ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψάχνουν «πρόθυμους» σε ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ

Ψάχνουν «πρόθυμους» σε ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ

Με το βλέμμα στην τρίτη ψηφοφορία 

Μετά την... ψυχρολουσία της πρώτης ψηφοφορίας, στην κυβέρνηση επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα βρεθούν τελικά οι 180, μιας και στη δεύτερη ψήφισαν υπέρ του Στ. Δήμα 168.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο κάνουν συνεχώς υπολογισμούς και αναζητούν νέες δεξαμενές από τις οποίες θα αντλήσουν σταυρούς υπέρ του Στ. Δήμα.

Το ενδεχόμενο στήριξης από τη Χρυσή Αυγή απορρίφθηκε κατηγορηματικά, με τους "γαλάζιους" να βγαίνουν στα... κάγκελα και να ξεκαθαρίζουν ότι θα ψηφίσουν "παρών" αν οι χρυσαυγίτες ψηφίσουν Στ. Δήμα.

Οι μόνοι επομένως από τους οποίους μπορεί να βρεθούν "πρόθυμοι" είναι οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ, αλλά και οι ανεξάρτητοι.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι αν δεν υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις στους πυρήνες της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ δύσκολα μπορεί να υπάρξει εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το πιο αισιόδοξο σενάριο αναφέρει: πέντε βουλευτές από τη ΔΗΜΑΡ, συν πέντε από τους ΑΝΕΛ και πέντε από τους ανεξάρτητους αριθμούν συνολικά 185 βουλευτές.

Ένας άλλος, «απλώς αισιόδοξος» υπολογισμός στηρίζεται στον προηγούμενο αλλά αφαιρεί τρεις βουλευτές από τους ΑΝΕΛ και δύο από τους ανεξάρτητους. Φέρνει ως αποτέλεσμα 180.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Τα Νέα", ο πιο κυνικός και ρεαλιστικός υπολογισμός ωστόσο έγινε χθες από γαλάζιο βουλευτή -ο ίδιος είχε προβλέψει από νωρίς χθες το πρωί το αποτέλεσμα της δεύτερης κάλπης: «Εκτός από έναν - δύο ανεξάρτητους βουλευτές δεν βρίσκω κανέναν άλλον που θα ψηφίσει».

Στα αισιόδοξα σενάρια πάντως, ο συλλογισμός εκείνων που τα υπολογίζουν είναι πολυσύνθετος. Περιλαμβάνει από τη ΔΗΜΑΡ εκείνους τους βουλευτές που δεν επιθυμούν την προσχώρηση στον ΣΥΡΙΖΑ και εκείνους που είχαν πρωτοστατήσει στην καταψήφιση του Φώτη Κουβέλη στο τελευταίο συνέδριο του κόμματος.

Σύμφωνα με την ίδια γραμμή πληροφόρησης, οι δεξιόστροφοι βουλευτές των ΑΝΕΛ -και πρώην νεοδημοκράτες- είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με την ίδια πηγή, με τη στάση που κρατούν αντιμετωπίζουν δύο ενδεχόμενα: Πρώτον, τη δυσκολία του συμβιβασμού με το ενδεχόμενο νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη κάλπη. Δεύτερον, τη δυσκολία των ΑΝΕΛ να μπουν στην επόμενη Βουλή. Ακόμη και αν τα καταφέρουν, λέει το ίδιο πρόσωπο, θα είναι με μεγάλες απώλειες των βουλευτών από την περιφέρεια.

Από την τάξη των ανεξάρτητων βουλευτών, οι αισιόδοξες εκτιμήσεις βλέπουν ως πιθανούς ψηφοφόρους του Σταύρου Δήμα τούς Βασίλη Καπερνάρο, Βύρωνα Πολύδωρα, Μίμη Ανδρουλάκη και Πέτρο Τατσόπουλο.