ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Πανούσης: Αντιμετωπίζουμε φαινόμενα νεοτρομοκρατίας

Γ. Πανούσης: Αντιμετωπίζουμε φαινόμενα νεοτρομοκρατίας

Την εκτίμηση ότι το φαινόμενο των καταλήψεων θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα εκτιμάο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης ενώ εντοπίζει παράλληλα «πολιτικό παιχνίδι» πίσω από αυτές.

Ο υπουργός είπε χαρακτηριστικά: «είναι φαινόμενο που θα συνεχίσει και επιχειρεί να παίξει πολιτικό παιχνίδι μέσα από τις καταλήψεις» και συνέχισε προσθέτοντας: «έχουμε ένα καινούριο φαινόμενο και θέλει πολιτική και όχι μόνο αστυνομική διαχείριση. Δεν έχει νόημα να πάμε στα Εξάρχεια και να συλλάβουμε 30-40 άτομα καθώς τα Εξάρχεια θα παραμείνουν εκεί και θα βγαίνουν νέα φαινόμενα νεοτρομοκρατίας».

Ο κ. Πανούσης εξήγησε πως «σε περιπτώσεις κρίσεων δεν πρέπει να μιλάμε για ανοχή. Η κατάληψη είναι φαινόμενο της μεταπολίτευσης, έχει συμβολικά κοινωνικό χαρακτήρα αν όμως αποκτά εγκληματικό χαρακτήρα τότε υπάρχει ζήτημα. Στο νέο περιβάλλον εγκλήματος πρέπει να δούμε πως λειτουργεί η Αστυνομία και η Δικαιοσύνης».

Ωστόσο, έσπευσε να διευκρινίσει πως η τακτική της «ήπιας διαχείρισης» που έχει επιλέξει η κυβέρνηση κατά διαδηλωτών και καταληψιών, «δεν σημαίνει ότι δεν λειτουργούμε για την ασφάλεια των πολιτών».

«Έγιναν 145 καταλήψεις τα τελευταία 15 χρόνια. Από αυτές οι 20 αφορούν την πρόσφατη υπόθεση του Ρωμανού… Είμαστε στα συμπτώματα όχι στα αιτία της μεταπολίτευσης. Υπάρχει ανομία. Πόσες βίλες είναι καταλυμένες τα τελευταία 20 χρόνια και δεν γίνεται τίποτα;» είπε ο κ. Πανούσης για να προσθέσει «15χρονα ρίχνουν μολότοφ, μπαχαλάκηδες, η τρομοκρατία απειλεί την Δημοκρατία. Υπάρχει 40 χρόνια ένοπλη βία και πρέπει οι φορείς και η πολιτεία να συζητήσουν όχι αντιπολιτευτικά και ο καθείς να αναλάβει ευθύνες».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο υπουργός έχει καταθέσει στην Ολομέλεια στατιστικά στοιχεία με όλα τα περιστατικά καταλήψεων, επεισοδίων και άλλων παρόμοιων γεγονότων που έχουν σημειωθεί τα τελευταία 15 χρόνια προκειμένου να υποστηρίξει πως υπάρχει ραγδαία αύξηση ποσοτική και «ποιοτική» τα τελευταία πέντε.

Σχετικές ειδήσεις