ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σόιμπλε: Δεν προσέβαλα τον Βαρουφάκη – ΥΠΕΞ: Σημασία έχει η ουσία

Σόιμπλε: Δεν προσέβαλα τον Βαρουφάκη – ΥΠΕΞ: Σημασία έχει η ουσία

«Το ότι είναι (ο Γ. Βαρουφάκης) τώρα ξαφνικά πολιτικά αφελής στο θέμα "επικοινωνία" μου είναι εντελώς καινούργιο, του είπα».

Αυτή ήταν η ακριβής «επίμαχη» φράση που προκάλεσε διάβημα από την πλευρά της Αθήνας προς το Βερολίνο, όπως ισχυρίζεται ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, σε ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

«Αυτό είναι το εντελώς αντίθετο από αυτό που του προσάπτεται από σήμερα το πρωί», συνεχίζει ο εκπρόσωπός του.

Απαντώντας δε σε ερώτηση σχετικά με την κλιμάκωση των τόνων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, ο Γερμανός εκπρόσωπος παρέπεμψε στην απάντηση που έδωσε χθες (11/03/2015) ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ: «Από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης, δεν μπορώ να διαπιστώσω άλλον τόνο από αυτόν που είχαμε πάντα. Είναι ένας αντικειμενικός τόνος. Είναι ένας τόνος προσανατολισμένος στις λύσεις. Με αυτή την έννοια εκφράζεται η γερμανική κυβέρνηση, εκφράζονται οι εκπρόσωποι της γερμανικής κυβέρνησης, για παράδειγμα εντός του Eurogroup».

Στο μεταξύ, Γερμανός δημοσιογράφος ρώτησε τον εκπρόσωπο του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, σχετικά με το διάβημα προς την γερμανική κυβέρνηση.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, απαντώντας, διευκρίνισε πως «πολύ κακώς αποδόθηκε από μερίδα του Τύπου, εγχώριου και διεθνούς, ότι το ελληνικό διάβημα προς τη γερμανική κυβέρνηση πραγματοποιήθηκε δήθεν βασιζόμενο σε λανθασμένη μετάφραση φράσης χαρακτηρισμού του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών».

Σημείωσε μάλιστα με νόημα πως «αντιθέτως, οι λόγοι διενέργειας του συγκεκριμένου διαβήματος προς την κυβέρνηση μίας φίλης, εταίρου και συμμάχου χώρας ευρίσκονται στην ουσία των λεχθέντων από τον κ. Σόιμπλε».

Νωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός διέψευσε ότι προσέβαλε τον Έλληνα ομόλογό του, Γιάνη Βαρουφάκη.

«Όχι, δεν προσέβαλα τον Έλληνα ομόλογό μου. Αυτά είναι ανοησίες», είπε ο Σόιμπλε στο Reuters, όταν ρωτήθηκε για το ελληνικό διάβημα που επέδωσε ο Έλληνας πρέσβης στο Βερολίνο στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σχετικές ειδήσεις