ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε κλίμα καχυποψίας η συνάντηση Βενιζέλου-ΓΑΠ

Σε κλίμα καχυποψίας η συνάντηση Βενιζέλου-ΓΑΠ

Αν η συνάντηση είχε πάει καλά, είναι απολύτως βέβαιο ότι μετά το πέρας της συζήτησης θα υπήρχαν και δηλώσεις των δυο αντρών, κάτι το οποίο δεν έγινε.

Δεν πήρε τις απαντήσεις που ήθελε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Όλο το παρασκήνιο πίσω από τις κάμερες

Σε κλίμα καχυποψίας η συνάντηση Βενιζέλου – ΓΑΠ. Η αποφυγή δηλώσεων μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης μαρτυρά πολλά για το κλίμα που σε καμία περίπτωση δεν είναι τόσο καλό όσο το παρουσιάζουν ορισμένα μέσα ενημέρωσης.

Τελικά ο Β. Βενιζέλος δεν έλαβε απ' τον Γ. Παπανδρέου τις απαντήσεις που ήθελε, ώστε να εμφανίσει μια έστω επίπλαστη εικόνα ενότητας και συσπείρωσης του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης, ενόψει αναμενόμενων κρίσιμων πολιτικών εξελίξεων.

Όπως πληροφορηθήκαμε από συνεργάτες και των δύο, η σημερινή τους συνάντηση δεν διέλυσε το κλίμα καχυποψίας που υπήρχε για καιρό και κορυφώθηκε μετά τα τραγελαφικά γεγονότα του Σεπτέμβρη.

Μάλιστα συνεργάτης του ΓΑΠ έλεγε στο newsbomb.gr ότι το κλίμα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ακόμα και ψυχρό, αλλά σε κάθε περίπτωση, μας υπογράμμισε, αυτό που κυριάρχησε ήταν η καχυποψία.

«Δεν ξεπεράστηκαν τα υπαρκτά προβλήματα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Είναι ενδεικτικό του «πάγου» που εξακολουθεί να υπάρχει, ότι ο Βενιζέλος δεν έλαβε επί της ουσίας απάντηση σε αυτό που κυρίως τον απασχολεί, δηλαδή τη συμμετοχή του Γιώργου στη Δημοκρατική Παράταξη, απ' τις διεργασίες συγκρότησης της οποίας απουσιάζει επιδεικτικά.

Κατά τις πληροφορίες μας, όταν επέμενε να αποσπάσει μια έστω «χαλαρή» δέσμευση του ΓΑΠ αυτός περιορίστηκε να του απαντήσει ότι... θα στείλει γραπτώς τις απόψεις του επί του θέματος, κάτι που έχει ενοχλήσει τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ.

Ως εκ τούτου δεν έγινε συζήτηση για τη συμμετοχή του Γιώργου στα ψηφοδέλτια της Δημοκρατικής Παράταξης κι ο Βενιζέλος απλώς μπορεί να προσδοκά σε μια θετική απάντηση του ΓΑΠ στο... μέλλον.

Μάλιστα ο ίδιος συνεργάτης του ΓΑΠ μας επεσήμανε ότι ο τέως πρωθυπουργός έδειξε να είναι ψυχρός και όταν συναντήθηκε με τον Βενιζέλο ενώπιον των καμερών. «Κι επειδή γνωρίζει πολύ καλά την τέχνη της επικοινωνίας, αυτό σημαίνει ότι επίτηδες εξέπεμψε αυτή την εικόνα», συμπλήρωσε.

Εν κατακλείδι, αυτό που προσδοκούσε απ' τη συνάντηση ο Βενιζέλος δεν του βγήκε, τουλάχιστον από αυτή τη συνάντηση.

Οι πάγοι δεν έλιωσαν.

Γλώσσα επαφής δεν βρέθηκε.

Βεβαίως αποκαταστάθηκε μια επαφή. Αυτό δεν είναι ασήμαντο.

Αλλά δεν του αρκεί του Βενιζέλου. Άλλα ήθελε, σε άλλα είχε επενδύσει...

Τι λέει επισήμως η πλευρά Βενιζέλου

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενημέρωσε τον κ. Παπανδρέου για τα μεγάλα τρέχοντα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και την διαπραγμάτευση με τους εταίρους και την τρόικα στο πλαίσιο των όσων είπε στην εισήγηση του - λίγο αργότερα - στη συνεδρίαση της Γραμματείας της ΕΟΕΣ. Η συζήτηση ήταν ουσιαστική και παραγωγική.

