Μιχελάκης: Το λάθος συνεχίζεται…

Αξιέξοδα χαρακτήρισε τα νέα μέτρα ο Γιάννης Μιχελάκης...

Αξιέξοδα χαρακτήρισε τα νέα μέτρα ο Γιάννης Μιχελάκης, σημειώνοντας πως το λάθος συνεχίζεται και πως η ΝΔ δε πρόκειται να πει «ναι» στο λάθος.

Σχετικά με την αυριανή συνάντηση Παπανδρέου-Σαμαρά, τόνισε πως «όταν σε καλεί ο πρωθυπουργός πηγαίνεις», και σημείωσε πως δε θα δώσει το κείμενο του Ζαππείου στον πρωθυπουργό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Το κείμενο το έχουν. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση το έχει ήδη μελετήσει», είπε και υπενθύμισε πως η αποσπασματική εφαρμογή των προτάσεων της ΝΔ, δεν θα έχει τα ίδια αποτελέσματα.

Σημείωσε πάντως ότι δεν φταίει το «έλλειμμα συναίνεσης», για τις αποκρατικοποιήσεις που δεν έχουν γίνει, για τη ΔΕΗ. Για το φιάσκο στον Αστακό ή για το Ελληνικό, ούτε πάλι για το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει πέσει έξω σε κάθε της στόχο για τα έσοδα και τις δαπάνες.

Η Πορτογαλία δεν παραδόθηκε αμαχητί

«Το Μνημόνιο της Πορτογαλίας που εγκρίθηκε από το ECOFIN στις 17 Μαΐου, στοχεύει σε λιγότερη λιτότητα και περισσότερες μεταρρυθμίσεις, ενώ εμπεριέχονται μέτρα που έχει συμπεριλάβει και η Ν.Δ. στο Ζάππειο ΙΙ. Στα δύο κείμενα για την Πορτογαλία, είναι εμφανής η προσπάθεια που γίνεται για να αποφευχθούν τα λάθη του Μνημονίου της χώρας μας», σημείωσε, τονίζοντας ότι η Πορτογαλία έκανε σκληρές διαπραγματεύσεις και δεν παραδόθηκε αμαχητί.

Ειδικότερα σημείωσε πως:
• Περιλαμβάνεται στα μέτρα με σκοπό την προώθηση της ανταγωνιστικότητας και «μεγάλη μείωση» των εργοδοτικών εισφορών
• Προστατεύει τις πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες με συγκεκριμένα μέτρα, όπως, εξαίρεση από τη μείωση του 5% του ονομαστικού μισθού στο δημόσιο τομέα και το πάγωμα των συντάξεων του 2011 στους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους αλλά και εξαίρεση στις οικονομικά ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες από τις αυξήσεις στα προτεινόμενα νοσήλια στον τομέα της υγείας και εφάπαξ εισφορά σε μισθούς και συντάξεις πάνω από τα 1.500 ευρώ.
• Προβλέπει τη μείωση των υπαλλήλων της κεντρικής κυβέρνησης κατά 1% το χρόνο μέσω μερικής αντικατάστασης των συνταξιοδοτούμενων υπαλλήλων αλλά και μέσω μετατάξεων, χωρίς όμως να γίνεται αναφορά σε απολύσεις (παρ. 23).

Για σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων για ιδιωτικοποιήσεις

Σχετικά με την πρόταση Γιούνκερ για σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων από το εξωτερικό για τις ιδιωτικοποιήσεις, δεν θέλησε να πάρει θετική ή αρνητική στάση, τονίζοντας πως, «αφού στοιχειοθετηθεί η πρόταση, θα δούμε. Όταν το δούμε στην τελική μορφή θα τοποθετηθούμε»

Για τις δημοσκοπήσεις
«Δε σχολιάζω. Είναι φωτογραφίες της στιγμής», τόνισε κατά τη συνήθη πρακτική ο Γιάννης Μιχελάκης, ερωτώμενος για τα ενθαρρυντικά δημοσκοπικά δεδομένα. Πρόσθεσε ωστόσο πως υπάρχει μεγάλη θετική ανταπόκριση κοινωνίας και παραγωγικών φορέων για το Ζάππειο 2. «Το θέμα είναι να πείσουμε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε να σταθεί η χώρα ξανά στα πόδια της και να είναι υπερήφανη», σημείωσε.

Για 180 βουλευτές
Σχολιάζοντας την χθεσινή πρόταση Πάγκαλου στη real news για ψήφιση του μεσοπρόθεσμου από 180 βουλευτές, τόνισε πως πρόκειται για ακόμη μια «κυβερνητική διχογνωμία».
«Δε γνωρίζει η δεξιά, τι ποιεί η αριστερά», είπε χαρακτηριστικά, αντιπαραβάλλοντας τις πρόσφατες δηλώσεις Πεταλωτή.

Για πρόωρες
«Το θέμα των πρόωρων το διακινούν από την κυβέρνηση Εμείς δε παίζουμε με τους θεσμούς», απήντησε σε σχετικό ερώτημα, επαναλαμβάνοντας πως η ΝΔ, δε φοβάται τις εκλογές και πως όποτε και αν γίνουν είναι καλοδεχούμενες.

Για βιβλίο Τσακάλου
Σχετικά με το βιβλίο της συνεργάτιδας του κυρίου Χριστοφοράκου, περιορίστηκε να δηλώσει πως, είναι «σημαντικό που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης».

Για τις χθεσινές δηλώσεις Καμμένου για τον ίδιο, τέλος, δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο.