ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε... τεντωμένο σκοινί οι πολιτικές εξελίξεις

Σε... τεντωμένο σκοινί οι πολιτικές εξελίξεις

Εν αναμονή της «απάντησης» του πρωθυπουργού που συναντάται με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας - Τι θα πει ο Σαμαράς

Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών ζήτησε ο Τσίπρας

Η πολιτική καταρρίπτει και... την ευκλείδεια γεωμετρία. Αν και οι μαθηματικοί λένε ότι «μεταξύ δύο σημείων η συντομοτέρα οδός είναι η ευθεία» στην πολιτική αποδεικνύεται ότι «μπορείς να πας από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη μέσω Κρήτης».

Του Κώστα Τσιτούνα

Από εδώ το φέρανε, από εκεί το φέρανε, τελικά οδεύουν με ισχυρές πιθανότητες προς σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών αν και από το Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι ο πρωθυπουργός δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο.

Στη ΝΔ γνωρίζουν πολύ καλά πως αν συγκληθεί το Συμβούλιο ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποκτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και θα πάει την ατζέντα εκεί που θέλει.
Ο στόχος όμως της κυβέρνησης είναι άλλος: Να φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ στο επίκεντρο της... διαπραγμάτευσης για ένα νέο δάνειο με νέα γραμμή προληπτικής πίστωσης.

Είναι μάλιστα προφανές ότι η κυβέρνηση ακολουθεί το δόγμα του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και των δανειστών το οποίο εδράζει πάνω στη λογική: «Φέρτε την αντιπολίτευση να υπογράψει».

Θυμίζουμε πως όταν ο Παπανδρέου αντιλήφθηκε ότι «δεν υπάρχουν λεφτά» και ότι οι δανειστές δεν τηρούσαν τα «συμπεφωνημένα» καλούσε συνεχώς τον Σαμαρά να μεταβούν μαζί στις Βρυξέλλες και να διαπραγματευθούν από κοινού με τους πιστωτές.

Θυμίζουμε επίσης ότι ο Αντώνης Σαμαράς ηρνείτο πεισματικά, μέχρι που ο κ. Παπανδρέου «παρέδωσε» τη διακυβέρνηση και η «καυτή πατάτα» πέρασε στα χέρια του σημερινού αρχηγού της ΝΔ.

Το βασικό επιχείρημα του αντιμνημονιακού Σαμαρά εκείνη την περίοδο ήταν το ακόλουθο: «Είναι δυνατόν να καθίσω στο ίδιο τραπέζι με τον Παπανδρέου και να αποδεχθώ τις μέχρι σήμερα συμφωνίες που έχει κάνει με τους δανειστές;».

Σήμερα, εν έτει 2014 ο κ. Σαμαράς ζητά από τον Αλέξη Τσίπρα το ίδιο ακριβώς πράγμα.

Να καθίσουν δηλαδή στο ίδιο τραπέζι και να συνομιλήσουν τη στιγμή που η τράπουλα είναι σημαδεμένη και μοιρασμένη από τους δανειστές. Ούτε λίγο ούτε πολύ το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση στον Αλέξη Τσίπρα είναι το εξής: «Έλα να συνυπογράψουμε αυτά που αποφασίσαμε με τους πιστωτές» για να προχωρήσει το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας όπως το έχουν φανταστεί το Βερολίνο και το ΔΝΤ.

Από το Νewsbomb.gr, εδώ και πολύ καιρό, έχουμε αποκαλύψει με σχετικά ρεπορτάζ πως η στρατηγική της συγκυβέρνησης ήταν να «φέρει» - με τον ένα ή τον άλλο τρόπο - στο τραπέζι των εσωτερικών διαβουλεύσεων τον ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι προφανές ότι για λόγους επικοινωνιακούς ο Σαμαράς – αν και δέχθηκε σχετική εισήγηση – δεν θέλει να καλέσει ο ίδιος σε ένα προσωπικό τετ α τετ τον Τσίπρα.

Για αυτό και επελέγη η προσέγγιση μέσω τρίτου, μέσω του Κάρολου Παπούλια, ο οποίος φρόντισε με αριστοτεχνικό τρόπο να μεταφέρει στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ τις προθέσεις του Μαξίμου.
Στο αίτημα του Τσίπρα για εκλογές, ο Παπούλιας απάντησε: «Συναίνεση και για όλα τα άλλα θα δούμε τι θα γίνει...».


Οι ισορροπίες είναι λεπτές και κρίσιμες. Πλην όμως, οι πολιτικοί αρχηγοί ομιλούν τρεις διαφορετικές γλώσσες:

-Στο Μαξίμου θέλουν συμβούλιο (όσο κι αν το αρνούνται) με επίκεντρο την κρισιμότητα των εθνικών θεμάτων και την ανάγκη η χώρα να προχωρήσει με την ίδια κυβέρνηση
-Ο Κουβέλης θέλει συμβούλιο για τη διαπραγμάτευση του χρέους και
-ο Τσίπρας θέλει συμβούλιο για να γίνουν εκλογές

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να θέσει επιτακτικά το ζήτημα των εκλογών ακόμη κι αν συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.

Ας μην ξεχνάμε ότι την πρωτοβουλία για τη σύγκληση του Συμβουλίου την έχει ο πρωθυπουργός. Ας οπλιστούμε με υπομονή...

Σχετικές ειδήσεις