ΠΟΛΙΤΙΚΗ

FT: Τα τρία σενάρια για τις διαπραγματεύσεις του Eurogroup της Δευτέρας

FT: Τα τρία σενάρια για τις διαπραγματεύσεις του Eurogroup της Δευτέρας

Σε τρία συνοψίζει τα σενάρια σχετικά με την κατάληξη των διαπραγματεύσεων, μεταξύ Ελλάδας και Eυρωπαίων εταίρων, στο Eurogroup της Δευτέρας.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφος Peter Spiegel που υπογράφει το άρθρο, το πρώτο και πλέον προσφιλές σενάριο, για τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, είναι η παράταση.

Και οι δύο καλούν την Αθήνα να δώσει «ανάσα» στον εαυτό της ζητώντας έξι μήνες παράταση του υπάρχοντος Μνημονίου που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου και διαπραγματευόμενη τους όρους για την ολοκλήρωσή τους προκειμένου να εκταμιευθεί η τελική δόση των 7,2 δισ. ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση, υποστηρίζουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι, θα μπορούσε να υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα που να είναι πιο αρεστό στην Αθήνα. Ο Spiegel υποστηρίζει ότι στη συνάντηση του Eurogroup της Τετάρτης η αίσθηση πολλών εκ των συμμετεχόντων ήταν ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης κινούνταν προς αυτή την κατεύθυνση αλλά τελικά η πρόταση αυτή απερρίφθη πείθοντας πολλούς ότι η ρητορική του Αλέξη Τσίπρα να βάλει ένα τέλος στο Μνημόνιο ήταν η πραγματική «γραμμή» της Ελλάδας.

Το δεύτερο σενάριο είναι η εφαρμογή της περίφημης «γέφυρας», δηλαδή της πρότασης Βαρουφάκη, ο οποίος υποστηρίζει ότι υπάρχουν πηγές χρηματοδότησης που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ανάχωμα μέχρι την διαπραγμάτευση ενός νέου «συμβολαίου» μέχρι τον Ιούνιο οπότε και πρέπει να αποπληρωθούν ομόλογα ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

Κατά τους FT η «γέφυρα» θα μπορούσε να προέλθει από τρεις πηγές:

- 10 δισ. ευρώ από βραχυπρόθεσμο δανεισμό μέσω εντόκων γραμματίων η πλειονότητα εκ των οποίων πιθανότατα θα αγοραστεί από τις ελληνικές τράπεζες
- 1,8 δισ. ευρώ από κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατεί η ΕΚΤ
- 10,9 δισ. ευρώ από τα χρήματα που έχει στη διάθεσή του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ωστόσο ο ένας μετά τον άλλο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί (ΕΚΤ, ΤΧΣ) έχουν απορρίψει αυτές τις επιλογές, γράφουν οι FT.

Ως εκ τούτου οι Financial Times εκτιμούν ως μηδενική την πιθανότητα υλοποίησης αυτού του προγράμματος καθώς αν και η Αθήνα πιέζει γι' αυτό σχεδόν όλοι οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης που εμπλέκονται έχουν ξεκαθαρίσει ότι καμία από τις τρεις πηγές που περιλαμβάνονται σε αυτή την επιλογή δεν θα είναι προσβάσιμη ειδικά χωρίς να υπάρχει κανένα προαπαιτούμενο γι' αυτές.

Το τρίτο σενάριο μιλά για λήξη του προγράμματος και εκ νέου συζητήσεις.

Η εκτίμηση ορισμένων μελών της Τρόικα - χωρίς να ξεκαθαρίζεται από πού προέρχεται η εκτίμηση αυτή - είναι ότι όσο οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη για ένα νέο πρόγραμμα, οι επενδυτές θα είναι πρόθυμοι να δώσουν στην Ευρωζώνη περισσότερο χρόνο για να βάλει σε τάξη τα της Ελλάδος αν το υπάρχον Μνημόνιο εκπνεύσει σε δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με τους FT ακόμα και αν λήξει το ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος, το παράλληλο πρόγραμμα του ΔΝΤ εκπνέει στο τέλος του 2016 αποτελώντας έτσι για την Αθήνα μια εναλλακτική επιλογή έκτακτης χρηματοδότησης όσο θα συνεχίζονται οι συζητήσεις. Επιπρόσθετα γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι υπάρχει χώρος για τον συμβιβασμό επί ενός νέου προγράμματος: Γερμανοί αξιωματούχοι έστειλαν σήμα ότι προετοιμάζονται να δεχθούν την απαίτηση της Ελλάδας για χαλάρωση των περιορισμών στον προϋπολογισμό - μέσω της μείωσης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα από το 4,5% για το 2016 και το 2017 σε κάτι πιο κοντινό στο 1,5%. Όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους η Αθήνα έχει εγκαταλείψει το ενδεχόμενο οριστικής διαγραφής ενώ το Βερολίνο εμφανίζεται πρόθυμο να προσφέρει επέκταση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής για τα δάνεια.

Παρόλα αυτά εμπόδια παραμένουν για μια τέτοια εκδοχή, σημειώνουν οι Financial Times ειδικα εξαιτίας του γεγονότος ότι η Ελλάδα ζητά να σταματήσει το ύψους 22,4 δισ. ευρώ πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Όσο για το πότε θα πρέπει να υπάρξει μια νέα συμφωνία για πρόγραμμα, οι FT απαντούν ότι η Αθήνα επιμένει ότι διαθέτει τη ρευστότητα για να αντέξει για μήνες αλλά οι ευρωπαίοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα μείνει χωρίς χρήματα μέχρι τον Μάρτιο. Αυτό σημαίνει, καταλήγει ο Spiegel, ότι οι διαπραγματευτές έχουν τέσσερις με έξι εβδομάδες για να πετύχουν μια νέα συμφωνία.

Σχετικές ειδήσεις