Μεγάλο μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε στις συνεχείς πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ και ιδίως της κοινοβουλευτικής ομάδας του, που έχουν ως άξονα αφενός μεν την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και της απασχόλησης, αφετέρου δε τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και τη στήριξη των ευπαθών ομάδων. Αυτό είναι το στίγμα του ΠΑΣΟΚ που λειτουργεί ως εγγυητής όχι απλά της κυβερνητικής, αλλά της εθνικής σταθερότητας με προοδευτικό πρόσημο.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η έξοδος της χώρας από την κρίση, το μνημόνιο και την ασφυκτική επιτήρηση της τρόικας και η αλλαγή σελίδας είναι θεμελιώδης προϋπόθεση για να κατανοήσει ο ελληνικός λαός τις δύσκολες επιλογές του 2010 και τις πρόσθετες κινήσεις του 2011-12. Από την άποψη αυτή, όσοι χειρίστηκαν κρίσιμες πτυχές και στιγμές της τελευταίας πενταετίας έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επιτυχή ολοκλήρωση της τεράστιας αυτής προσπάθειας που ανέλαβε αρχικά μόνο του το ΠΑΣΟΚ, ενώ άλλες πολιτικές δυνάμεις προσχώρησαν πολύ αργότερα στη λογική της εθνικής ιστορικής ευθύνης.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε επίσης στην αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών και στο βαθμό προεκλογικής στράτευσης και συμμετοχής διαφόρων στελεχών της Παράταξης.

Ο κ. Βενιζέλος περιμένει τις γραπτές απόψεις του κ. Παπανδρέου για την πορεία του ΠΑΣΟΚ, της Παράταξης και πρωτίστως της χώρας και θεωρεί σημαντικό να υπάρχουν τέτοιες συμβολές που - παρά τις επιμέρους απόψεις - συμβάλλουν στην ενίσχυση της συλλογικής δράσης της Παράταξης και σε ένα ουσιαστικό διάλογο που προϋποθέτει και υπηρετεί την συστράτευση όλων των δυνάμεων του χώρου.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα αναλάβει όλες τις πρωτοβουλίες που διασφαλίζουν την ενότητα και αξιοπιστία και ενισχύουν την εκλογική επιρροή του Κινήματος και της Παράταξης.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΠΛΕΥΡΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Πάντως από το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού εκδόθηκε και ανακοίνωση για τη συνάντηση η οποία αναφέρει τα ακόλουθα:

«Οι απόψεις του Γιώργου Παπανδρέου, είναι γνωστές και διατυπωμένες κατ' επανάληψη δημοσίως - και για τη χώρα και για το Κίνημα.

Αυτές τις απόψεις και τις θέσεις διατύπωσε και στην συνάντηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στη συνάντηση, έγινε αναλυτική συζήτηση και μια χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων για τα εθνικά θέματα και τις εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, η οποία ταλανίζεται από αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις.

Επίσης, αναλυτική συζήτηση έγινε και για την πορεία της χώρας και την υπό εξέλιξη διαπραγμάτευση, στη διάρκεια της οποίας ο Γιώργος Παπανδρέου, επανέλαβε τις απόψεις και τις θέσεις του, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην απόλυτη ανάγκη μεταρρυθμίσεων με δημοκρατικό και προοδευτικό πρόσημο, που έχει ανάγκη η χώρα και για να απαλλαγεί από τις κακοδαιμονίες του παρελθόντος, που μας οδήγησαν ένα βήμα πριν από μια εθνική τραγωδία και για να διασφαλιστεί ένα βιώσιμο μέλλον, απαλλαγμένο από πελατειακές αντιλήψεις, νοοτροπίες και συμπεριφορές.

Επισήμανε δε, ότι θα πρέπει να αποφεύγονται κινήσεις χωρίς σχέδιο, που αποδυναμώνουν τη θέση της χώρας, όπως συνέβη πρόσφατα και την εκθέτουν σε κινδύνους.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου, επανέλαβε τις ενστάσεις και διαφωνίες του, τόσο με επιλογές που έχουν γίνει, όσο και με τις διαδικασίες που ακολουθούνται για τη δημιουργία της ΔΗΠΑΡ, ενστάσεις και διαφωνίες που πηγάζουν από μια διαφορετική θεώρηση και αντίληψη για την αποστολή και το μέλλον του Κινήματος.

Την πρότασή του θα αποστείλει και γραπτώς προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο».

ΥΓ: Τα συμπεράσματα δικά σας...

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων