ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γλίτωσε το 1 εκατ. ευρώ ο Καρχιμάκης

Γλίτωσε το 1 εκατ. ευρώ ο Καρχιμάκης

Αίρεται τελικά με διάταξη του 3ου τακτικού ανακριτή Δημήτρη Φούκα ολόκληρο το πόσο της εγγυοδοσίας – μαμούθ ύψους 1 εκατ. ευρώ που είχε επιβληθεί στον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ και νυν βουλευτή Μιχάλη Καρχιμάκη μετά την απολογία του για «ηθική αυτουργία σε παραβίαση μυστικών της πολιτείας» σε βαθμό κακουργήματος.

Όπως είναι γνωστό ο κ. Καρχιμάκης βρέθηκε κατηγορούμενος μετά από αναφορά με ημερομηνία 11.04.2013 υπαλλήλου της ΕΥΠ προς τον διοικητή της υπηρεσίας, σύμφωνα με την οποία ο πρώην υπουργός φέρεται να λάμβανε από υπαλλήλους της ΕΥΠ αντίγραφα των απόρρητων συντασσόμενων κάθε μήνα "αναφορών κατάστασης ασφαλείας - εκτίμησης απειλής", των ημερήσιων δελτίων ενημέρωσης και λοιπών εγγράφων που απευθύνονταν προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Εξωτερικών, Δημόσιας Τάξης και Άμυνας. Επίσης φέρεται ότι έπεισε άγνωστο υπάλληλο του ΥΠΕΘΑ να του παραδώσει αντίγραφα εγγράφων με πληροφορίες και ειδήσεις που αφορούσαν στην ασφάλεια και την αμυντική ικανότητα της χώρας που έπρεπε να παραμείνουν απόρρητα.

Μετά την απολογία του πρώην υπουργού στον κ. Φούκα στις αρχές του περασμένου Μαρτίου ανακριτής και εισαγγελέας έδειξαν το... δρόμο της ελευθερίας στον κ. Καρχιμάκη με την επιβολή όμως πρωτόγνωρης για τα δικαστικά χρονικά εγγυοδοσίας ύψους 1 εκατ. ευρώ και του περιοριστικού όρου της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Ο κατηγορούμενος εξέφρασε τότε την πικρία του για την άσκηση δίωξης σε βάρος του και αρνήθηκε τις πράξεις που του αποδίδονται, υποστηρίζοντας ότι ως βουλευτής προάσπιζε πάντα το εθνικό συμφέρον.

Τρεις και πλέον μήνες μετά ο ίδιος ανακριτής στο σκεπτικό της διάταξής του με την οποία αίρεται ολόκληρο το πόσο της εγγυοδοσίας αναφέρει ότι «ενόψει της οικογενειακής και οικονομικής του κατάστασης όπως προκύπτει από τα προσκομισθέντα έγγραφα κρίνεται ότι δεν είναι δυνατή η τήρηση του περιοριστικού όρου της εγγυοδοσίας ενός εκατ. ευρώ που του επιβλήθηκε με την ανωτέρω διάταξή μας. Δεδομένου δε ότι ο κατηγορούμενος διατηρεί σταθερούς δεσμούς με την Ελλάδα, έθεσε εαυτόν στη διάθεση της ανάκρισης και δεν έχει υπάρχει στο παρελθόν φυγόποινος ή φυγόδικος κρίνεται ότι η άρση του όρου δεν θα δυσχεράνει την ανάκριση. Συνεπώς συντρέχει λόγος να αρθεί η εγγυοδοσία του ενός εκατ. ευρώ».

Υπέρ της σχεδόν ολοσχερούς εξαφάνισης της εγγυοδοσίας είχε ταχθεί για τους ίδιους λόγους με πρόταση της και η εισαγγελέας Ελένη Μαυροπούλου ζητώντας τη μείωση αυτής από 1 εκατ. ευρώ μόλις στα 10.000 ευρώ. Ωστόσο εισαγγελέας και ανακριτής έκριναν ότι πρέπει να παραμείνει ο όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Διαβάστε επίσης:

Σωτήρια αεροδιακομιδή για αγοράκι 16 μηνών από την Αεροπορία Στρατού

Ιωάννινα: Και όμως αστυνομικός έκοψε κλήση σε αυτοκίνητο της ΕΛ.ΑΣ.!

Λαμία: Λουκέτο στο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας