ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στροφή 180 μοιρών από το Μαξίμου

Στροφή 180 μοιρών από το Μαξίμου

«Ανάγκα και Θεοί πείθονται». Η φράση αυτή αρκεί για να περιγράψει κανείς τη στροφή 180 μοιρών που έχουν κάνει αρκετοί εκ των συνεργατών του πρωθυπουργού για τη στάση που πρέπει να κρατήσει ο κυβερνητικός σχηματισμός προκειμένου η ΝΔ να εξέλθει από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει.

Tου Κώστα Τσιτούνα

Οι απόψεις των συνεργατών του πρωθυπουργού για το πώς η κυβέρνηση θα καταφέρει να απεμπλακεί από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει - λόγω των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και λόγω της εσωτερικής πολιτικής ρευστότητας – διίστανται.

Οι «γραμμές» του Μαξίμου και οι εισηγήσεις που εδέχετο ο Αντώνης Σαμαράς μέχρι σήμερα ήταν δύο:

-Καμία συναίνεση και καμία διαβούλευση με την αντιπολίτευση.
-Συνάντηση με τον Τσίπρα και συμφωνία για Πρόεδρο Δημοκρατίας και εκλογές το Φθινόπωρο του 2015.

Όμως και οι πλέον αισιόδοξοι στο Μέγαρο Μαξίμου, έχουν αντιληφθεί ότι η κυβέρνηση έχει ημερομηνία λήξης. Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με την πλήρη εμπλοκή των διαπραγματεύσεων, το ενδεχόμενο να βρεθούν οι 180 βουλευτές ολοένα και απομακρύνεται, κάτι που γνωρίζουν ακόμα και οι συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά που εδώ και καιρό διακινούν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τη βεβαιότητα πως θα συγκεντρωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, την τελευταία εβδομάδα άρχισαν να αναλύονται όλα τα ενδεχόμενα, με την προσφυγή στις κάλπες να τίθεται εντόνως στο τραπέζι.

Ακόμα και οι «σκληροπυρηνικοί» του Μαξίμου που μέχρι σήμερα ήταν αντίθετοι σε οποιαδήποτε διαβούλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, έχουν αρχίσει να ενεργοποιούν τις... δεύτερες σκέψεις.

Αυτό που αναζητούν οι κυβερνητικοί είναι πίστωση χρόνου για να κάνουν μία έσχατη προσπάθεια διάσωσης των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας, που υπό τις παρούσες συνθήκες δύσκολα θα εκλέξει περισσότερους από 75 βουλευτές.

Μία από τις εισηγήσεις που έχει στα χέρια του ο Αντώνης Σαμαράς και προέρχεται από στενό συνεργάτη του, που κατά καιρούς έχει βρεθεί στο στόχαστρο, αναφέρει το ενδεχόμενο ενός αιφνιδιασμού από την πλευρά της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με αυτό, ο Πρωθυπουργός είναι πολύ πιθανόν να καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, επιδιώκοντας μαζί του μία συμφωνία πακέτο για βασικά ζητήματα και καθορισμό ημερομηνίας προσφυγής στις κάλπες.

Επιδίωξη θα είναι η συναίνεση στην άμεση εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, προώθηση της συνταγματικής αναθεώρησης πριν από τις εκλογές - καθώς αν προηγηθεί προσφυγή στις κάλπες η αναθεώρηση θα πάει πίσω μία πενταετία - και συμφωνία για εκλογές το Φθινόπωρο του 2015 αντί για το καλοκαίρι του 2016.

Σύμφωνα με τους εμπνευστές της προοπτικής αυτής, θα έχει το κυβερνητικό στρατόπεδο σχεδόν 9 μήνες να αλλάξει πολιτική και παράλληλα τα περιθώρια άρνησης του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ελάχιστα, καθώς το διακύβευμα μιας ουσιαστικής συνταγματικής αναθεώρησης συγκινεί ένα μεγάλο κομμάτι της αντιπολίτευσης.

Αρωγός σε μια τέτοια πρόταση από τη Νέα Δημοκρατία δεν αποκλείεται να είναι το Ποτάμι, καθώς ο Σταύρος Θεοδωράκης που βρίσκεται σε συνεννόηση με 4-5 ανεξάρτητους βουλευτές δεν αποκλείεται να πιέσει με τη σειρά του προς μία τέτοια κατεύθυνση.

Προς το παρόν στο Μαξίμου τηρούν στάση αναμονής για να δουν που θα... κάτσει η μπίλια με την τρόικα, ενώ μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων θεωρείται βέβαιο ότι ο Σαμαράς θα απευθύνει διάγγελμα στον ελληνικό λαό προκειμένου να περιγράψει τη δυσκολία των στιγμών που διέρχεται ο ίδιος και η χώρα.

Σχετικές ειδήσεις