ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη στη Μόσχα - Ο Τσίπρας βάζει την Ελλάδα στο γεωπολιτικό παιχνίδι

Επίσκεψη στη Μόσχα - Ο Τσίπρας βάζει την Ελλάδα στο γεωπολιτικό παιχνίδι

Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα προκαλεί εκνευρισμό στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο. Το ερώτημα που τίθεται είναι τι είναι διατεθειμένη να προσφέρει η ελληνική πλευρά στη Ρωσία προκειμένου να λάβει ανταλλάγματα και τι ακριβώς είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν οι Ρώσοι - Το Newsbomb.gr βρίσκεται στη Μόσχα και σας ενημερώνει λεπτό προς λεπτό για όλες τις εξελίξεις και τις κρίσιμες επαφές του πρωθυπουργού.

ΣΕ ΑΝΑΜΜΕΝΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΚΑΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ

ΜΟΣΧΑ - ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Διονυσία Προκόπη

Το σίγουρο είναι ότι με την επίσκεψή του ο πρωθυπουργός θα αποκαταστήσει σε ένα μεγάλο βαθμό τις σχέσεις των δυο χωρών τις οποίες διέλυσαν οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις.

Η Αθήνα ελπίζει πως η Μόσχα θα άρει το εμπάργκο στα ελληνικά φρούτα για να επιδείξει πόσο ισχυρές είναι οι ρωσοελληνικές σχέσεις, την ώρα που και οι διπλωματικές σχέσεις των δύο κυβερνήσεων με την Ευρώπη έχουν ψυχρανθεί εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης και του ελληνικού προγράμματος διάσωσης.

Από την άλλη μεριά, η «φιλορωσική» όπως χαρακτηρίζεται, ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ, έχει προκαλέσει τεράστιους φόβους για το ενδεχόμενο η Ρωσία να επιμηκύνει δάνεια διάσωσης με αντάλλαγμα ένα ελληνικό βέτο στις κυρώσεις, κίνηση που θα σκότωνε την ενότητα της Δύσης στο ουκρανικό ζήτημα όπως εκτιμούν οι Βρυξέλλες.

Το σενάριο φαντάζει ενδεχομένως «τραβηγμένο», όμως με την επίσκεψή του στη Μόσχα ο Αλέξης Τσίπρας ξαναδίνει γεωστρατηγική σημασία και οντότητα στην Ελλάδα. Αποδεικνύει στη νομενκλατούρα των Βρυξελλών ότι η Ελλάδα είναι ισότιμος και υπολογίσιμος συνομιλητής και εταίρος στην Ε.Ε.

Η ιστορία πάντως έχει αποδείξει ότι η τακτική της Ελλάδας να φλερτάρει τη Μόσχα όταν δυσκόλευαν οι σχέσεις με τους δυτικούς της συμμάχους έχει αποδώσει καρπούς. Όταν το ΝΑΤΟ έμοιαζε να είναι πολύ φιλικό με την Τουρκία στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο πρώτος σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ελλάδας, προσέφερε υπηρεσίες του λιμανιού της Σύρου στο σοβιετικό ναυτικό. Είναι χαρακτηριστικό πως η συμφωνία αυτή δεν ολοκληρώθηκε ποτέ - μοίρα που μοιράζονται πολλά ρωσοελληνικά σχέδια.

Για την ώρα, το Κρεμλίνο είναι πολύ προσεκτικό να μην δώσει τροφή στα σενάρια για δάνεια.

«Αναμφίβολα δεν αποκλείουμε ότι όλα τα ζητήματα θα εγερθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντμίτρι Πεσκόφ, συμπληρώνοντας ότι «δεν χρειάζεται, όμως, όλα να αποτιμούνται πιστωτικο-χρηματιστικά. Οι σχέσεις Ρωσίας και Ελλάδας είναι εξαιρετικά πολυεπίπεδες και στις επικείμενες διαβουλεύσεις θα συζητηθεί όλο το φάσμα των σχέσεων».

Απαντώντας, από την πλευρά του, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με δημοσιεύματα που έφεραν την ελληνική πλευρά να συζητά «νέα δάνεια», ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντόν Σιλουάνοφ είπε ότι «προς το παρόν δεν έχουν απευθυνθεί στην πλευρά μας και αυτό το ζήτημα δεν το συζητήσαμε».

Με τη σειρά της, η βοηθός του Ρώσου υπουργού Σβετλάνα Νικήτινα είπε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Τσίπρα «δεν θα υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα σε δημοσίευμα της οικονομικής ημερήσιας «Κομερσάντ», ρωσική κυβερνητική πηγή φέρεται να έχει δηλώσει ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να συζητηθεί και η χορήγηση δανείου στην Ελλάδα.

Η ρωσική πηγή συνέδεσε το δάνειο και τη σχεδιαζόμενη έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου που προμηθεύεται η Ελλάδα, από την απάντηση στο γνωστό ρωσικό ενδιαφέρον για την αγορά εταιρειών του Δημοσίου, όπως η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ο Λιμένας Θεσσαλονίκης.

Το δημοσίευμα της «Κομερσάντ» παραθέτει ως εξής τη δήλωση της ρωσικής κυβερνητικής πηγής: «Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε το ζήτημα της παροχής στην Ελλάδα εκπτώσεων στην τιμή του φυσικού αερίου: η τιμή του συνδέεται, σύμφωνα με το συμβόλαιο με την αξία του πετρελαίου, η οποία τους τελευταίους μήνες μειώθηκε σημαντικά. Επίσης είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τη δυνατότητα χορήγησης στην Ελλάδα νέων δανείων. Αλλά εδώ με τη σειρά μας ενδιαφερόμαστε για κινήσεις προσέγγισης, ειδικότερα ως προς την απόκτηση από τη Ρωσία ορισμένων περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα».

Όπως υπενθυμίζει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ΤΑΣΣ, τελευταία φορά, που είχε έρθει Έλληνας πρωθυπουργός στη Μόσχα ήταν, ο Γ. Παπανδρέου, στις 16 Φεβρουαρίου 2010.

Η τελευταία συνάντηση ηγετών των δύο χωρών έγινε, πάντως, στις Βρυξέλλες στις 28 Ιανουαρίου του 2014, σχολιάστηκε, όμως, περισσότερο για τις λευκές πλαστικές καρέκλες εξοχής, που παραχωρήθηκαν στους δύο ηγέτες, παρά για τα αποτελέσματά της.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι Ρώσοι δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν μεγάλα ποσά δεδομένης της κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι ίδιοι σήμερα, αλλά μπορεί να συμφωνήσουν να αγοράσουν κάποια ελληνικά έντοκα, όπως έκαναν πρόσφατα οι Κινέζοι, ως μια ένδειξη στήριξης.

Μέχρι τώρα, πάντως, μεγάλο είναι το ενδιαφέρον της Μόσχας για τον Turkish Stream, έναν αγωγό που θα αντικαταστήσει τον South Stream και θα εισέρχεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Ελλάδας.

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε πάντως το στίγμα των προθέσεών του με συνέντευξη που παραχώρησε στο ρωσικό πρακτορείο Itar Tass.

Σε ερώτηση για το τι ακριβώς μπορούν να κάνουν Αθήνα και Μόσχα για να ενδυναμώσουν τις διμερείς τους σχέσεις, μετά από δεσμούς που φτάνουν μέχρι και 200 χρόνια πίσω, ο Έλληνας πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι «υπάρχουν πολλές ευκαιρίες σε επίπεδο συνεργασίας για τις δύο χώρες» υπογραμμίζοντας το χώρο της ενέργειας.

«Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν πολύ σπουδαιότερες δυνατότητες για συνεργασία των δύο χωρών, κυρίως στον τομέα της ενέργειας, όπου μπορούμε να αναπτύξουμε μία σημαντική αλληλεπίδραση. Μπορούμε να προωθήσουμε τους εμπορικούς μας δεσμούς σε ένα νέο επίπεδο. Μπορούμε να διατηρήσουμε μία σημαντική συνεργασία που θα δώσει στην Ελλάδα την ευκαιρία να εξάγει αγροτικά της προϊόντα στη Ρωσία. Γνωρίζετε ότι τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις μας είχαν πληγεί αρκετά, καθότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έκαναν ό,τι μπορούσαν για να αποφύγουν την πολιτική των κυρώσεων για το ουκρανικό, πράγμα παράλογο κατά τη γνώμη μου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το εμπάργκο στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, το οποίο με τη σειρά του επέφερε ζημία στην ελληνική οικονομία. Υπάρχουν ευκαιρίες να σκεφτούμε τι μπορούμε να κάνουμε περαιτέρω για να προωθήσουμε τις σχέσεις μας στην τουριστική βιομηχανία. Του χρόνου θα είναι μία μεγάλη ευκαιρία εν προκειμένω», είπε ο κ. Τσίπρας.

Δείτε το πρόγραμμα της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα

H κατ' ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν ορίστηκε στη 1 το μεσημέρι της Μεγάλης Τετάρτης (08/04/2015). Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών, κατά την οποία θα δεχθούν δύο ερωτήσεις.
Αναλυτικά, το πρόγραμμα του πρωθυπουργού σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη (08/04/2015) και Μεγάλη Πέμπτη (09/04/2015) έχει ως εξής:

Τετάρτη, 8 Απριλίου 2015

10:00 - 11:00 Κατάθεση στεφάνου από κ. Πρωθυπουργό σε Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη
13:00 Κατ' ιδίαν συνάντηση κ. Πρωθυπουργού και Ρώσου Προέδρου κ. Putin
14:00 Διευρυμένες συνομιλίες και γεύμα εργασίας
15:15 Υπογραφή εγγράφων
15:30 Συνέντευξη Τύπου κ. Πρωθυπουργού και Ρώσου Προέδρου κ. Putin
18:30 Συνάντηση κ. Πρωθυπουργού με Προέδρους Ομογενειακών Συλλόγων Ρωσίας. (Ξενοδοχείο Metropol)
19:00 Διευρυμένη συνάντηση με Ομογενειακούς Συλλόγους (Ξενοδοχείο Metropol)

Πέμπτη, 9 Απριλίου 2015

10:00 Διάλεξη κ. Πρωθυπουργού με θέμα «Ελληνο-ρωσικές σχέσεις και η Ευρώπη. Προκλήσεις και προοπτικές» στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών
Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO).
12:00 Συνάντηση κ. Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κρατικής Δούμας, κ. Sergey Naryshkin (Κτίριο Κρατικής Δούμας).
15:00 Συνάντηση του ΠΘ με τον Ρώσo Πρωθυπουργό, κ. Μεντβέντεφ στον Οίκο Δεξιώσεων της Ρωσικής Κυβέρνησης
16:30 Συνάντηση κ. Πρωθυπουργού με Πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας κ.κ. Κύριλλο στην Ιερά Μονή Αγ. Δανιήλ.