ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Κουτσούμπας: Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ανασφάλιστη εργασία

Δ. Κουτσούμπας: Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ανασφάλιστη εργασία

Με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλο συναντήθηκε σήμερα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό. Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας και της Ιδεολογικής Επιτροπής.

Ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε ότι σήμερα όλοι οι φορείς, πολιτικά κόμματα, επιμελητήρια κρίνονται απ' τη στάση τους στο ζήτημα της ανάκτησης των μεγάλων απωλειών μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων την περίοδο της κρίσης.

Αναφέρθηκε στην θέση του ΚΚΕ να προχωρήσει άμεσα η ουσιαστική φορολογική ελάφρυνση μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων, και η αύξηση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου. Γι' αυτό, τόνισε τη διαφωνία του ΚΚΕ με την ύπαρξη ενιαίου φορολογικού συντελεστή για το σύνολο των επιχειρήσεων, καθώς και την ανάγκη να μετατοπιστούν τα φορολογικά βάρη στους μονοπωλιακούς ομίλους με φορολόγηση τους με 45% για το σύνολο των κερδών.

Επισήμανε επίσης την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για την εξάλειψη της αδήλωτης, μαύρης εργασίας και για την κατάργηση των νόμιμων και παράνομων ελαστικών εργασιακών σχέσεων που προωθούνται.

Στο ζήτημα της ασφάλισης ανέφερε ότι το ΚΚΕ διεκδικεί να ληφθούν άμεσα μέτρα ανακούφισης και ασφαλιστικής κάλυψης των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ με ανανέωση των βιβλιαρίων υγείας ανεξαρτήτως χρεών, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς ΕΒΕ, κεφαλαιοποίηση των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και άτοκη καταβολή τους

Με την ευκαιρία της συνάντησης επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ για το καυτό θέμα των κόκκινων δανείων επισημαίνοντας πως η χαμηλή ρευστότητα και τα υψηλά επιτόκια είναι αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης. Τόνισε πως οι τράπεζες ειδικού σκοπού μπορούν να εξασφαλίσουν προνομιακούς όρους δανεισμού σε ορισμένους τομείς της οικονομίας, αλλά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα κόκκινα δάνεια και την οικονομική ασφυξία εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ. Για την άμεση ανακούφιση των υπερχρεωμένων αυτοαπασχολούμενων, λύση δίνει η πρόταση του ΚΚΕ για διαγραφή μέρους του δανείου που έχουν λάβει. Η αποπληρωμή του υπόλοιπου συνολικού χρέους, προς δημόσιο, τράπεζες και ιδιώτες, να γίνει άτοκα και μην ξεπερνά το 10% του διαθέσιμου εισοδήματος.

Διαβάστε επίσης:

Μακρή για Αδωνι: Ας ρωτήσει τον Σαμαρά πως βγαίνουν τα λεφτά έξω