ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο περιθώριο τα σενάρια της «αριστερής παρένθεσης»

Στο περιθώριο τα σενάρια της «αριστερής παρένθεσης»

Τις προηγούμενες ημέρες κι ενώ δεν είχε λήξει η διαπραγμάτευση με τους εταίρους τόσο ο Αντ. Σαμαράς όσο κι ο Β. Βενιζέλος σε συζητήσεις που είχαν με στενούς συνεργάτες τους επανέφεραν με ένταση το γνωστό –από αυτούς άλλωστε λανσαρίστηκε- σενάριο της «αριστερής παρένθεσης».

ΔΙΑΨΕΥΔΟΝΤΑΙ ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΑΙ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ - ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΚΑΙ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

Δηλαδή την εκτίμηση ότι η διαπραγμάτευση δεν θα έχει θετική κατάληξη και η κυβέρνηση υπό το βάρος και άγος των υποχρεώσεων που έτσι κι αλλιώς τρέχουν με ρυθμούς ραγδαίους θα ήταν κοντά στην κατάρρευση, ακόμα κι αν αναγκάζονταν να πάει σε ένα δημοψήφισμα, αφού κάτι τέτοιο θα έδειχνε απλώς το αδιέξοδό της.

Μάλιστα, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ο τέως πρωθυπουργός τόνιζε με έμφαση στο επιτελείο του (που, παρεμπιπτόντως παραμένει ακριβώς το ίδιο, προφανώς προς επιβράβευση των... μεγάλων επιτυχιών του) ότι «ο μικρός έχει το πολύ ένα δίμηνο ακόμα, τελειώνει πιο σύντομα απ' όσο κι εγώ πίστευα»!

Περίπου τα ίδια επεσήμαινε κι ο τέως αντιπρόεδρος του Σαμαρά, ο Β. Βενιζέλος.

Είναι γεγονός, πως το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης» ήταν σε γνώση και του νέου πρωθυπουργού. Και πρωταρχικός στόχος του Αλ. Τσίπρα ήταν ακριβώς να το ακυρώσει. Όπως υπογράμμιζε σε συνεργάτες του, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας, «έχει συγκροτηθεί ένα μαύρο μέτωπο ενάντια στην πρώτη στην Ευρώπη αριστερή κυβέρνηση, με στόχο να την διαλύσει εν τη γενέσει της και να μην ξανασηκώσει άλλος λαός κεφάλι, για χρόνια».

Ήθελε να καταλήξουν οπωσδήποτε οι διαπραγματεύσεις.

Γνώριζε, ότι αυτό θα γίνονταν με συμβιβασμούς.

Προσπάθησε να είναι όσο λιγότερο γίνεται επώδυνοι αυτοί οι συμβιβασμοί.

Πέτυχε να αγοράσει χρόνο, χρόνο πολύτιμο για τη χώρα, την κυβέρνηση. Αρκεί φυσικά αυτός ο χρόνος να αξιοποιηθεί για «να κυβερνήσουμε», όπως τόνισε στη συνεδρίαση της Κ.Ο., να ξεδιπλώσει η κυβέρνηση το σχέδιό της.

Σε κάθε περίπτωση ακύρωσε τα σενάρια της «αριστερής παρένθεσης».

Και η Κ.Ο. με γκρίνιες, με κριτική, με αμφισβητήσεις σημείων της επιτευχθείσης συμφωνίας, πάντως του έδωσε επίσης χρόνο, απ' την αξιοποίηση του οποίου εν πολλοίς θα κριθεί ο νέος πρωθυπουργός, σε ένα εύλογο διάστημα.

Έχει επίσης εξαιρετικό ενδιαφέρον και η πληροφορία, σύμφωνα με την οποία και ο Κ. Καραμανλής επίσης συμφωνεί ότι έχουν ακυρωθεί τα σενάρια της «αριστερής παρένθεσης» και πιστεύει πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης κι βασικά η Ν.Δ. θα πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτά τα δεδομένα και με βάση αυτά να εκπονήσουν τη στρατηγική τους.

«Δεν ισχύει η αριστερή παρένθεση», τονίζει αυτές τις μέρες στους συνομιλητές του.

Και αυτή η εκτίμηση θα εκφραστεί από καραμανλικούς βουλευτές και στην Κ.Ο. του κόμματος, ενώ θα την εκφράζουν και τα καραμανλικά στελέχη το επόμενο διάστημα...

Σχετικές ειδήσεις