ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα δίνουν όλα για να γυρίσει η τρόικα

Τα δίνουν όλα για να γυρίσει η τρόικα

Σε σκληρό πόκερ εξελίσσεται η διαπραγμάτευση με τους δανειστές στο Παρίσι.

Κυβέρνηση και τρόικα, μετά από 10 ώρες συνομιλιών στη βίλλα Σαΐντ στο Παρίσι, δεν κατέληξαν σε συμφωνία και έδωσαν νέο ραντεβού για σήμερα.

Το ραντεβού ξεκίνησε λίγο μετά τις 10:00 το πρωί, με τις δύο πλευρές να δηλώνουν αποφασισμένες να μην κάνουν πίσω στις απαιτήσεις τους.

Είναι προφανές ωστόσο ότι οι δανειστές θα χρησιμοποιήσουν από τη φαρέτρα τους και το όπλο του εκβιασμού. Δηλαδή, ή συμφωνείται και προχωράτε στις μεταρρυθμίσεις ή το κλιμάκιο των δανειστών δεν επιστρέφει στην Αθήνα για να "κλειδώσει" η συμφωνία.

Βρυξέλλες και Βερολίνο έχουν καταστήσει σαφές ότι η διαπραγμάτευση θα πρέπει να κλείσει σύντομα ώστε να υπάρξει review μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου και να έχει θετικό πρόσημο κατά τις υποδείξεις της τρόικας προκειμένου να ανοίξει η συζήτηση για την επόμενη ημέρα.

Προς το παρόν όμως, κάτι τέτοιο μοιάζει αδύνατον... Εκτός και αν η Ελλάδα, για μια ακόμη φορά, υποχωρήσει στις απαιτήσεις των δανειστών.

Τα "αγκάθια"

Παραμένουν μεγάλες διαφορές στο δημοσιονομικό κενό το 2015. Η Τρόικα το ανεβάζει στα ύψη, έως και στα 2,5 δισ. ευρώ ενώ η Αθήνα το υποβαθμίζει σε περίπου 350 εκατ. ευρώ που καλύπτονται χωρίς να χρειαστούν νέα μέτρα το 2015.

Μικρότερες διαφορές παραμένουν στα εργασιακά αφού φαίνεται να πιάνουν τόπο οι μελέτες και οι εκθέσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, για να μην επιμείνουν πλέον περισσότερο για ομαδικές απολύσεις οι δανειστές. Στα θέματα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων η κυβέρνηση δεν φαίνεται να φέρνει ισχυρά εμπόδια.

Χάσμα χωρίζει τις δύο πλευρές και για το ασφαλιστικό.

Οι απολύσεις στο δημόσιο φαίνεται να περνάνε σε δεύτερη μοίρα, φεύγοντας από το προσκήνιο τουλάχιστον για φέτος. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται όμως για το ενιαίο μισθολόγιο, με την κυβέρνηση να φέρεται αποφασισμένη να μην το εφαρμόσει πριν το 2016 –πλην μόνο πιλοτικά στο υπουργείο Οικονομικών από τον Ιούλιο του 2015.

Σχετικές ειδήσεις