ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι επόμενες κινήσεις Τσίπρα ενόψει Eurogroup

Οι επόμενες κινήσεις Τσίπρα ενόψει Eurogroup

Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο και σαφές. Η ελληνική κυβέρνηση, με μπροστάρηδες τους Αλέξη Τσίπρα και Γιάνη Βαρουφάκη, ύψωσε για πρώτη φορά το ελληνικό ανάστημα απέναντι στις απαιτήσεις των εταίρων και κυρίως των Σόιμπλε και… Σία που θέλουν την Ελλάδα δέσμια των συμφερόντων τους, βροντοφωνάζοντας το πρώτο «όχι»! Χωρίς μάλιστα καμία διάθεση να οπισθοχωρήσουν, παρέμειναν πιστοί σε αυτό για το οποίο πήραν εντολή από τον ελληνικό λαό. Να «ενταφιάσουν» το μνημόνιο.

Πλέον, στο Μαξίμου σχεδιάζουν τις επόμενες στρατηγικές κινήσεις τους με μαθηματική ακρίβεια, προκειμένου να «κλειδώσουμε όσους συμφωνούν με τις θέσεις της Ελλάδας», αλλά και «να βελτιώσουμε περισσότερο τη θέση μας σε ό,τι αφορά τους συσχετισμούς», τους υπόλοιπους δηλαδή που μπορούν να συμφωνήσουν μαζί μας…

Ο πρωθυπουργός, έτσι, αναμένεται μέσα στο Σαββατοκύριακο να έχει σειρά επαφών με ξένους ηγέτες και αξιωματούχους, κάνοντας ήδη την αρχή χθες (13/2) με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου.

Η σχετική απόφαση ελήφθη σε μία επιχείρηση έντασης των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης, όπως τόνιζαν αργά χθες τη νύχτα κορυφαίες κυβερνητικές πηγές στο περιθώριο της πολύωρης συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου στη Βουλή.

Μετά την αναλυτική ενημέρωση που έκαναν στους υπουργούς, ο Αλέξης Τσίπρας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς (για τις διμερείς επαφές που είχε σε Ρωσία και Γερμανία), αλλά και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης (που έφτασε στην Βουλή απευθείας από το αεροδρόμιο) για όσα συνέβησαν στις Βρυξέλλες είναι, μάλιστα διάχυτη η αισιοδοξία ότι οδηγούμαστε σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους που θα οριστικοποιηθεί στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας (16/2).

Τα δυο βασικά συμπεράσματα που βγαίνουν από αυτό το τριήμερο είναι ότι το κλίμα καταστροφολογίας που καλλιεργήθηκε τις προηγούμενες ημέρες «δεν πέρασε», κάτι που φάνηκε και από τις συγκεντρώσεις συμπαράστασης των πολιτών, αλλά και από το γεγονός ότι η δήλωση του Γερούν Ντάισελμπουμ έχει μετατοπίσει τον άξονα της συζήτησης «από το εφαρμόστε» και το «επιτυχής αξιολόγηση» στο «αναζητούμε το κοινό έδαφος μεταξύ του προηγούμενου προγράμματος και του επόμενου»…

Γενικότερα εκτιμήθηκε ότι υπάρχει παγκόσμιο κλίμα στην κατεύθυνση της εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης, ενώ οι συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων έχουν αρχίσει, με τη διαπραγμάτευση ωστόσο να γίνεται σε πολιτικό επίπεδο.

Στόχος του Αλέξη Τσίπρα και του επιτελείου του, παραμένει πάντα η «συμφωνία – γέφυρα», που θα επιτρέπει την εφαρμογή του σκληρού πυρήνα του κυβερνητικού προγράμματος

Εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου, άλλωστε, κατέστη απολύτως σαφές, ότι στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Αλέξης Τσίπρας είχε μαζί του, μεταξύ άλλων, φακέλους για τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα, αλλά και αναλυτικό κατάλογο για τη συμμετοχή του Δημοσίου και άλλες υποδομές.

Σχετικές ειδήσεις