Βουλή: Τι είπαν οι επιστήμονες στην ειδική Επιτροπή για το Δημόσιο Χρέος

Παρασκευή Βονάτσου

Βουλή: Τι είπαν οι επιστήμονες στην ειδική Επιτροπή για το Δημόσιο Χρέος

Προτάσεις για τον τρόπο διερεύνησης του Δημόσιου Χρέους κατέθεσαν στην «Επιτροπής Αλήθειας» για τον λογιστικό και νομικό έλεγχο του δημόσιου χρέους, οι επιστήμονες που εκλήθησαν.

Συγκεκριμένα, σήμερα Κυριακή 5 Απριλίου 2015, δεύτερη ημέρα σύγκλησης της Επιτροπής, ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η συγκρότηση της Επιτροπής Αλήθειας για το δημόσιο χρέος, ενισχύει το διαπραγματευτικό οπλοστάσιο της χώρας και δίνει το μήνυμα της κόκκινης γραμμής. Η κόκκινη γραμμή είναι να φύγουνε απ' τον πολιτισμό της Ευρώπης οι παραβιάσεις των αρχών νομιμότητας της αστικής δημοκρατίας».

Επαχθές χαρακτήρισε το χρέος ο νομικός Πέτρος Μηλιαράκης και πρότεινε «να δημιουργηθεί μια διαδικασία προσφυγής στο διοικητικό δικαστήριο του Λουξεμβούργου, προκειμένου να αποφανθεί αν θίγεται από το PSI ο πυρήνας του δικαιώματος των ασφαλιστικών ταμείων ως ΝΠΔΔ, και να κουρεύονται καταθέσεις που αποτελούν εγγύηση και ασφάλεια των ασφαλισμένων».

Ο εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ, Ολιβιέ ντε Σούτερ παρουσίασε τρεις βασικές κατευθύνσεις διερεύνησης: Το αν οι διαπραγματεύσεις των δύο Μνημονίων έγιναν υπό πίεση και άρα έλλειψη συγκατάθεσης από πλευρά της Ελλάδος, (καθώς η σύναψη σύμβασης υπό οικονομική απειλή και χωρίς συναίνεση και των δύο μερών, απαγορεύεται από τη Σύμβαση της Βιέννης), το κατά πόσον έχει αλλάξει η συγκυρία από το 2010 ή το 2012, ώστε να δικαιολογείται σήμερα η επανεξέταση των τότε συμφωνιών (έλλειψη συναίνεσης σήμερα), καθώς και το αν η εφαρμογή των Μνημονίων έχει οδηγήσει σε παραβίαση του Κοινωνικού Χάρτη της ΕΕ, και τα ευρωπαϊκά όργανα έχουν ξεπεράσει τις αρμοδιότητες που τους χορηγούσε η Συνθήκη της Λισσαβόνας.

Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Αριστείδης Καζάκος, επισήμανε πως μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες παραμέτρους για την πιστοποίηση της νομιμότητας ή της παρανομίας του δημοσίου χρέους, είναι και τα στοιχεία που αφορούν τις ξένες κυβερνήσεις.

Ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, Σταύρος Τομπάζος, υποστήριξε πως η κρίση χρέους στην Ελλάδα δεν ήταν ενδημική αλλά εισαγόμενη.

Ο επικεφαλής της Αρχής ενάντια στο ξέπλυμα του μαύρου χρήματος, Γιώργος Παντελής διαβεβαίωσε για τη συμπαράσταση της Αρχής στο έργο της Επιτροπής.

Τοποθετήθηκαν επίσης ο διεθνολόγος Χρήστος Θεοδωρόπουλος, και η καθηγήτρια εργατικού δυναμικού και οικονομικής ανάπτυξης στο πανεπιστήμιο του Γκρίνουιτς, Οσλέμ Στόκχάμερ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved