ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι και με ποιους συζητά ο ΣΥΡΙΖΑ στο Λονδίνο

Τι και με ποιους συζητά ο ΣΥΡΙΖΑ στο Λονδίνο

Αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους απέτυχε το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, ο Γιώργος Σταθάκης παρουσίασε στις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων στον κόσμο τις απόψεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ελληνική οικονομία.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται το κούρεμα που χρειάζεται το δημόσιο χρέος, αλλά και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για επανεξέταση της δανειακής συμφωνίας, μορατόριουμ στην εξυπηρέτηση χρέους και αναδιάρθρωση δημόσιου χρέους μέσω κουρέματος.

Επίσης για τον τραπεζικό κλάδο προτείνεται η ανάληψη διοίκησης των τραπεζών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Εντατικές οι επαφές με το Λονδίνο

Εντατικές θα χαρακτήριζε κανείς τις επαφές με τραπεζίτες και ξένα funds στο City του Λονδίνου για τους δύο οικονομολόγους του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Σταθάκη και Γιάννη Μηλιό, με το τελευταίο τετ α τετ να είναι με τους ανθρώπους της Merrill Lynch.

«Υπάρχει πολύ έντονο ενδιαφέρον να γνωρίσουν την ελληνική αξιωματική αντιπολίτευση και τις θέσεις της σε χρέος, ευρώ και επενδύσεις» αναφέρει κορυφαίο στέλεχος της Κουμουνδούρου, σημειώνοντας ότι «ακόμα και οι όποιες διαφωνίες διαπιστώνονται μεταξύ των δύο πλευρών είναι εποικοδομητικές για την κατανόηση των θέσεων που υιοθετεί και θα επιχειρήσει να υλοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ από το κυβερνητικό πόστο».

Από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάντως υπογραμμίζουν την ιδιαίτερη βαρύτητα στις εν λόγω επαφές, διότι με αυτό το δίαυλο επικοινωνίας καθίσταται δυνατή η αποσαφήνιση θέσεων και προθέσεων που από το κυβερνητικό επιτελείο έχει επιχειρηθεί στο παρελθόν να διαστρεβλωθούν, γεγονός που έχει σχηματίσει μία εικόνα επίπλαστης επικινδυνότητας για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο εξωτερικό.

Οι επαφές αυτές εξάλλου έρχονται σε συνέχεια της επίσκεψης του τομεάρχη Ανάπτυξης, Γιώργου Σταθάκη, ως οικονομολόγου στην «κοιλιά του κήτους» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Αναφορικά με τις επαφές αυτές, κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «την καλύτερη απάντηση για τις συναντήσεις στο Λονδίνο την έδωσε ο Γιάννης Δραγασάκης. Θέλουμε μία αδιαμεσολάβητη επικοινωνία με τους ανθρώπους των αγορών, όχι για να διαπραγματευθούμε, αλλά για να παρουσιάσουμε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ».

Από την Κουμουνδούρου ωστόσο έχει επιχειρηθεί να κρατηθούν «χαμηλά» οι συζητήσεις των δύο κορυφαίων στελεχών του στο Λονδίνο, σε μία προσπάθεια να αποτραπούν τυχόν «παρεμβάσεις» διαφωνούντων και νέοι εσωκομματικοί διαξιφισμοί, κάτι που εξάλλου τόνισε και στην τελευταία ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος του κόμματος, σε μία προσπάθεια ομογενοποίησης του πολιτικού λόγου όσο πλησιάζει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Σχετικές ειδήσεις