ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η υπόθεση Χαϊκάλη θα καθορίσει το αποτέλεσμα των εκλογών

Η υπόθεση Χαϊκάλη θα καθορίσει το αποτέλεσμα των εκλογών

Η αποτυχία εκλογής Προέδρου στις 29 Δεκεμβρίου προεξοφλείται, πλέον, από όλους και τα κόμματα ήδη είναι αντιμέτωπα με την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Ήδη από χθες, Παρασκευή 19/12 η «υπόθεση Χαϊκάλη» ρίχνει βαριά σκιά στις πολιτικές εξελίξεις και επηρεάζει καθοριστικά την εικόνα των κομμάτων, λίγες εβδομάδες πριν στηθούν οι εθνικές κάλπες.

Του Διαμαντή Σεϊτανίδη

Η Νέα Δημοκρατία έχει επιλέξει τη «σκληρή γραμμή» έναντι των κατηγοριών Καμμένου- Χαϊκάλη, καθώς θεωρεί ότι μόνον εάν τα αρνηθεί όλα, μπορεί να περισώσει ένα μέρος των δυνάμεών της στις κάλπες. Άλλωστε, με τους ρυθμούς που αποδίδεται η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα, δεν αποκλείεται να... ξαναστηθούν κάλπες χωρίς να έχει διαλευκανθεί αυτή η απεχθής υπόθεση.

Σκοπός της Συγγρού κα του Μαξίμου είναι να «εκθέσουν» την ηγεσία των ΑΝΕΛ στα μάτια της εκλογικής βάσης της κεντροδεξιάς, σε μια προσπάθεια να τους αποδυναμώσουν περαιτέρω και να επωφεληθεί έτσι η Νέα Δημοκρατία από τις ψήφους που θα απομακρυνθούν από τους ΑΝΕΛ. Για να συμβεί αυτό, βέβαια, πρέπει να προκύψει ξεκάθαρα ότι πρόκειται για προβοκάτσια του Πάνου Καμμένου, κι όχι για πραγματική υπόθεση εκβιασμού.

Από την άλλη μεριά, εάν οι ΑΝΕΛ περάσουν στην κοινή γνώμη την αίσθηση ότι ο εκβιασμός και η απόπειρα χρηματισμού εκπορευόταν από την Συγγρού και του Μαξίμου, τότε δεν αποκλείεται να δουν ποσοστά στις εκλογές που έρχονται, ανάλογα με εκείνα του 2012, δηλαδή της τάξεως του 6-7%.

Παράλληλα, κέρδη από την μετωπική σύγκρουση ΝΔ- ΑΝΕΛ ελπίζει να αποκομίσει το ΠΑΣΟΚ κι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που ήδη νιώθει την καυτή ανάσα του νέου κόμματος Παπανδρέου στο σβέρκο του. Ήδη παίρνει σαφείς και ξεκάθαρες αποστάσεις από τη Νέα Δημοκρατία, ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι έχει ταυτιστεί στη συνείδηση του κόσμου με το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά, λόγω της συγκυβέρνησης και της ταυτόσημης στάσης των δυο έναντι της κρίσης, οπότε –είτε ως ΠΑΣΟΚ, είτε ως Δημοκρατική Παράταξη- δεν έχει πολλά περιθώρια εκλογικής ανάκαμψης.

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, ανησυχίες υπάρχουν και στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς υποθέσεις όπως αυτή με πρωταγωνιστή τον Παύλο Χαϊκάλη, τείνουν στην πορεία να δημιουργούν προβλήματα σε πολύ περισσότερους από όσους αρχικά έβλαπταν. Φροντίδα της Κουμουνδούρου είναι η κρίση κι η απαξίωση να περιοριστεί στους πρωταγωνιστές της υπόθεσης, τη Νέα Δημοκρατία και τους ΑΝΕΛ και να μην γενικευθεί σε ολόκληρο το πολιτικό σύσημα, οπότε θα έχει κι ο ΣΥΡΙΖΑ αξιοσημείωτες ζημιές.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η «υπόθεση Χαϊκάλη» θα αποτελέσει καταλύτη για τη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος και τη δόμηση του νέου πολιτικού συστήματος της χώρας.

Σχετικές ειδήσεις