ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικολόγοι Πράσινοι: «Τα απορρίμματα δεν είναι σκουπίδια»

Οικολόγοι Πράσινοι: «Τα απορρίμματα δεν είναι σκουπίδια»

Πρόληψη, μείωση του όγκου των απορριμμάτων, επαναχρησιμοποίηση, διαλογή στην πηγή, κομποστοποίηση και αποκεντρωμένες μονάδες μικρής κλίμακας και κόστους, με παράλληλη κοινωνική συμμετοχή είναι οι βασικές προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων.

Αναγνωρίζοντας την κρίσιμη πραγματικότητα στην οποία έχει φθάσει το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, οι Οικολόγοι Πράσινοι συζήτησαν το θέμα στη διάρκεια των εργασιών του 11ου Τακτικού Συνεδρίου τους, που ολοκληρώθηκε το Σαββατοκύριακο 15-16 Νοεμβρίου. Προηγήθηκε ανοιχτό στρογγυλό τραπέζι, με συμμετοχή εκπροσώπων και άλλων πολιτικών χώρων, περιβαλλοντικών οργανώσεων αλλά και εκλεγμένων στην Αυτοδιοίκηση.

Με βάση τη συζήτηση αυτή καταθέτουν δημόσια τις προτάσεις τους για τη βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων με στόχο την παραγωγή «μηδενικών απορριμμάτων»», που προωθούν μέσα από τους εκλεγμένους τους στην Αυτοδιοίκηση και το Δίκτυο Εναλλακτικής Διακυβέρνησης αλλά για τις οποίες δηλώνουν πως θα αγωνιστούν μαζί με περιβαλλοντικές οργανώσεις και συλλογικότητες της κοινωνίας των πολιτών.

Κεντρικά στοιχεία των προτάσεων είναι η έμφαση στην πρόληψη, τη μείωση του όγκου, την επαναχρησιμοποίηση, τη διαλογή στην πηγή και την κομποστοποίηση, οι αποκεντρωμένες μονάδες μικρής κλίμακας και κόστους αλλά και η κοινωνική ενεργοποίηση και συμμετοχή.

Βασικοί άξονες προτεραιότητας:

  • Ο σχεδιασμός σε δημοτικό /διαδημοτικό επίπεδο, μέσα από τα σχέδια πενταετίας των ΟΤΑ, τον χωροταξικό σχεδιασμό αλλά και τα σχέδια ολοκληρωμένης αστικής παρέμβασης
  • Η προώθηση και ριζική αναθεώρηση των ΠΕΣΔΑ με βάση τα δεδομένα της συγκυρίας, αλλά και η επανεξέταση των διαγωνισμών ΣΔΙΤ
  • Η οριστικοποίηση και δημοσιοποίηση των εθνικών σχεδίων πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων και διαχείρισης αποβλήτων

Σχετικές ειδήσεις