ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βιώσιμο χρέος, το πιο σύντομο ανέκδοτο

Βιώσιμο χρέος, το πιο σύντομο ανέκδοτο

Μια οικονομία σε τεράστια κρίση, όπως η ελληνική, υποχρεώθηκε να πληρώσει στους δανειστές της σε διάσημα μόλις έξι ετών, το τεράστιο ποσό των 205 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως προκύπτει από τα όσα περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός που συζητείται στο Κοινοβούλιο. Κι αυτά, είναι τα... καλά νέα. Γιατί υπάρχουν και κακά...

Εάν δεχθούμε ότι θα μπορέσουμε να δούμε τον εφιάλτη που μας πνίγει με χιουμοριστική ματιά, τότε το συντομότερο ανέκδοτο της εποχής μας είναι μόλις δυο λέξεις: «Βιώσιμο χρέος». Η Ελλάδα της κρίσης, της λιτότητας και της απόγνωσης, έχει καταβάλλει στους δανειστές της το ποσό των 205 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά την τελευταία εξαετία. Παρ' όλα αυτά, το χρέος της έχει εκτιναχθεί στο 174% του ΑΕΠ (δεύτερη πιο χρεωμένη χώρα στην Ευρώπη είναι η Πορτογαλία με χρέος μόλις το 128% του δικού της ΑΕΠ).

Και τώρα, τα κακά νέα: Η πρόβλεψη είναι ότι έως το 2030 η χώρα μας πρέπει να καταβάλλει άλλα 331 δισεκατομμύρια ευρώ, σε τόκους και χρεολύσια, σύμφωνα με έγγραφο που είχε αποστείλει το Μάρτιο στη Βουλή για τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Με άλλα λόγια, οι επόμενες γενιές των Ελλήνων θα ζουν μόνο και μόνο για να πληρώνουν τους δανειστές μας, όπως προβλέπουν οι συμβάσεις με τις οποίες έχουμε αλυσοδεθεί.

Τα στοιχεία, όμως του προϋπολογισμού του 2015, δείχνουν ότι στο τέλος της επόμενης χρονιάς το δημόσιο χρέος της χώρας θα έχει μειωθεί μόλις κατά 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ, και θα έχει φτάσει τα 318 δισ. ευρώ. Μια απλή διαίρεση μας δείχνει ότι –θεωρητικά, εάν εξοφλούμε σταθερά αυτό το ποσοστό κάθε χρόνο και με έναν τρόπο σταματήσουμε να δανειζόμαστε, θα εξοφλήσουμε πλήρως το χρέος μας ως χώρα σε περίπου τρεις αιώνες!!!

Αυτό κι αν είναι success story!

Σχετικές ειδήσεις