ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής - Μέρκελ: Το ελληνικό πρόγραμμα είναι σε ισχύ και πρέπει να επεκταθεί

Σύνοδος Κορυφής - Μέρκελ: Το ελληνικό πρόγραμμα είναι σε ισχύ και πρέπει να επεκταθεί

Την ιδιαίτερα σκληρή στάση της απέναντι στο ελληνικό ζήτημα επιβεβαίωσε η Άνγκελα Μέρκελ, στις δηλώσεις της μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών.

«Το ελληνικό πρόγραμμα είναι σε ισχύ και πρέπει να επεκταθεί. Ελπίζω να δούμε σύντομα προτάσεις», ανέφερε με το γνωστό αυστηρό της ύφος η Γερμανίδα καγκελάριος, για να συμπληρώσει: «Αισθάνομαι ότι τώρα θα περιμένουμε και θα δούμε τι είδους κοινές αποφάσεις θα πρέπει να λάβουμε. Οι δυνατότητες για την Ελλάδα είναι δύο: επέκταση του προγράμματος ή εκπλήρωσή του έως το τέλος Φεβρουαρίου».

Παρόλα αυτά, η κα Μέρκελ υποστήριξε ότι είχε μια πολύ φιλική συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο είναι, μάλιστα, περισσότερο από πρόθυμη να συνεργαστεί, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Χαιρετηθήκαμε πολύ φιλικά. Του είπα είμαι έτοιμη να δουλέψουμε μαζί και ανταπέδωσε», ανέφερε, προσθέτοντας ότι αφού συνεχάρη τον Αλέξη Τσίπρα για την εκλογική επιτυχία του, τού είπε: «Τώρα πρέπει να δούμε τα σημεία στα οποία θα προσπαθήσουμε να βρούμε συναινέσεις».

Συνεχίζοντας, η ισχυρότερη (βάσει Forbes) γυναίκα της Ευρώπης. εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ελλάδα είτε θα κάνει το ταχύτερο αίτηση για παράταση του υφιστάμενου προγράμματος που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, είτε θα αποσαφηνίσει τη θέση της. Όπως είπε η Σύνοδος Κορυφής δεν ασχολήθηκε με τις λεπτομέρειες του θέματος, λέγοντας ότι γι' αυτό υπάρχει το Eurogroup και οι τρεις θεσμοί που χρηματοδότησαν το πρόγραμμα: «Εμείς δεν ζητήσαμε λεπτομέρειες, ακούσαμε τις βασικές αρχές που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας. Η Ελλάδα διαδραμάτισε μικρό ρόλο στις σημερινές συζητήσεις. Το ελληνικό ζήτημα συζητήθηκε πολύ λίγο», είπε.

Τέλος, κληθείσα να σχολιάσει τη διαπραγματευτική στρατηγική της νέας ελληνικής κυβέρνησης, η Μέρκελ απάντησε: «Δεν ασχολούμαι με στρατηγικές, με νοιάζουν τα αποτελέσματα».

Σχετικές ειδήσεις