ΠΟΛΙΤΙΚΗ

BBC: Ο Έλληνας πρωθυπουργός στη Μόσχα

BBC: Ο Έλληνας πρωθυπουργός στη Μόσχα

Με πρωτοσέλιδο άρθρο στην ιστοσελίδα του, το BBC αναφέρεται στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη Μόσχα, σε μια «κρίσιμη στιγμή για την Αθήνα».

Το BBC κάνει λόγο για τον «πυρετό» των διαπραγματεύσεων των τελευταίων ημερών, ενώ όπως σημειώνει ο Α. Τσίπρας και ο Β. Πούτιν αναμένεται να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, τις σχέσεις ανάμεσα σε Ρωσία και Ευρωπαϊκή Ένωση έπειτα από την κρίση στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του ο Kevin Connolly, δημοσιογράφος του BBC, υποστηρίζει ότι «η ίδια η Ρωσία αντιμετωπίζει πολλά οικονομικά προβλήματα για να σώσει την Ελλάδα».

Πριν από την επίσκεψή του, αναφέρει το BBC, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στη Ρωσία δεν οδηγούν πουθενά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, βασιζόμενη στους ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών και την κοινή θρησκεία.

Αν και το βρετανικό δίκτυο υποστηρίζει ότι θα είναι δύσκολο η Ρωσία να «σώσει την Ελλάδα», από την άλλη αναφέρει ότι θεωρείται αρκετά πιθανή η άρση του εμπάργκο στα ελληνικά φρούτα και η αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων, την ώρα που και οι διπλωματικές σχέσεις των δύο κυβερνήσεων με την Ευρώπη έχουν ψυχρανθεί εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης και του ελληνικού προγράμματος διάσωσης.

Τέλος το BBC αναφέρεται σστις προειδοποιήσεις του Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος είπε ότι «δεν μπορείς από τη μια να ζητείς από την Ευρώπη να δείξει αλληλεγγύη στη χώρα σου, όπως κάνει ο κ. Τσίπρας και από την άλλη να εγκαταλείπεις την κοινή ευρωπαϊκή θέση», αναφερόμενος στην αρνητική στάση της νέας κυβέρνησης όσον αφορά την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία λόγω της ουκρανικής κρίσης.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα του πρωθυπουργού σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη (08/04/2015) και Μεγάλη Πέμπτη (09/04/2015) έχει ως εξής:

10:00 - 11:00 Κατάθεση στεφάνου από κ. Πρωθυπουργό σε Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη
13:00 Κατ' ιδίαν συνάντηση κ. Πρωθυπουργού και Ρώσου Προέδρου κ. Putin
14:00 Διευρυμένες συνομιλίες και γεύμα εργασίας
15:15 Υπογραφή εγγράφων
15:30 Συνέντευξη Τύπου κ. Πρωθυπουργού και Ρώσου Προέδρου κ. Putin
18:30 Συνάντηση κ. Πρωθυπουργού με Προέδρους Ομογενειακών Συλλόγων Ρωσίας. (Ξενοδοχείο Metropol)
19:00 Διευρυμένη συνάντηση με Ομογενειακούς Συλλόγους (Ξενοδοχείο Metropol)

Πέμπτη, 9 Απριλίου 2015
10:00 Διάλεξη κ. Πρωθυπουργού με θέμα «Ελληνο-ρωσικές σχέσεις και η Ευρώπη. Προκλήσεις και προοπτικές» στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών
Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO).
12:00 Συνάντηση κ. Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κρατικής Δούμας, κ. Sergey Naryshkin (Κτίριο Κρατικής Δούμας).
15:00 Συνάντηση του ΠΘ με τον Ρώσo Πρωθυπουργό, κ. Μεντβέντεφ στον Οίκο Δεξιώσεων της Ρωσικής Κυβέρνησης
16:30 Συνάντηση κ. Πρωθυπουργού με Πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας κ.κ. Κύριλλο στην Ιερά Μονή Αγ. Δανιήλ.

Σχετικές ειδήσεις