ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αμερικανικά ΜΜΕ: Ανησυχία και αστάθεια με φόντο εκλογές

Αμερικανικά ΜΜΕ: Ανησυχία και αστάθεια με φόντο εκλογές

Στην αποτυχία του ελληνικού κοινοβουλίου στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας αλλά και την αστάθεια στις αγορές που θα μπορούσε να προκαλέσει ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών αναφέρονται εκτενώς τα αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης.

Το ρεπορτάζ του CNN αναφέρει πως «η ελληνική βουλή απέτυχε να εκλέξει νέο πρόεδρο την Τρίτη, φέρνοντας πιο κοντά το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, που θα έφερναν στην εξουσία το φιλολαϊκό – ενάντια στη λιτότητα – κόμμα. Η κυβέρνηση έχει μία τελευταία ευκαιρία στις 29 Δεμεμβρίου. Αν αποτύχει ξανά, θα εξαναγκαστεί σε εκλογές τον Ιανουάριο»

Το δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του CNN αναγνωρίζει στο ΣΥΡΙΖΑ τη δημοτικότητά του και πως τα σχέδιά του είναι δημοφιλή μεταξύ των Ελλήνων, οι οποίοι έχουν πληγεί σοβαρά από τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και την παρατεταμένη ύφεση. Παρόλα αυτά, χαρακτηρίζει τα σχέδιά του «μη ρεαλιστικά και ανεύθυνα, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μία κρίση που θα οδηγούσε την Ελλάδα εκτός ευρώ».

Επικαλείται δε, εκτίμηση του Holger Schmieding, οικονομολόγου του Βerenberg, που εκτιμά πως υπάρχει κίνδυνος 20% "όλα να πάνε στραβά," σε περίπτωση που αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία και ακολουθήσει το πρόγραμμα του. «Η Ελλάδα μπορεί να εισέλθει σε μια νέα βαθιά κρίση και πιθανόν να βγει από το ευρώ.

Στο αποτέλεσμα της δεύτερης ψηφοφορίας στο ελληνικό Κοινοβούλιο αναφέρονται εκτενώς και άλλα αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης, που κάνουν λόγο για αβεβαιότητα, μπροστά στο ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών.

«Οι Έλληνες βουλευτές απέτυχαν σήμερα να εκλέξουν νέο Πρόεδρο, υποδαυλίζοντας τις ανησυχίες πως η χώρα πλησιάζει σε πρόωρες εκλογές», γράφει η Νιου Γιορκ Τάιμς που επισημαίνει την πιθανότητα να κερδίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στη συνέχεια, υποστηρίζεται ότι «κατά τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν αυξηθεί οι φόβοι για παρατεταμένη αστάθεια στην Ελλάδα», κάνοντας λόγο για «άσκηση πιέσεων προς τις χρηματοπιστωτικές αγορές της χώρας».
Επίσης, υπογραμμίζεται ότι «οι επενδυτές πιστεύουν πως οι πρόωρες εκλογές θα οδηγήσουν σε μια αλλαγή πολιτικής στην Ελλάδα», σημειώνοντας την «ανάδυση», που σημειώθηκε πρόσφατα, της ελληνικής οικονομίας, μετά από «μια σοβαρή εξαετή ύφεση». Επίσης, τονίζεται ότι «το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει δηλώσει ότι θέλει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση του προγράμματος διάσωσης της χώρας» και πως «ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις δημοσκοπήσεις».

Η Γουόλ Στριτ Τζέρναλ, σε ανταπόκριση από την Αθήνα, αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως ότι «η εκ νέου αποτυχία εκλογής ΠτΔ, επηρέασε το αίσθημα των αγορών, παρά το γεγονός ότι ήταν αναμενόμενη, με το δείκτη του Χρηματιστηρίου να καταγράφει πτώση 1,9%. Σύμφωνα με αναλυτές, εξακολουθεί να παραμένει δύσκολο για την κυβέρνηση να βρει τις απαιτούμενες ψήφους, αυξάνοντας τις πιθανότητες πρόωρων εκλογών στα τέλη Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου».

«Το πραγματικό ερώτημα είναι εάν ο κ. Σαμαράς έχει περιθώριο να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να κερδίσουν ακόμη μεγαλύτερη υποστήριξη για τον Σταύρο Δήμα. Με δεδομένα τα σημερινά αποτελέσματα δεν φαίνεται πιθανό» δήλωσε ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον, Χάρης Μυλωνάς
Αναφορά γίνεται και στον «ισχυρισμό βουλευτή του κόμματος Ανεξάρτητοι Έλληνες για δωροδοκία» και πως «Έλληνας εισαγγελέας έχει απορρίψει αυτούς τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι ήταν αβάσιμοι και ότι δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο για την υποστήριξή τους».
Καταλήγοντας, σημειώνεται ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει πρώτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις, με αβέβαιη όμως την επίτευξη αυτοδυναμίας, ενώ δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις καταγράφουν μείωση της διαφοράς μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ».

Πηγή φωτό: Angelos Tzortzinis/AFP/Getty Images

Σχετικές ειδήσεις