να υπάρξει διάλογος στον ΟΑΣΕ και να μην υπάρξει στρατιωτική παρέμβαση ούτε του ΝΑΤΟ, ούτε της Ρωσίας, ώστε «να δώσουμε μια ευκαιρία στην ειρήνη».

Στην ερώτηση για τις κινήσεις αυτοδιάθεσης διάφορων λαών, όπως των Καταλανών ή των Σκωτσέζων, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Αριστερά σέβεται το δικαίωμα αυτοδιάθεσης, αλλά, επισήμανε, εθνικισμοί και εντάσεις δεν μπορούν να οδηγήσουν σε θετικό αποτέλεσμα. «Δεν πρέπει να προκρίνουμε ως ΕΕ την αλλαγή συνόρων», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «αλλά να σεβαστούμε θέσεις λαών, με μια λύση να είναι η ομοσπονδία στο πλαίσιο του κράτους».

Το ίδιο πρόσθεσε μπορεί να ισχύσει και με την Ουκρανία, που πρέπει να είναι γέφυρα μεταξύ Ρωσίας-ΕΕ με μια ομοσπονδιακή δομή.

Διαβάστε ακόμα:

Τσίπρας: Όχι στους λαούς τα βάρη των τραπεζών!