ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου πακέτου για την Ελλάδα

ΣΥΡΙΖΑ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου πακέτου για την Ελλάδα

Μετά το ΔΝΤ και η ΕΕ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί νέα χρηματοδοτική στήριξη, σε αντίθεση με όσα λέει η ελληνική κυβέρνηση περί εξόδου από την επιτήρηση

Αυτό αναφέρει η Κουμουνδούρου, βασιζόμενη σε γραπτή ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη και Κωνσταντίνα Κούνεβα.

Πιο συγκεκριμένα, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην ερώτησή τους, έθεταν το θέμα του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας για το 2015, το οποίο, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη αξιολόγηση του ΔΝΤ, υπολογίζεται στα 12,6 δισ. ευρώ και ζητούσαν από την Κομισιόν τη θέση της για «τις δυνατότητες που υπάρχουν για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του ελληνικού προγράμματος», καθώς επίσης, και για το κατά πόσο «υπάρχουν σκέψεις για νέα μέτρα οικονομικής πολιτικής».

Στη συνέχεια της ερώτησής τους, ζητούσαν από την Κομισιόν να κρίνει τις, επανειλημμένες δηλώσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κ.Ρέγκλινγκ, υπέρ ενός νέου χρηματοδοτικού πακέτου για την Ελλάδα.

Στην απάντησή του, αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Επίτροπος Κατάϊνεν δεν δεσμεύεται αναφορικά με το ύψος του χρηματοδοτικού κενού του ελληνικού προγράμματος, επισημαίνοντας:

«Οι ανάγκες χρηματοδότησης θα αξιολογηθούν κατά την πέμπτη επανεξέταση, μόλις καταστούν διαθέσιμες όλες οι αναγκαίες πληροφορίες -π.χ. οι προβλέψεις για τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, το πρωτογενές πλεόνασμα και οι μακροοικονομικές προοπτικές για το 2015 και μετά, καθώς και τα αποτελέσματα των προσομοιώσεων ακραίων καταστάσεων της ΕΚΤ».

Καταλήγοντας ο ευρωπαίος Επίτροπος και απαντώντας στο ερώτημα «πώς κρίνει τη θέση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας», σημείωσε ότι:

«Οι συζητήσεις σχετικά με την κατάσταση της Ελλάδας μετά τα τέλη του 2014 θα αρχίσουν το φθινόπωρο».

Αναλυτικά η πλήρης ερώτηση και απάντηση:

«Ερώτηση προς την Επιτροπή

Dimitrios Papadimoulis (GUE/NGL) και Kostadinka Kuneva (GUE/NGL)

Θέμα: Χρηματοδοτικό κενό στο ελληνικό πρόγραμμα

Σύμφωνα με τις πρόσφατες αξιολογήσεις του ελληνικού Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής του ΔΝΤ, προκύπτει, για την Ελλάδα, ένα χρηματοδοτικό κενό ύψους 12,6 δισ. ευρώ για το 2015.

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κ.Ρέγκλινγκ, έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί υπέρ ενός νέου χρηματοδοτικού πακέτου για την Ελλάδα, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Ερωτάται η Επιτροπή:

• Ποια είναι η θέση της Επιτροπής και της Τρόικα σε σχέση με τις δυνατότητες που υπάρχουν για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του ελληνικού προγράμματος; Υπάρχουν σκέψεις για νέα μέτρα οικονομικής πολιτικής;

• Πώς κρίνει τη θέση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας;

Απάντηση του J. Katainen εξ ονόματος της Επιτροπής (8.10.2014)

1. Οι ανάγκες χρηματοδότησης θα αξιολογηθούν κατά την πέμπτη επανεξέταση, μόλις καταστούν διαθέσιμες όλες οι αναγκαίες πληροφορίες – π.χ. οι προβλέψεις για τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, το πρωτογενές πλεόνασμα και οι μακροοικονομικές προοπτικές για το 2015 και μετά, καθώς και τα αποτελέσματα των προσομοιώσεων ακραίων καταστάσεων της ΕΚΤ.

2. Οι συζητήσεις σχετικά με την κατάσταση της Ελλάδας μετά τα τέλη του 2014 θα αρχίσουν το φθινόπωρο».