ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Τα συμφωνηθέντα μεταξύ Ελλάδας και τρόικας είχαν θετικό αποτέλεσμα»

«Τα συμφωνηθέντα μεταξύ Ελλάδας και τρόικας είχαν θετικό αποτέλεσμα»

«Θετικό αποτέλεσμα στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας» είχαν τα συμφωνηθέντα μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικας, όπως υποστήριξε ο προτεινόμενος για πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Χρυσόγονου, κατά τη διάρκεια της ακρόασής του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Παρόλα αυτά, κατά τη διάρκεια της ακρόασής του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κ. Τίμερμανς σημείωσε ότι «απαιτείται όλα τα μελλοντικά μέτρα που θα ληφθούν από την ΕΕ, στο πλαίσιο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, να περιλαμβάνουν ενδελεχή ανάλυση των κοινωνικών τους συνεπειών».

Συγκεκριμένα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής ανέφερε ότι η τρόικα έχει επιβάλει στην Ελλάδα να υιοθετήσει νομοθεσία λιτότητας, με αποτέλεσμα την παραβίαση του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Εκ παραλλήλου σημείωσε ότι σύμφωνα με τον νυν Επίτροπο αρμόδιο για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις και υποψήφιο αντιπρόεδρο της Επιτροπής αρμόδιο για την Απασχόληση, την Ανάπτυξη, τις Επενδύσεις και την Ανταγωνιστικότητα, Γιούρκι Κατάινεν, τα έγγραφα της τρόικας δεν αποτελούν μέρος του ευρωπαϊκού δικαίου και συνεπώς ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων δεν έχει εφαρμογή στο πρόγραμμα της Ελλάδας.

Ο Κ. Χρυσόγονος στη συνέχεια ρώτησε κατά πόσο η Επιτροπή δεσμεύεται, όταν δρα ως μέλος της τρόικας από το Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και κατά πόσο ο υποψήφιος αντιπρόεδρος σκοπεύει να λάβει μέτρα για να αναγκάσει την Ελλάδα να σεβαστεί το Χάρτη αυτό.

Στην απάντησή του, ο Φρανς Τίμερμανς ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αν δει κανείς την κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα, αποτελεί σχεδόν θαύμα πως η χώρα κατόρθωσε να ξεπεράσει τις μεγαλύτερες δυσκολίες της κρίσης. Προφανώς, τα συμφωνηθέντα μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικας είχαν θετικό αποτέλεσμα στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Δε θα διαφωνήσω ότι αυτό επετεύχθη με σημαντικό τίμημα για πολλούς Έλληνες που έχασαν τις δουλειές τους, τα σπίτια τους ή την περιουσία τους ορισμένες φορές και ότι ακόμα πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα υποφέρουν. Αλλά το σχέδιο που αναπτύχθηκε από την τρόικα σε πλήρη συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση, βασίζεται στις Συνθήκες της ΕΕ, στο κοινοτικό δίκαιο και στην ευθύνη των εθνικών αρχών στην Ελλάδα. Πιστεύω, όπως είπε και ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής, ότι απαιτείται όλα τα μελλοντικά μέτρα που θα ληφθούν από την ΕΕ στο πλαίσιο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων να περιλαμβάνουν ενδελεχή ανάλυση των κοινωνικών τους συνεπειών. Αυτό είναι απολύτως απαραίτητο. Αλλά δε θα έφτανα στο σημείο να πω ότι η τρόικα ή η Ελλάδα έχουν παραβιάσει το Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων μέσω της συμφωνίας τους επί του πακέτου μεταρρυθμίσεων για την Ελλάδα. Ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων ισχύει για όλα τα κράτη μέλη και εφαρμόζεται για όλους τους πολίτες της ΕΕ».

Ακολούθησε, στο ίδιο πνεύμα, ερώτηση της ευρωβουλευτού Μπάρμπαρα Σπινέλι (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά) σχετικά με την κατάσταση των κοινωνικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα. Η ευρωβουλευτής αμφισβήτησε τον ισχυρισμό του Τίμερμανς ότι η συμφωνία με την τρόικα είχε θετικά αποτελέσματα για την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι αυτό δεν ισχύει για τα κοινωνικά δικαιώματα.

Στην απάντησή του, ο Φρανς Τίμερμανς, σημείωσε: «Ως προς την εφαρμογή των θεμελιωδών δικαιωμάτων, έχουμε να κάνουμε με ευρωπαϊκό δίκαιο, με δεδομένες ρυθμίσεις» και επεσήμανε ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να σέβονται τους ισχύοντες κανόνες, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

«Δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα στη δράση των ευρωπαϊκών οργάνων», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας: «Σχετικά με την Ελλάδα, είμαι πεπεισμένος ότι οι κοινωνικές συνέπειες των μέτρων είναι τρομερές. Η χώρα υποφέρει, το γνωρίζουμε και το βλέπουμε. Γνωρίζουμε ότι άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους, έχουν πρόβλημα επιβίωσης και χωρίς τη βοήθεια της οικογένειας, η επιβίωσή τους δε θα ήταν εφικτή. Υπάρχει λοιπόν μια σχετική συζήτηση, βλέπουμε τις κοινωνικές επιπτώσεις αυτών των μεταρρυθμίσεων. Όμως, οι μεταρρυθμίσεις αυτές ήταν απαραίτητες. Οι μεταρρυθμίσεις δεν έγιναν από την Ελλάδα και την τρόικα επειδή ήθελαν να βλάψουν τον πληθυσμό της χώρας, αλλά γιατί η Ελλάδα βρισκόταν σε μια πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι απαραίτητες και βλέπουμε και κάποια θετικά πλέον αποτελέσματα».

Διαβάστε ακόμα:

Συλλυπητήρια ΣΥΡΙΖΑ για την τραγωδία στο Βόλο

Μιχαλολιάκος: Θα διαλύσουμε τη Βουλή, δεν πιστεύω στο Σύνταγμα (vid)