ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης αν δεν φέρει τη συμφωνία στη Βουλή

Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης αν δεν φέρει τη συμφωνία στη Βουλή

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr, στο επιτελείο του Αλ. Τσίπρα δεν έχουν καταλήξει αν θα έρθει στη Βουλή προς ψήφιση η νέα συμφωνία με τους εταίρους.

Θα επικαλεστεί παράταση της δανειακής σύμβασης

Αυτό που εξετάζεται και στο τέλος θα μετρήσει στην τελική απόφαση –και έχει αποτελέσει θέμα εκτενούς συζήτησης- είναι το αν το Eurogroup κάνει λόγο για παράταση της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης ή για παράταση αλλά ταυτόχρονα με τροποποίηση όρων της.

Αν διαπιστωθεί ότι η απόφαση κάνει λόγο για απλή τετράμηνη παράταση, τότε η κυβέρνηση δεν είναι υποχρεωμένη να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τη συμφωνία.

Αν αντίθετα διαπιστωθεί παράταση με τροποποίηση όρων, τότε η συμφωνία πρέπει να πάει στη Βουλή.

Πάντως σύμφωνα με τη γαλλική εκδοχή, όπως επισημαίνουν κύκλοι που είναι σε θέση να γνωρίζουν, πρόκειται για απλή παράταση. Γι' αυτό και η κυβέρνηση της Γαλλίας με απόφαση του υπουργού Οικονομικών απλώς έκανε δεκτή τη συμφωνία.

Η Γερμανία τη φέρνει στη Βουλή προς ψήφιση, επειδή έλαβε μια πολιτική απόφαση τέτοια, σύμφωνα με αρμόδια κυβερνητική πηγή.

Είναι επομένως μάλλον σαφές, ότι καθαρά πολιτική θα είναι και η τελική επιλογή της κυβέρνησης Τσίπρα, αν θα φέρει τη συμφωνία στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται, ότι η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου κύρωσε την δίμηνη παράταση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, επειδή περιείχε σαφώς τροποποιήσεις στους όρους της υφιστάμενης τότε δανειακής σύμβασης.

Και μάλιστα (για να μην ξεχνάμε...) την ΠΝΠ την επικύρωσε σαν τροπολογία σε νομοσχέδιο για... άτομα που πάσχουν από Αλτσχάιμερ!

Σχετικές ειδήσεις