ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί χάσαμε και το Παρίσι II

Γιατί χάσαμε και το Παρίσι II

Έβαλαν το κάρο μπροστά από το άλογο και πήγαν στο Παρίσι. Ο λόγος για την ελληνική αποστολή που για άλλη μια φορά, έχασε μια σημαντική μάχη στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Tου Κώστα Τσιτούνα

Το κάρο είναι βεβαίως η πολιτική συμφωνία και το άλογο είναι η ρύθμιση του χρέους και η υπογραφή ενός νέου προγράμματος πιστωτικής κάλυψης.

Ο τρόπος με τον οποίο η ελληνική πλευρά χειρίστηκε αυτό τον γύρο των διαπραγματεύσεων αποδείχθηκε εξόχως ερασιτεχνικός, αφού ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι θα φτάναμε σε αδιέξοδο.

Οι λάθος χειρισμοί ξεκίνησαν από το Παρίσι Ι και συνεχίστηκαν σε όλες τις επαφές τόσο του Γκίκα Χαρδούβελη με τον Σόιμπλε, όσο και του κ. Σαμαρά με τη Μέρκελ, αλλά και με άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους.

Σε όλες τις συναντήσεις η ελληνική πλευρά έβαζε μπροστά το πολιτικό ζήτημα και πίσω το οικονομικό, σε αντίθεση με τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις όπου πρώτα συζητούνταν η εφαρμογή των προαπαιτούμενων και μετέπειτα το πολιτικό ζήτημα.

Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση προέταξε στους δανειστές το ζήτημα της πολιτικής της επιβίωσης γεγονός που εξόργισε το Βερολίνο.

Όπως είχαμε αποκαλύψει από το Newsbomb ο κ. Σαμαράς στις δύο τελευταίες συναντήσεις που είχε με την κυρία Μέρκελ προέταξε το ζήτημα παραμονής της κυβέρνησης και «χρησιμοποίησε» εν είδει απειλής τον Τσίπρα.

Βεβαίως η απάντηση που πήρε από την Καγκελάριο ήταν εξόχως αποστομωτική: «Είτε είστε εσείς, είτε ο κ. Τσίπρας, δεν αλλάζει απολύτως τίποτα...».

Και αυτή τη φορά, στο Παρίσι ΙΙ η κυβέρνηση έχασε πάλι από τα... αποδυτήρια, ενώ παράλληλα εξετέθην πολιτικά, αφού πλέον δεν φαίνεται να μην καμία εμπιστοσύνη από το μηχανισμό της τρόικας.

ΔΙΠΛΗ ΓΡΑΜΜΗ ΠΙΣΤΩΣΗΣ

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση του υπάρχοντος σχεδίου, αφού η κυβέρνηση δεν έχει εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα.

Η επόμενη μέρα θα είναι πολύ πιο δύσκολη από όσο μπορεί κανείς να φανταστεί, αφού όπως εκτιμούν αρκετοί οικονομικοί αναλυτές η γραμμή πιστοληπτικής στήριξης θα είναι διπλή!

Ο πήχης που ανέβασε ο κ. Σαμαράς με τους βερμπαλισμούς περί εξόδου από τα μνημόνια σηκώθηκε τόσο ψηλά που πλέον η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να περάσει από κάτω.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός από τον ESM (Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης) γραμμή στήριξης θα υπάρξει και από το ΔΝΤ καθώς το ταμείο δεν πρόκειται να φύγει τόσο εύκολα από τη χώρα, ούτε να περιοριστεί σε κάποιον συμβουλευτικό ρόλο.

Αξίζει τέλος να σημειώσουμε πως την ώρα που η κυβέρνηση αναλώνεται σε «μαραθώνιους» διαβουλεύσεων με τους δανειστές για να λύσει το πρόβλημα της επιβίωσής της, την ίδια ώρα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν σειρά επαφών με επενδυτές και funds της αγοράς για ζητήματα που έχουν να κάνουν με την επόμενη μέρα.

Και βεβαίως το επιχείρημα ότι «είναι δυνατόν αριστεροί να συναντώνται με στελέχη του City;» φαντάζει αστείο και αναχρονιστικό...

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα φοβικά σύνδρομα της κυβέρνησης με το ΣΥΡΙΖΑ εμποδίζουν την πρόοδο της χώρας.

Σχετικές ειδήσεις