ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατέθεσαν προτάσεις για δημοψήφισμα ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ και Πολύδωρας

Κατέθεσαν προτάσεις για δημοψήφισμα ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ και Πολύδωρας

Μετά την κατάθεση των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, των Ανεξάρτητων Βουλευτών και της Χρυσής Αυγής για τη συζήτηση δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ» αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, την Πέμπτη τις δικές τους προτάσεις τους έστειλαν στον Ευ.Μεϊμαράκη το ΚΚΕ και η ΔΗΜΑΡ.

Κατόπιν αυτού, ανοίγει και επισήμως πλέον το θέμα της άθροισης ή μη των υπογραφών των βουλευτών της αντιπολίτευσης που ζητούν τη σύγκληση της Ολομέλειας.

Εφόσον το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής κρίνει ομοειδή τα κείμενα, οι υπογραφές των βουλευτών της αντιπολίτευσης θα πρέπει να αθροιστούν.

Οι υπογραφές ξεπερνούν τον αναγκαίο αριθμό των 120: ΣΥΡΙΖΑ 71, ΑΝΕΛ 14, Ανεξάρτητοι Βουλευτές 14, ΚΚΕ 12, ΔΗΜΑΡ 11, Χρυσή Αυγή 16.

Υπογεγραμμένη πρόταση υπέβαλε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Β.Πολύδωρας.

Η πρόταση του ΚΚΕ

«Οι βουλευτές του ΚΚΕ που υπογράφουν αυτό το κείμενο ζητούν την διεξαγωγή δημοψηφίσματος σύμφωνα με το άρθρο 44 παρ. 2 του Συντάγματος για την ακύρωση του νομοθετικού πλαισίου που οδηγεί στην μετοχοποίηση της ΔΕΗ, την είσοδο των ιδιωτικών ομίλων, τον διαχωρισμό των συστημάτων μεταφοράς και διανομής που απορρέουν από το συνολικό κοινοτικό πλαίσιο απελευθέρωσης της ενέργειας και έχει δραματικές συνέπειες για τις λαϊκές οικογένειες και τους εργαζόμενους του κλάδου.

»Συγκεκριμένα οι Βουλευτές του ΚΚΕ ΖΗΤΟΥΝ την διενέργεια δημοψηφίσματος για την ακύρωση και κατάργηση του ν. 1914/1990, του ν.2773/1999, του ν. 3426/2005, του ν. 4001/2011 του ν.4237/2014 και για τον ψηφισθέντα νόμο "Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρίας ηλεκτρικής ενέργειας", του γνωστού ως "μικρή ΔΕΗ"».

Η πρόταση της ΔΗΜΑΡ

«H Δημοκρατική Αριστερά έχει ταχθεί κατά του ψηφισμένου Νομοσχεδίου "Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας", με το οποίο επιχειρείται ο τεμαχισμός της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης της χώρας, της ΔΕΗ, η οποία παρέχει το πολύτιμο κοινωνικό αγαθό της ενέργειας, με τη δημιουργία της προς πώληση "Μικρής ΔΕΗ". Επισημαίνει ότι δεν εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον, αφού εκποιείται το ένα τρίτο των υποδομών -ανεκτίμητης αξίας και απόδοσης-, του παραγωγικού δυναμικού και της πελατειακής βάσης της ΔΕΗ.

»Η Δημοκρατική Αριστερά δεν είναι κατά της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας, ούτε γενικά και αόριστα κατά των αποκρατικοποιήσεων. Είναι εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων, που εκποιούν δημόσια αγαθά, όπως η ενέργεια και το νερό και οι οποίες δεν εντάσσονται σε αναπτυξιακό σχεδιασμό και, στην προκειμένη περίπτωση, στους στόχους μίας βιώσιμης ενεργειακής στρατηγικής για τη χώρα. Αυτά τα αρνητικά είναι που χαρακτηρίζουν το ψηφισθέν νομοσχέδιο, με το οποίο επιχειρείται η διάσπαση της ΔΕΗ και η εκποίηση της "Μικρής ΔΕΗ".

»Θεωρούμε ότι το ζήτημα αυτό είναι μείζον για την κοινωνία και πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να αποφανθούν με Δημοψήφισμα οι Έλληνες πολίτες. Για τους λόγους αυτούς, προτείνουμε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος, σύμφωνα με τα άρθρα 44 παρ. 2 του Συντάγματος και 116 του Κανονισμού της Βουλής, για το ψηφισμένο νομοσχέδιο με τίτλο "Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας", που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, με ερώτημα αν οι Έλληνες πολίτες εγκρίνουν το εν λόγω ψηφισμένο νομοσχέδιο».

Η πρόταση της ΔΗΜΑΡ υπογράφεται από 11 βουλευτές (Κουβέλης Φώτης, Αναγνωστάκης Δημήτρης, Γιαννακάκη Μαρία, Κυρίτσης Γιώργος, Πανούσης Γιάννης, Ρεπούση Μαρία, Τσούκαλης Νίκος, Λυκούδης Σπύρος, Ξηροτύρη Ασημίνα, Φουντά Νίκη, Ψυρρας Θωμάς). Την πρόταση δεν υπογράφουν οι Γρ.Ψαριανός και η Κατ.Μάρκου, που ανεξαρτητοποιήθηκε λίγη ώρα νωρίτερα.

Πολύδωρας: Ομοειδείς οι προτάσεις

Καταθέτωντας την πρότασή του, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Β.Πολύδωρας τόνισε ότι οι προτάσεις μπορούν να θεωρηθούν ομοειδείς.

Στην πρότασή του, μεταξύ άλλων, ο κ. Πολύδωρας υπογραμμίζει ότι «επό του σοβαροτάτου αυτού κοινωνικού ζητήματος κρίνεται απολύτως αναγκαίο να ερωτηθεί και αποφανθεί τελεσιδίκως ο λαός, όπως προβλέπεται στο Σύνταγμα (άρθρο 44 §2 εδ. β΄) και στον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 116)».

Εκτιμά, δε, ότι κανένας περιορισμός από το Σύνταγμα ή τον Κανονισμό της Βουλής δεν τίθεται, ώστε οι προτείνοντες τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος να υπογράψουν υπό ενιαίο κείμενο προτάσεως, αντιθέτως, κρίνεται έγκυρη και κρατούσα κατά το «νομολογιακό προηγούμενο» της Βουλής του έτους 2008 η συνάθροιση των υπογραφών υπό ομοειδή κείμενα προτάσεως (άποψη που υποστηρίζει και ο νυν Πρόεδρος της Βουλής).

Διαβάστε επίσης:

Δημοσκόπηση: Σημαντικό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