ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα ξένα μέσα για την ελληνική προεδρική εκλογή

Τα ξένα μέσα για την ελληνική προεδρική εκλογή

Ως crash-test για την κυβέρνηση Σαμαρά βλέπει ο διεθνής Τύπος την επίσπευση της διαδικασίας εκλογής του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, συνδέοντας τις ανακοινώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης με τις υποδείξεις των δανειστών.

Ως crash-test για την κυβέρνηση Σαμαρά βλέπει ο διεθνής Τύπος την επίσπευση της διαδικασίας εκλογής του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, συνδέοντας τις ανακοινώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης με τις υποδείξεις των δανειστών.

BBC: Σε μια προσπάθεια να δώσει ένα τέλος στην πολιτική αβεβαιότητα, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα επισπεύσει κατά δύο μήνες την ημερομηνία της κρίσιμης προεδρικής εκλογής.
Της ανακοίνωσης προηγήθηκε η έγκριση από τους υπουργούς της ευρωζώνης αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης για δίμηνη παράταση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας που επρόκειτο να λήξει στο τέλος του μήνα.
Η διαδικασία αυτή αποτελεί ένα τεστ βιωσιμότητας για την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.

Guardian: Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την επίσπευση της εκλογής προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η ανακοίνωση για μια κίνηση, στη βάση της οποίας διακυβεύεται η επιβίωση ή η κατάρρευση της κυβέρνησης ήρθε μόλις λίγες ώρες αφότου οι δανειστές αποφάσισαν να παρατείνουν το πρόγραμμα βοήθειας προς την Αθήνα.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός αιφνιδίασε τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων αλλά και τους πολιτικούς αναλυτές, ανακοινώνοντας ότι η διαδικασία αντικατάστασης του επικεφαλής της Ελληνικής Δημοκρατίας, θα ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα, δύο μήνες πριν απ' ό,τι κανονικά προβλέπεται.
Εν μέσω της έντονης δυσαρέσκειας των πολιτών μετά από πέντε χρόνια σκληρής λιτότητας, δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το αντιπολιτευόμενο αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, θα αναδεικνυόταν άνετα νικητής των εκλογών, αν αυτές διεξάγονταν σήμερα

Balcaneu - Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε ότι ο πρώην υπουργός και πρώην επίτροπος στην ΕΕ, Σταύρος Δήμας θα είναι υποψήφιος για την προεδρία, στους τρεις γύρους της διαδικασίας των επικείμενων εκλογών.
Κατά την ανακοίνωσή του, ο κύριος Σαμαράς σημείωσε πως «αν και η οικονομία της χώρας έχει επανέλθει στη σταθερότητα, σύννεφα αβεβαιότητας έκαναν ξανά την εμφάνισή τους στον ορίζοντα. Ετσι, η κυβέρνηση έκανε ό,τι έπρεπε να κάνει προκειμένου να αποκατασταθεί η πολιτική σταθερότητα και να περάσει στη μετα-μνημονιακή εποχή.

AFP: Ο πρώην επίτροπος περιβάλλοντος της ΕΕ, Σταύρος Δήμας, είναι ο υποψήφιος που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση για την προεδρία, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.
«Η καλύτερη δυνατή υποψηφιότητα για την προεδρία είναι ο Σταύρος Δήμας», ανέφερε στο τηλεοπτικό διάγγελμά του ο Αντώνης Σαμαράς.
Ο 73χρονος Δήμας, διετέλεσε Ευρωπαίος επίτροπος από το 2004 έως το 2010 κι ένα χρόνο αργότερα τοποθετήθηκε για μικρό χρονικό διάστημα υπουργός εξωτερικών. Η ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο προβλεπόταν το Φεβρουάριο αλλά τώρα προγραμματίστηκε ο πρώτος γύρος της να διεξαχθεί στις 17 Δεκεμβρίου. Οι εκλογές αυτές είναι ένα κρίσιμο τεστ για το Σαμαρά που θα υποχρεωθεί να κηρύξει πρόωρες εκλογές αν η διαδικασία εκλογής προέδρου αποβεί άκαρπη.

Reuters: Η ελληνική κυβέρνηση όρισε έναν αξιοσέβαστο πρώην επίτροπο της ΕΕ, το Σταύρο Δήμα, ως υποψήφιο για την προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας στην κρίσιμη εκλογή που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εθνικές εκλογές τη χώρα, σε περίπτωση που δεν καρποφορήσει.
Με μια κίνηση αιφνιδιασμού, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την επίσπευση της διαδικασίας για την προεδρική εκλογή κατά δύο μήνες, ρισκάροντας την προκήρυξη πρόωρων εκλογών αν δεν εξασφαλίσει στήριξη για την υποψηφιότητα Δήμα.

Σχετικές ειδήσεις