ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρουφάκης: Όταν το πολιτικό σύστημα αποτυγχάνει κάνει εξεταστικές

Βαρουφάκης: Όταν το πολιτικό σύστημα αποτυγχάνει κάνει εξεταστικές

Σε γραμμή ήπιας αποστασιοποίησης με αποχρώσεις διαφοροποίησης που έκαναν "θόρυβο" κινήθηκε η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στην εναρκτήρια συνεδρίαση της επιτροπής για τον λογιστικό έλεγχο του χρέους.

Η Επιτροπή για τον λογιστικό έλεγχο του χρέους, μπορεί και πρέπει να φέρει στο φως τις διαδικασίες με τις οποίες διογκώθηκε το χρέος των χωρών της ευρωπαϊκής Περιφέρειας, ως αποτέλεσμα της αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης και των επιλογών του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος, «που ωστόσο έχουν κριθεί νόμιμες από την Eurostat και την Κομισιόν» ανέφερε στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

«Σύμφωνα με την EUROSTAT και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ήταν τίποτα παράνομο από όλα αυτά. Ήταν νόμιμος ο τρόπος με τον οποίο παραπλανήθηκαν τα Κοινοβούλια, όχι μόνο εδώ» είπε χαρακτηριστικά.

«Οπότε τι μπορεί να κάνει αυτή η Επιτροπή; Το βασικό που μπορεί να κάνει είναι να φέρει όλα αυτά τα πράγματα στο φως, να ξέρει ο κόσμος τι έγινε, να ξέρουν οι λαοί της Ευρώπης, οι οποίοι μας δακτυλοδεικτούν, τι συνέβη, να ξέρουν γιατί το ελληνικό δημόσιο χρέος απογειώθηκε», πρόσθεσε.

Εξεταστικές Επιτροπές

Παράλληλα, ο κ. Βαρουφάκης εξέφρασε σκεπτικισμό απέναντι στην προσφυγή σε Εξεταστικές Επιτροπές, προκειμένου να καλυφθεί «η αποτυχία του πολιτικού και δικαστικού συστήματος».

«Φοβάμαι, δυστυχώς, ότι υπάρχει μια τάση στην Ελλάδα, η αποτυχία του πολιτικού συστήματος, η αποτυχία της δημοκρατίας και η αποτυχία της δικαιοσύνης, να υποκαθίστανται με εξεταστικές επιτροπές στη Βουλή.

Δεν είμαι κοινοβουλευτικός για πολύ καιρό, κάποιους μήνες, αλλά θα ήθελα αυτό να μη συμβεί τώρα. Σε μια ευνομούμενη δημοκρατία, δεν θα έπρεπε να υπάρχει αυτή η Επιτροπή, θα έπρεπε να είχε επιληφθεί η δικαιοσύνη, εδώ και δεκαετίες.

Αυτό το γνωρίζουν και το ομολογούν και οι ανώτατοι δικαστές μας. Ελπίζω, όλοι μαζί να συνασπιστούμε, για να ρίξουμε άπλετο φως στην πραγματικότητα, γιατί μόνο το φως μπορεί να διώξει το σκοτάδι της διχόνοιας μεταξύ λαών και εντός λαών».

«Αυτό που μπορεί να κάνει η Επιτροπή, είναι να φέρει όλα τα πράγματα στο φως: Το τι συνέβη με τα διόδια, το τι συνέβη με την Goldman Sachs. Να ξέρουν όλοι, ότι δεν θα μπορούσε παρά να απογειωθεί το δημόσιο χρέος στην ελλειμματική περιοχή της Ευρωζώνης.

Να καταλάβουν οι πολίτες, πως το ελληνικό, το ιρλανδικό, το ισπανικό χρέος, ήταν απαραίτητο για να λειτουργεί η Ευρωζώνη όπως κτίστηκε» ανέφερε στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών.

«Και να δούμε τι έγινε το 2010 στη χώρα μας, όπου είχαμε μία κυνικότατη μισανθρωπική μεταφορά, από τα βιβλία των ζημιών των βορειοευρωπαϊκών τραπεζών στους φορολογούμενους της περιφέρειας και μετά στους φορολογούμενους του Βορρά. Αυτό το έγκλημα που ονομάζεται Μνημόνιο, πρέπει να αναδειχθεί».

«Ναι στη διαφάνεια» κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης.

Η ατάκα της Ζωής

Μην αφήνοντας να πέσει κάτω η έμμεση "μομφή" Βαρουφάκη η πρόεδρος της Βουλής Ζ. Κωνσταντοπούλου σε απάντησή της σχολίασε ότι: «έχει πάντοτε ενδιαφέρον να ακούς οικονομολόγους να μιλούν νομικά.

Θα μετέφραζα το πρώτο σκέλος τις εισήγησής σας, κύριε υπουργέ, με την διαπίστωση ότι, ακόμη και το τυχόν νομιμοφανές χρέος, δεν είναι πάντως ηθικό.

Αυτό μας είπατε, ότι, δηλαδή, ακόμα και αυτό που μπορεί να φαίνεται νόμιμο - το εάν είναι ή δεν είναι, δεν θα το κρίνει ένα όργανο της εκτελεστικής εξουσίας, όπως η Επιτροπή - δεν είναι ηθικό, γιατί ήταν τρόπος λειτουργίας και απαραίτητο στοιχείο για τη λειτουργία, και όχι αναγκαιότητα στην πραγματικότητα».

Ο Καμμένος τράβηξε τη σκανδάλη

Άλλη μια τοποθέτηση που προκάλεσε αίσθηση αυτή του υπουργού Αμυνας και προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου,

«Ο Παπανδρέου και η παρέα του έκαναν την Ελλάδα, πυροκροτητή της Ευρώπης», είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Δικαιωμένος πρέπει να σίγουρα να θεωρείται ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Ο κ. Πάνος Καμμένος ήταν από τους λίγους που φώναζε εδώ και τουλάχιστον 3 χρόνια για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα αποκαλύψει πώς η χώρα έφτασε στην... καταστροφή.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή, υπενθύμισε το πώς μεθοδεύθηκε η κατάρρευση της χώρας.

Νικολούδης: Η διαφθορά θέλει δύο

Αφοπλιστικός ήταν στην τοποθέτησή του ο υπουργός Επικρατείας για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, Παναγιώτης Νικολούδης.

Υποστήριξε πως «δεν μπορεί να υπάρξει η παραμικρή αμφιβολία για το ότι μία απ' τις βασικότερες αιτίες που η χώρα περιήλθε στη γνωστή κατάσταση, είναι η διαφθορά που εμφανίστηκε ως ενδημικό φαινόμενο σε όλες τις δημόσιες συμβάσεις».

Υπενθυμίζοντας πως για κάθε πράξη διαφθοράς υπάρχει εκείνος που πληρώνεται αλλά και εκείνος που πληρώνει, ο κ. Νικολούδης τόνισε πως είναι πλήρως καταγεγραμμένο πως στις μεγάλες συμβάσεις αγοράς οπλικών συστημάτων, ο μέσος όρος παράνομης προμήθειας ανερχόταν στο 4% με ζημία πολλών δισεκατομμυρίων για το ελληνικό Δημόσιο.

Δεν μας κάλεσε κανείς... και άλλα σκληρά

Για θεσμικό ατόπημα και διχαστικές επιλογές μονοκομματικού κράτους κατηγορεί την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, με αφορμή τον τρόπο συγκρότησης επιτροπής για το λογιστικό έλεγχο του χρέους και τη μη πρόσκληση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στη σχετική συζήτηση στη Βουλή. «Αφού απέσυραν οριστικά από την “περήφανη” διαπραγμάτευσή τους το αίτημα για κούρεμα του χρέους, τώρα συγκροτούν μια μη κοινοβουλευτική επιτροπή για το λογιστικό έλεγχο του χρέους, με μέλη της αποκλειστικής επιλογής της κας Κωνσταντοπούλου και ερήμην των κομμάτων», τονίζει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου της «γαλάζιας» παράταξης, Κώστας Καραγκούνης.

«Θεσμικά κακόγουστη παράσταση» χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ την επιτροπή λογιστικού ελέγχου.
Σε σκληρή ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ αναφέρει: «Άρχισε - υποτίθεται - η διαδικασία συγκρότησης μιας δήθεν επιτροπής για το λογιστικό έλεγχο του χρέους, σε συνέχεια όσων είχε ανακοινώσει μόνη της η κα Κωνσταντοπούλου σε μια από τις προσωπικές της συνεντεύξεις περιστοιχιζόμενη από μια ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και ένα Βέλγο φερόμενο ως ειδικό στο χρέος των χωρών του τρίτου κόσμου».

Τη διαμαρτυρία του κατά της προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, εκφράζει σε ανακοίνωσή του Το Ποτάμι, εγκαλώντας την πως δεν προσκάλεσε το κόμμα και τον επικεφαλής του, Σταύρο Θεοδωράκη, στην εκδήλωση για τη συγκρότηση της Επιτροπής Λογιστικού Ελέχγου του Δημοσίου Χρέους.
«H κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου εξακολουθεί να θεωρεί τη Βουλή τσιφλίκι της. Το νέο της "κατόρθωμα" είναι ότι σε εκδήλωση που οργάνωσε για τα αίτια δημιουργίας του χρέους, δεν κάλεσε Το Ποτάμι και τον επικεφαλής του, Σταύρο Θεοδωράκη

Σχετικές ειδήσεις