ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπαδημούλης σε Κομισιόν: Έχετε «ελέγξει» τους... ελεγκτές των γερμανικών εταιρειών;

Παπαδημούλης σε Κομισιόν: Έχετε «ελέγξει» τους... ελεγκτές των γερμανικών εταιρειών;

Έχετε «ελέγξει» τους... ελεγκτές των γερμανικών εταιρειών, που εμπλέκονται σε σκάνδαλα δωροδοκίας κυβερνητικών αξιωματούχων, όπως η Siemens και η ThyssenKrupp ρωτά οΔημήτρης Παπαδημούλης την Κομισιόν σχετικά με το ευρωπαϊκό πλαίσιο εποπτείας των Ελεγκτικών Εταιρειών.

Αναλυτικότερα, ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, για τις ευθύνες των Ελεγκτικών Εταιρειών και των Εποπτικών τους Φορέων, αναφορικά με την έγκριση των ενοποιημένων λογαριασμών γερμανικών εταιρειών, που εμπλέκονται σε μια σειρά από σκάνδαλα δωροδοκίας κυβερνητικών αξιωματούχων.

Ο Δ. Παπαδημούλης στην ερώτησή του επισημαίνει ότι εκτός από τη δικαστική διερεύνηση μιας σειράς σκανδάλων δωροδοκίας γερμανικών εταιρειών, όπως η Siemens, Daimler, MAN, ThyssenKrupp, EADS, δημιουργούνται «έντονοι προβληματισμοί αναφορικά με τις ευθύνες, τόσο των Ελεγκτικών Εταιρειών που αναλαμβάνουν τους ελέγχους των ενοποιημένων λογαριασμών τους, όσο και των αρμόδιων αρχών εποπτείας των Ελεγκτικών Εταιρειών».

Στη συνέχεια της ερώτησής του και αφού μνημονεύει την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις Ελεγκτικές Εταιρείες και συγκεκριμένα την Οδηγία 2006/43 για τους υποχρεωτικούς ελέγχους ετήσιων και ενοποιημένων λογαριασμών και τον Κανονισμό 537/2014 για τις ειδικές απαιτήσεις, όσον αφορά τον υποχρεωτικό έλεγχο οντοτήτων δημοσίου συμφέροντος, ζητά από την Κομισιόν να τον πληροφορήσει «ποιες είναι οι ελεγκτικές εταιρείες που είχαν πιστοποιήσει τη νομιμότητα των ενοποιημένων λογαριασμών των εταιρειών Siemens, Daimler, MAN, ThyssenKrupp, τόσο στη Γερμανία, όσο και σε θυγατρικές/παραρτήματα σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Ελλάδα, όπου διερευνούνται ή διερευνήθηκαν σκάνδαλα δωροδοκίας».

Καταλήγοντας στην ερώτησή τουο Έλληνας ευρωβουλευτής, ζητά από την Κομισιόν ενημέρωση αναφορικά με τις «διαδικασίες ερευνών και επιβολής κυρώσεων που ενεργοποίησαν οι αρμόδιες δημόσιες αρχές εποπτείας των ελεγκτικών εταιρειών στη Γερμανία και την Ελλάδα», καθώς επίσης, κατά πόσο «έχει διαπιστωθεί από την Κομισιόν πλημμελής εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την εποπτεία των Ελεγκτικών Εταιρειών σε χώρες της ΕΕ, όπως η Γερμανία».

Η πλήρης ερώτηση

Τα τελευταία χρόνια έχουν αποκαλυφθεί μια σειρά από σκάνδαλα γερμανικών εταιρειών (Siemens, Daimler, MAN, ThyssenKrupp, EADS κ.α.), οι οποίες, είτε φέρονται, είτε αποδείχτηκε, ότι δωροδοκούσαν κυβερνητικούς αξιωματούχους σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Ανεξάρτητα από την πορεία των εν λόγω υποθέσεων από τις αρμόδιες αρχές κάθε κράτους μέλους, προκύπτουν έντονοι προβληματισμοί αναφορικά με τις ευθύνες, τόσο των Ελεγκτικών Εταιρειών που αναλαμβάνουν τους ελέγχους των ενοποιημένων λογαριασμών τους, όσο και των αρμόδιων αρχών εποπτείας των Ελεγκτικών Εταιρειών.

Με δεδομένη την Οδηγία 2006/43 (υποχρεωτικοί έλεγχοι ετήσιων και ενοποιημένων λογαριασμών) και τον Κανονισμό 537/2014 (ειδικές απαιτήσεις όσον αφορά τον υποχρεωτικό έλεγχο οντοτήτων δημοσίου συμφέροντος), ερωτάται η Επιτροπή:

1. Ποιες είναι οι ελεγκτικές εταιρείες που είχαν πιστοποιήσει τη νομιμότητα των ενοποιημένων λογαριασμών των εταιρειών Siemens, Daimler, MAN, ThyssenKrupp, τόσο στη Γερμανία, όσο και σε θυγατρικές/παραρτήματα σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Ελλάδα, όπου διερευνούνται ή διερευνήθηκαν, σκάνδαλα δωροδοκίας;

2. Ποιες είναι οι διαδικασίες ερευνών και επιβολής κυρώσεων που ενεργοποίησαν οι αρμόδιες δημόσιες αρχές εποπτείας των ελεγκτικών εταιρειών στη Γερμανία και την Ελλάδα, και ποιες οι κυρώσεις που επέβαλαν;

3. Έχει διαπιστωθεί από την Κομισιόν πλημμελής εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την εποπτεία των Ελεγκτικών Εταιρειών σε χώρες της ΕΕ, όπως η Γερμανία;

Σχετικές ειδήσεις

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων