ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Η μάχη κατά της λιτότητας αφορά όλη την Ευρώπη (photos)

Τσίπρας: Η μάχη κατά της λιτότητας αφορά όλη την Ευρώπη (photos)

Ανήμερα της εθνικής μας επετείου, της 25ης Μαρτίου, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Φωτορεπορτάζ: Γιώργος Διαμαντάκης

Στη Μεγάλη Αίθουσα του ιστορικού Ιδρύματος παρέστησαν, επίσης, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

«Η Ελληνική Επανάσταση ως ευρωπαϊκό γεγονός», ήταν το θέμα της ομιλίας του κ. Τσίπρα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ήταν η πρώτη φορά που πρωθυπουργός επισκέφθηκε Πανεπιστήμιο κατά την ημέρα του εορτασμού της 25ης Μαρτίου, προκειμένου να πραγματοποιήσει ομιλία.

«Η μάχη εναντίον της λιτότητας αφορά όλους τους λαούς της Ευρώπης», σημείωσε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «η κριτική μελέτη του παρελθόντος, μας βοηθάει για το παρόν και το μέλλον».

«Η Ελλάδα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής πραγματικότητας», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι «υπάρχουν δύο όψεις της Ευρώπης: Αυτή των λαών και της δημοκρατίας και αυτή των αγορών και του φασισμού».

«Η ελληνική Επανάσταση δεν μπορεί να εξαιρεθεί από τις ευρωπαϊκές επαναστάσεις εκείνης της εποχής και αποτελεί εκφραστή αξιών του Διαφωτισμού στην Ελλάδα», ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να την κατανοήσουμε έξω και πέρα από τις ευρωπαϊκές κοινωνικές επαναστάσεις εκείνης της εποχής. Η επανάσταση του 1821 γίνεται ο εκφραστής των αξιών του Διαφωτισμού στην Ελλάδα».

«Η ιστορικότητα της σημερινής μέρας να βοηθήσει ώστε να προσεγγίσουμε τις προκλήσεις με καθαρό μυαλό και αυτοπεποίθηση», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, εξήρε το σημαντικό έργο που παράγουν τα ελληνικά πανεπιστήμια. «Το δημόσιο πανεπιστήμιο έχει μεγάλη σημασία για τη νέα κυβέρνηση. Το δημόσιο πανεπιστήμιο αποτελεί κόμβο για την αναγέννηση της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Στη Μεγάλη Αίθουσα βρέθηκαν, επίσης, πολλοί πανεπιστημιακοί και φοιτητές.

Το πρόγραμμα της τελετής περιλαμβάνει, επίσης, χαιρετισμό από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Μελέτιο - Αθανάσιο K. Δημόπουλο και τον πανηγυρικό της ημέρας από τον Αναπληρωτή Πρύτανη, καθηγητή της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, Ναπολέοντα Ν. Μαραβέγια με τίτλο: «Τα Οικονομικά της Επανάστασης του΄21»

Θα ακολουθήσει σύντομο μουσικό μέρος από τον Χορό των Ψαλτών «Οι Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης», υπό την χοραρχία του Προέδρου του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Αχιλλέα Γ. Χαλδαιάκη.

Σχετικές ειδήσεις