ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Live η ομιλία του Α. Σαμαρά

Live η ομιλία του Α. Σαμαρά

Στο επίκεντρο η ανασύνταξη της Κεντροδεξιάς και η ανάγκη της χώρας για σταθερότητα

Παρουσία πολλών ιστορικών στελεχών της ΝΔ, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο επίτιμος πρόεδρος του κόμματος και επίσης πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος, το άλλοτε κορυφαίο στέλεχος Θ. Ρουσόπουλος και η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη, ο Α. Σαμαράς μιλά σήμερα στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημoκρατίας.

Με τάσεις αυτοκριτικής ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς κάνοντας αναφορά στον Κώσταντίνο Καραμανλή μίλησε για τις πρώτες μέρες που ήρθε ο Εθνάρχης στην Ελλάδα. "Σωφροσύνη, πατριωτισμός, αρραγής εθνική ενότητα", το τρίπτυχο του Κωνσταντίνου Καραμανλή με το οποίο πρέπει να πορεύεται η παράταξη και σήμερα.

"Σήμερα καλύπτει τη χώρα η σκιά του οικονομικού πολέμου, που απειλεί τη χώρα μας", υποστήριξε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας πως "ενωμένοι δεν υπάρχει τίποτε που να μην μπορούμε να πετύχουμε. Γιατί δημιουργούμε εθνική αυτοπεποίθηση".

Ο Α. Σαμαράς τόνισε την ανάγκη σταθερότητας για τη χώρα δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα, από μόνη της, πολύ σύντομα θα μπορεί με αξιοπρέπεια να ρυθμίζει τα του οίκου της.

«Σε αυτή την πορεία για να σώσουμε την Ελλάδα ξέρω ότι πολλοί μάτωσαν και πόνεσαν, μακάρι να υπήρχε άλλος δρόμος» είπε ο Σαμαράς αναφερόμενος στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

«Δεν θα παραδεχθώ ότι πέτυχα αν δεν αποκαταστήσω την κοινωνική δικαιοσύνη» ήταν η φράση κλειδί που χρησιμοποίησε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε:«Το 2020 θα επιστρέψουμε σε προ της κρίσης εισοδήματα, αλλά θα αλλάξοιυμε το οικονομικό μοντέλο σε νέα βάση».

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως έχει ανοίξει ο δρόμος να βγούμε από τα μνημόνια, προσθέτοντας τονίζοντας παράλληλα πως η χώρα κατάφερε να βγάλει πρωτογενή πλεονάσματα, ένα χρόνο νωρίτερα από το Πρόγραμμα.

"Η μεγάλη δοκιμασία των τελευταίων ετών σύντομα τελειώνει", υποστήριξε ο κ. Σαμαράς ισχυριζόμενος πως "τώρα έχει ανοίξει ο δρόμος να βγούμε από το Μνημόνιο πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι προβλεπόταν, στο τέλος του έτους".

Όπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός, "το νόημα της νέας Μεταπολίτευσης είναι να συνεχίσουμε αυτό που ξεκίνησε ο Καραμανλής το 1974. Οι ιδέες μας, οι ιδέες του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού,κυριαρχούν παντού στον κόσμο.

"Θα βρεθούμε απ'τον πάτο στην κορυφή, έχουμε διανύσει το μεγαλύτερο μέρος της απόστασης", τόνισε ο κ. Σαμαράς ενώ αναφέρθηκε και στο σχέδιο για τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων», σε συμφωνία με τις τράπεζες και το δημόσιο! Όπως είπε, "δική μου πολιτική, αλλά και φιλοσοφία της παράταξής μας, είναι οι λιγότεροι φόροι. Πολύ σύντομα θα μιλάμε για επόμενο γύρο φορολογικών μειώσεων.

Ο κ. Σαμαράς προανήγγειλε μείωση φορολογίας επιχειρήσεων στο 15% (από 26% σήμερα). "Διαπραγματευόμαστε πολλές δόσεις και μείωση προστίμων σε όσους κάνουν ρύθμιση".

Αναφέρθηκε στα ναυπηγεία και υποσχέθηκε ότι «θα τα αναστήσει». Μίλησε για αξιοποίηση των ορυχείων που θα δώσουν ζωή στις τοπικές κοινωνίες.

«Σε λίγα χρόνια θα είμαστε ενεργειακά αυτάρκης και θα εξάγουμε φυσικό αέριο» είπε για τα θέματα της ενέργειας λέγοντας ότι έτσι η Ελλάδα θα γίνει γεωστρατηγικός παίκτης.

Αναφερόμενος στους αγρότες σημαίωσε πως «θέλουμε να στηρίξουμε μικρομεσαίους και αγρότες, γιατί αυτοί δοκιμάστηκαν από την κρίση και τη φορολογία».

Αναφερόμενος στην τρομοκρατία, ο κ. Σαμαράς τόνισε πως "το έγκλημα διώκεται. Οι τρομοκράτες συλλαμβάνονται. Τα σχέδια τους ματαιώνονται. Δεν είναι τυχαίο ότι οι τρομοκράτες βάζουν εδώ και χρόνια στο στόχαστρο πρόσωπα από τη δική μας παράταξη".

Όσον αφορά τις αξιολογήσεις στο δημόσιο ο κ. Σαμαράς επανέλαβε πως δεν στρέφεται κατά των δημοσίων υπαλλήλων. Είναι υπέρ τους.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε πως «αν και αποτρέψαμε την καταστροφή, υπάρχει κίνδυνος, αν δεν προσέξουμε, να ξανακυλήσουμε».

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε στην ομιλία του τη συνταγματική αναθεώρηση, «για να μην παίζει κανείς με την εκλογή ΠτΔ, για να γίνει αναθεώρηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών».

Από την ομιλία του πρωθυπουργού δεν έλειψε και η Αμφίπολη: "Στον τόπο αυτόν η Ιστορία είναι παρούσα και ζωντανή. Δεν είναι μικρό πράγμα να έχεις τους αιώνες με το μέρος σου. Επιτέλους, γέμισαν τα μουσεία μας κόσμο με το που σπάσαμε τη γραφειοκρατία του ωραρίου".

Ο κ. Σαμαράς φρόντισε να στείλει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση τονίζοντας πως "η νέα Ελλάδα υπόθεση όλων των Ελλήνων. Εδώ που φτάσαμε, πίσω δεν υπάρχει".

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους παρόντες πρώην αρχηγούς της ΝΔ, τον Κώστα Καραμανλή και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ευχαριστόντας τους και λέγοντας πως «η παράταξη έχει δύναμη χρέους προς την πατρίδα».

«Είμαστε στο τέλος του τούνελ. Δεν θα επιτρέψουμε να χαθούν οι θυσίες των Ελλήνων» είπε ο κ. Σαμαράς, αφήνοντας αιχμές κατά της αντιπολίτευσης κατηγορώντας τη για τυχοδιωκτισμό.

«Οι Έλληνες περιμένουν καθαρά λόγια και συνέπεια πολιτική, όχι αντιφάσεις και αδιέξοδα. Η παράταξη αυτή μιλάει καθαρά», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Δείτε LIVE την ομιλία του Α. Σαμαρά στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών: