ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δραγασάκης: Έτσι θα διαπραγματευτούμε τις ιδιωτικοποιήσεις

Δραγασάκης: Έτσι θα διαπραγματευτούμε τις ιδιωτικοποιήσεις

Οι ιδιωτικοποιήσεις και ο ρόλος του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αλλάξει ρόλο και αντί να χρηματοδοτεί το χρέος να χρηματοδοτεί έστω σε κάποιο ποσοστό 10% ένα Ταμείο Εθνικού Πλούτου για την ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων, αποτελεί μέρος της διαπραγμάτευσης της ελληνικής πλευράς, ανέφερε χθες, Τετάρτη (18/03/2015) ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.

«ΔΕΝ ΖΗΤΑΜΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΟΥΤΕ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ, ΖΗTAMΕ ΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ» ΤΟΝΙΖΕΙ Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Την ίδια στιγμή, ο κ. Δραγασάκης μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή ανέφερε ότι ακόμη δεν έχει διαπραγματευτεί η κυβέρνηση για την αλλαγή ρόλου του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο σημειώνεται ότι έχει ήδη ενταχθεί στο νομοσχέδιο των 100 δόσεων που έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Για την κυβέρνηση, ο ρόλος του ΤΑΙΠΕΔ είναι ιδιαίτερης σημασίας, αφού όπως εξήγησε ο κ. Δραγασάκης δεν έχει νόημα να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις αν τα έσοδα κατευθύνονται στο χρέος. Οπως εξήγησε η κυβέρνηση είναι αρνητική για τις ιδιωτικοποιήσεις για τους εξής λόγους: α) δεν πουλάς κάτι υποτιμημένο σε καιρούς κρίσης γιατί τότε ξεπουλάς. Αν θέλεις να ιδιωτικοποιήσεις το κάνεις σε δεύτερη φάση σε μεγαλύτερη αξία, β) ενα κράτος με μεγάλα χρέη και χωρίς περιουσία δεν έχει τίποτα πια να στηρίξει την ανάπτυξή του, έχει αρνητική καθαρή θέση και γ) ό,τι πουλάμε τώρα πηγαίνει στο χρέος. Θέλουμε να ανακεφαλαιοποιήσουμε το ασφαλιστικό σύστημα ώστε να συνεχίσει να υπάρχει στις επόμενες δεκαετίες.

Τέλος για τις ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Δραγασάκης είπε ότι πρόκειται να καλέσει τους υποψήφιους επενδυτές και να επαναδιαπραγματευτούν κάποιους όρους προκειμένου να ολοκληρωθούν.

Σχετικά με τη διαπραγμάτευση που θα πραγματοποιήσει ο Πρωθυπουργός τόσο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής όσο και με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα καταλήξει σε συμφωνία, τονίζοντας ότι δεν είναι επιλογή το Grexit. «Δεν ζητάμε αλληλεγγύη ούτε φιλανθρωπία, ζητάμε ίση μεταχείριση» τόνισε. Όλα τα χρήματα και όλος ο σχεδιασμός που έγινε δεν εξυπηρετούσε τα δικά μας συμφέροντα, σημείωσε ενώ για την ανάγκη ρευστότητας, ανέφερε ότι πλέον δεν είναι τόσο μεγάλη αφού ο δύσκολος μήνας Μάρτιος πέρασε και οι επόμενοι δύο μήνες είναι διαχειρίσιμοι.

«Στόχος μας είναι», είπε, «να φτιάξουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για τη χώρα για τα επόμενα χρόνια και όχι να παίρνουμε αποσπασματικά μέτρα που μεσοπρόθεσμα δεν βοηθούν».

Τέλος αναφερόμενος στις αντιδράσεις στο εσωτερικό εν όψει της αβεβαιότητας για μια συμφωνία δήλωσε ότι «όταν θα αρχίσουμε να ακουμπάμε τα εσωτερικά μέτωπα θα δούμε ακόμη μεγαλύτερες αντιδράσεις. Σκοπεύουμε να πατάξουμε τους Έλληνες Ολιγάρχες όχι για να ευνοηθούν οι Γερμανοί Ολιγάρχες αλλά ο ελληνικός λαός».

Σχετικές ειδήσεις