ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λε Μοντ: Ο Σαμαράς ελπίζει να τραβήξει το χαλί στον Τσίπρα

Λε Μοντ: Ο Σαμαράς ελπίζει να τραβήξει το χαλί στον Τσίπρα

Με τίτλο «Οι μεγάλοι εκλογικοί ελιγμοί στην Ελλάδα», ο ανταποκριτής της εφημερίδας «Λε Μοντ» στην Αθήνα Αλέν Σαλ, εξηγεί τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, καταλήγοντας σε εκτιμήσεις για την πρωτοβουλία της κυβέρνησης και την επιλογή των ημερομηνιών για την εν λόγω εκλογή.

«Η Ελλάδα θα ζήσει ιδιαίτερα πολιτικά Χριστούγεννα», σημειώνει χαρακτηριστικά ο συντάκτης. Εάν στην τρίτη προσπάθεια δεν επιτευχθεί η απαραίτητη πλειοψηφία των 180 βουλευτών, τότε θα κηρυχθούν εκλογές πριν από το τέλος της θητείας του Κάρολου Παπούλια τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

«Οι κάλπες, όμως, θα μπορούσαν να προκαλέσουν πολιτική κρίση, που θα είναι δύσκολο να επιλυθεί», συνεχίζει ο ανταποκριτής.

Και αυτό διότι «το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η ριζοσπαστική αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, αρνείται να συμφωνήσει στην επιλογή του Προέδρου και επιθυμεί την πρόκληση πρόωρων εκλογών, παρ' ότι δεν είναι σίγουρο ότι θα αποκτήσει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο».

«Αυτές οι αβεβαιότητες προκαλούν φόβο σε πολλά μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που δεν έχει την παραμικρή διάθεση να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα», προσθέτει ο συντάκτης.

Η «Μοντ» μεταφέρει μάλιστα απόσπασμα κυβερνητικής ανακοίνωσης, όπου τονίζεται ότι «η πολιτική αβεβαιότητα θα πρέπει να λήξει τώρα».

Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, ο Αντώνης Σαμαράς ελπίζει ότι με αυτό τον τρόπο μπορεί να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια του ΣΥΡΙΖΑ, στοιχηματίζοντας παράλληλα ότι είναι δυνατό να βρεθεί ένας υποψήφιος ικανός να συσπειρώσει την κεντροδεξιά και τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

«Ο Αντώνης Σαμαράς, ξεκίνησε ένα μεγάλο παιγνίδι τακτικής στο πλαίσιο των περίπλοκων διαπραγματεύσεων με το Eurogroup και την τρόικα», αναφέρει ακόμα ο συντάκτης.

Το δημοσίευμα εστιάζει ακολούθως στη δίμηνη παράταση που δόθηκε από το Eurogroup, η οποία, όμως, «δυσαρεστεί τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος εδώ και μήνες διαμηνύει ότι θα βγάλει την Ελλάδα από το πρόγραμμα λιτότητας», ενώ σύμφωνα με το συντάκτη «ο Αντ. Σαμαράς ελπίζει να πείσει τους βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς και τους ΑΝΕΛ, τα κόμματα των οποίων είναι σε πτώση στις δημοσκοπήσεις και κινδυνεύουν να χάσουν πολύ στην περίπτωση πρόωρων εκλογών».

Καταλήγοντας, η γαλλική εφημερίδα φιλοξενεί σχόλιο του καθηγητή Ηλία Νικολακόπουλου: «Όλοι μετρούν τις ψήφους (...) και δεν είναι απίθανο, εν τέλει, να βρεθούν οι 180, μόνο που δεν γνωρίζουμε ακόμα σε ποια πλευρά θα συγκεντρωθούν...».

Δείτε το χρονικό της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας στο Timeline του Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις