ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι Ευρωπαίοι ήδη διαπραγματεύονται με τον ΣΥΡΙΖΑ

Οι Ευρωπαίοι ήδη διαπραγματεύονται με τον ΣΥΡΙΖΑ

Ενώ βρισκόμαστε δέκα ημέρες πριν το στήσιμο της κάλπης, μια προσεκτική ματιά στις δηλώσεις εντός κι εκτός Ελλάδος μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ήδη οι Ευρωπαίοι εταίροι μας προχωρούν σε μια "εξ αποστάσεως διαπραγμάτευση" με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Του Διαμαντή Σεϊτανίδη

Αυτό σημαίνει δυο πράγματα. Πρώτον, ότι προεξοφλούν τη νίκη του και το ότι θα αποτελεί (τουλάχιστον) τον κορμό της επόμενης κυβέρνησης και δεύτερον, ότι αποδεικνύουν de facto πως η στρατηγική του "ναι σε όλα" που ακολουθούσε ο κ. Σαμαράς τελικά ήταν επιβλαβής για τον τόπο μας.

Δείτε, για παράδειγμα, τις σημερινές (Πέμπτη, 15/1/15) δηλώσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), που υποστήριξε σε συνέντευξή του ότι «η συζήτηση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να ανοίξει» κι επισημαίνει ότι με μεγάλη διάρκεια ωρίμανσης και χαμηλά επιτόκια το ελληνικό χρέος μπορεί να γίνει βιώσιμο. Την ίδια ώρα ο κ. Σαμαράς ισχυρίζεται ότι το χρέος της Ελλάδος σήμερα είναι βιώσιμο!

Φυσικά, ο κ. Ρέγκλινγκ συνδέει αυτή την προοπτική με την τήρηση των συμφωνηθέντων εκ μέρους της Αθήνας, καθώς δήλωσε: «Δεν πιστεύω ότι χρειάζονται να γίνουν πολλά, πέραν αυτού. Είμαι βέβαιος ότι αν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, το Eurogroup θα το επανεξετάσει» και πρόσθεσε: «αν η Ελλάδα τηρήσει τα συμφωνηθέντα με την τρόικα, οι εκταμιεύσεις από τον EFSF και από το ΔΝΤ θα μπορούν να γίνουν άμεσα. Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει τη συζήτηση για κάποια επιπλέον ελάφρυνση του χρέους, βάσει της δήλωσης του Νοεμβρίου 2012 του Eurogroup».

Τι σημαίνει όμως αυτό στην πράξη; Σημαίνει ότι η αρχή μιας διαπραγμάτευσης γίνεται με καλύτερους όρους από εκείνους τους οποίους η κυβέρνηση Σαμαρά θεωρούσε ως "μη διαπραγματεύσιμους". Και προφανώς, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ο Κλάους Ρέγκλινγκ είναι... ΣΥΡΙΖΑίος...

Σχετικές ειδήσεις