ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συναίνεση στα... λόγια και ακραία πόλωση

Συναίνεση στα... λόγια και ακραία πόλωση

Αντώνης Σαμαράς και Αλέξης Τσίπρας συμφώνησαν ότι... διαφωνούν! Αυτό είναι το συμπέρασμα που εξαγάγεται μετά τις χθεσινές (3/11/2014), διαδοχικές επισκέψεις των δύο πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Μπορεί να εμφανίστηκαν κι οι δύο υπέρμαχοι μιας στοιχειώδους συναίνεσης για το καλό του τόπου, ωστόσο οι δηλώσεις τους κατέδειξαν, με τον πιο γλαφυρό τρόπο, την απουσία των προϋποθέσεων - και κυρίως της πολιτικής βούλησης - για την επίτευξή της.

Έτσι η Ελλάδα εισέρχεται – ανεπίσημα - σε μια μακρά προεκλογική περίοδο, με το σκηνικό έντασης και πόλωσης να αναμένεται να κρατήσει τουλάχιστον μέχρι την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τσίπρας: Συναίνεση ναι, αλλά πρώτα εκλογές

Ο κ. Τσίπρας πρότεινε συναίνεση μέσα από σύγκλιση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για να αποφασιστεί η ημερομηνία των εκλογών και να συζητηθεί το πρόσωπο του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας. Ζήτησε έτσι από τον κ. Σαμαρά να δρομολογήσει την αποχώρησή του από την κυβέρνηση, αφού όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι εάν γίνουν τώρα εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα.

Συγκεκριμένα, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον κ. Παπούλια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως η προσφυγή στις κάλπες πρέπει να γίνει «συντεταγμένα και ομαλά» και θα επιτρέψει το σχηματισμό μιας κυβέρνησης που θα έχει ισχυρή λαϊκή εντολή, προκειμένου να διαπραγματευτεί με τους δανειστές με βάση ένα «εθνικό σχέδιο διαπραγμάτευσης».

Συμπλήρωσε πως στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών θα υπάρχει η δυνατότητα να βρεθεί η απαραίτητη συναίνεση για επιλογή υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας που θα εκλεγεί από νέα Βουλή. Παράλληλα, κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά πως «αποσταθεροποιεί» της χώρα «επιλέγοντας» να την οδηγεί σε μια παρατεταμένη περίοδο έντασης «παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτει της απαραίτητη πλειοψηφία» για την εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ζητούμε την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου:

- Να συμφωνήσουμε στην ημερομηνία διεξαγωγής των εθνικών εκλογών πριν την προεδρική εκλογή και πριν την υπογραφή νέων δεσμευτικών συμφωνιών με τους εταίρους, προκειμένου με ομαλό και συντεταγμένο τρόπο να δώσουμε τη δυνατότητα κυριαρχικά να αποφασίσει ο λαός μας.

-Προκειμένου να διερευνήσουμε τη δυνατότητα να συμφωνήσουμε στο πρόσωπο του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, που θα μπορούσε να εκλεγεί με ευρύτατη πλειοψηφία στη νέα Βουλή.

Σαμαράς: Δεν πάμε σε εκλογές

Λίγες ώρες αργότερα, ο κ. Σαμαράς απέρριψε το αίτημα του κ. Τσίπρα και εμφανίστηκε βέβαιος ότι η παρούσα Βουλή θα εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα δήλωσε ο κ. Σαμαράς: «O κ. Τσίπρας ζήτησε πάλι απόψε (σ.σ: 3/11/2014) πρόωρες εκλογές. Αυτό δηλαδή το οποίο δε θέλει, απεύχεται ο ελληνικός λαός και εκείνο το οποίο φοβούνται οι ξένες αγορές. Είχα την ευκαιρία να επαναλάβω ότι οι πρόωρες εκλογές δεν θα γίνουν. Γιατί έχω την βαθιά πεποίθηση ότι οι Έλληνες βουλευτές, υπεύθυνα σκεπτόμενοι τον Φεβρουάριο, θα εκλέξουν νέο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Διανύσαμε πολύ δρόμο, παρά πολύ δρόμο, για να τα τινάξουμε όλα στον αέρα».

Η δήλωση του πρωθυπουργού προκάλεσε την απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ: «Η απάντηση του κ. Σαμαρά στην πρόταση διεξόδου που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει την εκτίμησή μας ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί την πολιτική συνεννόηση και επιλέγει την τεχνητή πόλωση και την αποσταθεροποίηση. Το γεγονός ότι αρνείται τη συναίνεση για το πρόσωπο του νέου ΠτΔ , δείχνει ότι μοναδική του επιδίωξη είναι η πολιτική του επιβίωση».

Τι επιδιώκει η κάθε πλευρά

Το νέο σκηνικό έντασης και πόλωσης που διαμορφώνεται στην πολιτική σκηνή, εντάσσεται στη "σκιά" των νέων δημοσκοπήσεων που φαίνεται ότι παγιώνουν ένα προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, που ξεκινάει από 3% και φτάνει μέχρι το 5,5%. Το δημοσκοπικό αυτό προβάδισμα επιδιώκει να εκμεταλλευτεί η αξιωματική αντιπολίτευση ζητώντας πρόωρες εκλογές.

Απ' την άλλη η κυβέρνηση, βγάζει το «βαρύ πυροβολικό», καθώς ετοιμάζεται για σκληρή μάχη μέχρις εσχάτων.

Η σύγκρουση θα κορυφωθεί το επόμενο διάστημα και μέχρι το Eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου, οπότε και αναμένεται να κριθούν πολλά για το μέλλον της χώρας.

Το πολιτικό θερμόμετρο λοιπόν αναμένεται να μείνει για αρκετό καιρό στα ύψη...

Σχετικές ειδήσεις