ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι «ημερομηνίες – σταθμοί» μέχρι την εκλογή προέδρου

Οι «ημερομηνίες – σταθμοί» μέχρι την εκλογή προέδρου

Τι θέλει ο Σαμαράς, τι επιδιώκει ο Τσίπρας και τι απαιτούν οι δανειστές.

Ο χρόνος πλησιάζει στο τέλος. Μέχρι την εκλογή νέου προέδρου της Δημοκρατίας μένουν περίπου 40 ημέρες, οι οποίες θα επισκιαστούν τόσο από τις απαιτήσεις των δανειστών, όσο και από την ακραία πολιτική πόλωση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης ταυτίζονται προς το παρόν με τις απαιτήσεις της τρόικας.

Ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης και των δανειστών

-Στο Μαξίμου ευελπιστούν την άμεση επιστροφή της τρόικας (μέχρι τις 7/11/2014) προκειμένου να «κλείσουν» τα ανοικτά μέτωπα που ζητούν τα τεχνικά κλιμάκια γύρω από το ασφαλιστικό, τον συνδικαλιστικό νόμο κλπ, και μέχρι το τέλος Νοεμβρίου να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας.

-Μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου να έχει ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2015 και αν είναι δυνατόν λίγο πριν τις 8 Δεκεμβρίου προκειμένου τα δημοσιονομικά του κράτους να έχουν «κλείσει» στο Eurogroup του Δεκέμβρη.

-Αμέσως μετά τις 15 Δεκεμβρίου να «πέσουν» οι υπογραφές για τη νέα συμφωνία και τις ρυθμίσεις του χρέους και στις 18 Δεκεμβρίου η κυβέρνηση και οι πιστωτές να πάνε με ξεκάθαρο πλαίσιο στη Σύνοδο Κορυφής όπου και θα εγκριθεί η νέα συμφωνία και η νέα γραμμή προληπτικής πίστωσης.

-Στη συνέχεια η επικυρωμένη συμφωνία θα λάβει «πράσινο» φως από τα κοινοβούλια των κρατών – μελών της ευρωζώνης μέχρι το τέλος του 2014.

Με βάση τα παραπάνω και το ενδεχόμενο μιας θετικής έκβασης στο θέμα του χρέους η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα αλλάξει το κλίμα στην ελληνική κοινωνία και στο… εσωτερικό του κοινοβουλίου και «η χώρα θα μπορέσει να οδεύσει σε εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς εκπλήξεις».

Οι σχεδιασμοί του Αλέξη Τσίπρα…

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε χθες (Δευτέρα 3/11/2014) ξεκάθαρα την πρόταση του στον Αντώνη Σαμαρά μέσω του Κάρολου Παπούλια: «Προτείνεις Πρόεδρο και πάμε σε εκλογές» ήταν το μήνυμα που έστειλε στον πρωθυπουργό.

Με βάση την παραπάνω λογική ο ΣΥΡΙΖΑ ευελπιστούσε στη διεξαγωγή συμβουλίου πολιτικών αρχηγών μέσα στο επόμενο τριήμερο με στόχο να διενεργηθούν εκλογές την πρώτη εβδομάδα του Δεκέμβρη.

Η νέα κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα ξεκινούσε τις διαπραγματεύσεις και με την τρόικα εν μέσω Χριστουγέννων για να πάει στις 18/12/2014 στο Eurogroup.

Τα παραπάνω βέβαια δεν έγιναν δεκτά, αφού ο Αντώνης Σαμαράς αρνείται τη σύγκληση συμβουλίου αρχηγών.

Απομένει λοιπόν να δούμε πως οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα επηρεάσουν τις πολιτικές εξελίξεις…

Σχετικές ειδήσεις