ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τώρα το... λένε μηχανισμό παρακολούθησης και ΔΝΤ

Τώρα το... λένε μηχανισμό παρακολούθησης και ΔΝΤ

Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την ολοκλήρωσης της επίπονης διπλής διαπραγμάτευσης σημείωσε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ε.Βενιζέλος στο σημερινό συνέδριο του ελληναμερικανικού Επιμελητηρίου. Διαπραγματευόμαστε ταυτόχρονα μια νέα φάση και η νέα μας σχέση με τους εταίρους μας, σημείωσε.

Συνεχίζοντας, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε το... γνωστό «τροπάριο» για την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, αλλά με τους μηχανισμούς παρακολούθησης και στήριξης «Τα επόμενα χρόνια, ανέφερε θα είμαστε χωρίς τρόικα αλλά με τους μηχανισμούς παρακολούθησης εν λειτουργία», ανέφερε και παραδέχτηκε ξανά ότι θα υπάρχει και συνεργασία με το ΔΝΤ αλλά με ένα τρόπο πιο ευέλικτο. «Σε αυτή τη διαπραγμάτευση δεν περιλαμβάνεται το ζήτημα του χρέους το οποίο είναι και βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο.

Ωστόσο υπάρχει ανάγκη για μια νέα γενιά παρεμβάσεων για τη διαχείρισή του τις οποίες και θα συζητήσουμε» συμπλήρωσε και αναφέρθηκε στην πολιτική αβεβαιότητα τονίζοντας ότι επηρεάζει αρνητικά τη διαπραγμάτευση.

«Όλα όσα με κόπο καταφέραμε σε 5 χρόνια μπορεί να χαθούν σε 5 ημέρες ή ακόμη και σε μία αν επικρατήσει πανικός», ανέφερε σε μια ακόμη προσπάθειά του να... τρομοκρατήσει, εμμέσως πλην σαφώς, τους Έλληνες πολίτες που έχουν γυρίσει την πλάτη στα κόμματα της μνημονιακής συγκυβέρνησης.

Χαρδούβελης: «Εργαζόμαστε σκληρά για να αποφύγουμε την επιστροφή στην αβεβαιότητα»

Στο συνέδριο μίλησε και ο υπουργός οικονομικών, κ. Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος κινήθηκε στο δικό του... μαγικό πλαίσιο γραμμής: «Εργαζόμαστε σκληρά για να αποφύγουμε την επιστροφή στην αβεβαιότητα του παρελθόντος, ενώ απώτερος στόχος είναι να υπάρξουν λιγότερα βάρη και περισσότερες προοπτικές για όλους», ανέφερε ο κ Γκίκας Χαρδούβελης στο σημερινό συνέδριο το Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η πολιτική σταθερότητα και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων σε όλα τα επίπεδα είναι προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί η προσπάθεια εξόδου από την κρίση. «Η κρίση αποτελεί μια ευκαιρία ώστε η ελληνική οικονομία πρέπει να ανοιχτεί και να αναπτυχθεί», τόνισε.

Μιλώντας για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ο κ. Χαρδούβελης σημείωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις συζητήσεις με την τρόικα, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με στόχο να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση αυτή και να αλλάξουμε τη σχέση με τους εταίρους μας.

Αναφορικά με την πορεία της οικονομίας σημείωσε ότι το πλεόνασμα για το 2015 εκτιμάται σε 3% σημειώνοντας ότι θα είναι ο πρώτος ισοσκελισμένος προϋπολογισμός. Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία έχει πλέον σταθεροποιηθεί και έχει μπει σε θετικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς, επισημαίνοντας ότι μετά την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας υπάρχουν προοπτικές να εκτοξευθεί καθώς θα λήξει η αβεβαιότητα που υπάρχει σήμερα.
Προέχει, είπε επίσης, η δημιουργία νέου παραγωγικού μοντέλου βασισμένου στην παραγωγή και τις εξαγωγές αναφέροντας τομείς που διαθέτουν προοπτικές ανάπτυξης και εξωστρέφεια όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, η φαρμακοβιομηχανία, η έρευνα και τεχνολογία, η ναυτιλία κλπ. Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις, είπε ότι οι περισσότερες έχουν γίνει και βρισκόμαστε πλέον στην ουρά της ολοκλήρωσης του προγράμματος, καθώς έχουν δρομολογηθεί μια σειρά όπως η συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων, η δημιουργία θυρίδας εξαγωγών κλπ.

Μιλώντας για το τραπεζικό σύστημα είπε μεταξύ άλλων ότι μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση των τεστ αντοχής θα πρέπει να εστιάσουν πλέον την προσοχή τους στο βασικό έργο τους που είναι η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Σχετικές ειδήσεις