ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκτακτο σχέδιο της κυβέρνησης για τη μετανάστευση – Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Έκτακτο σχέδιο της κυβέρνησης για τη μετανάστευση – Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Το τεράστιο κύμα των παράνομα εισελθόντων αλλοδαπών στη χώρα έχει προκαλέσει ανησυχία στο Μαξίμου που επεξεργάζεται έκτακτο σχέδιο για το μεταναστευτικό – Σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση:«Τεράστιο θράσος να ψάχνουν αλλού υπευθύνους για την κατάντια της χώρας», η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας.

ΓΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΘΡΑΣΟΣ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, το τελευταίο διάστημα η χώρα δέχεται μεγάλο κύμα προσφύγων πολέμου, το οποίο αναμένεται να ενταθεί. Όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι, το φαινόμενο οφείλεται σε μία σειρά παραγόντων σχετιζόμενων με την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή.

«Η νέα κυβέρνηση εκπονεί ήδη έκτακτο σχέδιο, ενώ ξεκίνησαν να λειτουργούν ως καταυλισμοί προσφύγων εγκαταλελειμμένα κτήρια του δημοσίου και του στρατού. Η αντιμετώπιση του προσφυγικού ρεύματος απαιτεί ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών μηχανισμών, στους οποίους η ελληνική κυβέρνηση έχει απευθυνθεί, ενώ έχει ζητηθεί, μέσω της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, να υπάρξει μετεγκατάσταση προσφύγων από τη Συρία σε άλλες χώρες» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, κατηγορώντας την προηγούμενη κυβέρνηση πως δε δημιούργησε τις κατάλληλες υποδομές για τη φιλοξενία των παράνομα εισελθόντων αλλοδαπών: «Παρότι η χώρα αποτελεί σημείο εισόδου για τα προσφυγικά ρεύματα, οι υπάρχουσες υποδομές είναι ανύπαρκτες αφού η κυβέρνηση Σαμαρά δεν υλοποίησε απολύτως τίποτα και άφησε αναξιοποίητα κονδύλια της Ε.Ε. κι ας γνώριζε –μέσω της Ύπατης Αρμοστείας- ότι θα υπάρξουν έκτακτες καταστάσεις».

Η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας στην ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

Άμεση ήταν η απάντηση της ΝΔ, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο του κόμματος, Κώστα Καραγκούνη, να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει τεράστιο θράσος να ψάχνει υπευθύνους για το κατάντημα που οδηγούν την χώρα.

«Αυτοί που έκαναν σημαία και πρόγραμμά τους την ανεξέλεγκτη είσοδο και εγκατάσταση λαθρομεταναστών στην Ελλάδα, έχουν τεράστιο θράσος να ψάχνουν αλλού υπευθύνους για το κατάντημα που οδηγούν την χώρα», τόνισε ο κ. Καραγκούνης.

Αντιδράσεις και από το Ποτάμι

Τέσσερα μέτρα προτείνει στην κυβέρνηση το Ποτάμι προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό πρόβλημα, καθώς όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, είναι γνωστό ότι «το κέντρο της Αθήνας μετατρέπεται ξανά μέρα με τη μέρα σε αποθήκη ανθρώπων».

«Είναι γνωστό το αλαλούμ με τα κέντρα κράτησης. Είναι γνωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να φύγει η Frontex απ' την Ελλάδα (η εκδίωξή της ήταν προεκλογική του δέσμευση!). Είναι γνωστό ότι στα νησιά στοιβάζονται ήδη χιλιάδες μετανάστες σε προαύλια σχολείων, προκυμαίες, ερειπωμένα κτίσματα. Είναι γνωστό ότι τα κυκλώματα δουλεμπορίας κάνουν ξανά «πάρτι» εις βάρος των μεταναστών και των προσφύγων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τα τέσσερα μέτρα που πρότεινε το Ποτάμι είναι τα εξής:

1. Ενίσχυση των δυνάμεων της Frontex – τα σύνορά μας είναι τα ευρωπαϊκά σύνορα και πρέπει να προστατεύονται από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις με λεφτά όλης της Ευρώπης.

2. Συνεννόηση με την Τουρκία - να πάψει ο στρατός και η αστυνομία της να κάνουν ξανά τα «στραβά μάτια» στις καραβιές των μεταναστών και των προσφύγωv, που ρίχνουν κάθε μέρα οι δουλέμποροι στο Αιγαίο.

3. Συμφωνία με τους εταίρους μας - να αναλάβουν το βάρος που τους αναλογεί στην περίθαλψη και τη φιλοξενία των προσφύγων που καταφεύγουν στην Ελλάδα- άρα στην Ευρώπη- για σωθούν από τους πολέμους και τις εμφύλιες συρράξεις.

4. Νέο θεσμικό και νομικό πλαίσιο - να τελειώσουν οι εκκρεμότητες με τους μετανάστες, να γίνουν σαφείς οι προϋποθέσεις για την παραμονή τους στη χώρα και βέβαια να δοθεί ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών, που γεννιούνται και μεγαλώνουν στη χώρα μας.

Πάνω από 750 μετανάστες σε Λέσβο, Χίο και Κω την τελευταία εβδομάδα

Την τελευταία εβδομάδα, πάνω από 750 άνθρωποι έχουν περάσει στη Λέσβο, τη Χίο και την Κω.

Μόνο σήμερα (14/4), πάνω από 100 άνθρωποι έφτασαν μόνοι ή με τις οικογένειές τους στο λιμάνι του Πειραιά.
Χθες τα ξημερώματα (13/4) έφτασαν στην Αθήνα 109 από τους 157 μετανάστες που είχαν αποβιβαστεί στη Γαύδο, τη Μεγάλη Εβδομάδα. Πολλοί από αυτούς αναγκάστηκαν να κοιμηθούν στην πλατεία Βικτωρίας και κάποιοι απευθύνθηκαν σε κοινότητες ομοεθνών τους για προσωρινή φιλοξενία.

Σχετικές ειδήσεις