ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Reuters: Η Ελλάδα ετοιμάζεται για κάλπες

Reuters: Η Ελλάδα ετοιμάζεται για κάλπες

Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο επισημαίνει ότι οι Έλληνες βουλευτές ετοιμάζονται για προεκλογική εκστρατεία.

Όπως αναφέρει, ο Έλληνας πρωθυπουργός μπορεί να εξέφρασε την ελπίδα του ότι το κοινοβούλιο θα εκλέξει νέο πρόεδρο τη Δευτέρα και θα αποτρέψει την απειλή των πρόωρων εκλογών, αλλά οι πολιτικοί σε όλες τις μεριές ετοιμάζονται για μία πιθανή προεκλογική εκστρατεία τον επόμενο μήνα, μεταδίδει το Reuters.

Στο δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας την Τρίτη, ο υποψήφιος της κυβέρνησης Σταύρος Δήμας έλαβε 12 λιγότερες ψήφους από τις 180 που θα χρειαστεί για να εκλεγεί την ερχόμενη Δευτέρα, μία βελτίωση των αποτελεσμάτων του α' γύρου, τονίζει το δημοσίευμα.

Αλλά οι αριθμοί παραμένουν σφικτοί και εάν ο Δήμας δεν εκλεγεί, θα πρέπει να διεξαχθούν νέες εκλογές μέχρι αρχές Φεβρουαρίου, πιθανώς φέρνοντας το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και θέτοντας σε αμφιβολία το μέλλον των συνομιλιών για την ολοκλήρωση της διεθνούς διάσωσης της Ελλάδας.

Ήδη τα πολιτικά κόμματα ετοιμάζονται για προεκλογική εκστρατεία που μπορεί να ξεκινήσει την ώρα που θα καταστεί ξεκάθαρο τη Δευτέρα ότι η πλειοψηφία των τριών πέμπτων που χρειάζεται ο κ. Δήμας για να εκλεγεί είναι άπιαστη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτει το Reuters, δηλώνει ότι επιθυμεί εκλογές το συντομότερο δυναμό και ότι είναι έτοιμος να κυβερνήσει. Εξακολουθεί να κατέχει προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις αλλά το πλεονέκτημά του συρρικνώνεται σταθερά τους τελευταίους μήνες. Μία δημοσκόπηση της Pubic Issue την προηγούμενη εβδομάδα έδωσε στο κόμμα προβάδισμα 7 μονάδων, έναντι 11 μονάδων το Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, Έλληνες αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση θα προτάξει τον κίνδυνο εκτροχιασμού του προγράμματος διάσωσης, που ακόμα έχει ανάγκη η Ελλάδα ώστε να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας σε περίπτωση εκλογής του ΣΥΡΙΖΑ, με το βλέμμα τόσο στην ψηφοφορία της Δευτέρας όσο και σε ενδεχόμενη προεκλογική καμπάνια.

Τόσο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς όσο και ο επικεφαλής του άλλου κόμματος της συγκυβέρνησης (ΠΑΣΟΚ) Ευάγγελος Βενιζέλος, έχουν δηλώσει, σύμφωνα με το Reuters, πως έχουν ξεκινήσει οι προεκλογικές προετοιμασίες αν και σημειώνουν πως εξακολουθούν να στοχεύουν στην εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, αναφέρει το Reuters.

Σχετικές ειδήσεις