ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τρέμουν το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος οι δανειστές

Τρέμουν το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος οι δανειστές

Η λέξη-κλειδί που προκάλεσε πολλαπλά «εγκεφαλικά» στους δανειστές και ιδιαίτερα στο Βερολίνο, είναι η προσφυγή σε δημοψήφισμα.

ΠΩΣ ΕΙΔΑΝ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Α. ΤΣΙΠΡΑ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ - ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ

Αυτό που φοβούνται περισσότερο από όλα οι «περίφημες αγορές» και ιδιαίτερα το στρατηγείο του Βερολίνου είναι η αντίδραση του λαού. Άλλωστε είναι προφανές ότι έχουν ένα ζήτημα με το σεβασμό των δημοκρατικών διαδικασιών κάτι που έχει επισημάνει πολλές φορές ο πρωθυπουργός.

Από τα ρεπορτάζ των γερμανικών εφημερίδων σήμερα, γίνεται αντιληπτό ότι οι ξένοι παράγοντες δεν επιθυμούν ούτε βεβαίως τις εκλογές (αφού τα φίλα προσκείμενα κόμματα ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Ποτάμι δεν έχουν καμία ελπίδα εκλογικής αναδιάταξης), ούτε το δημοψήφισμα το οποίο εκ των πραγμάτων θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ στον Αλέξη Τσίπρα.

Χαρακτηριστικά είναι άλλωστε τα σημερινά (28/04/2015) δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου.

Η εφημερίδα Die Zeit στο άρθρο της παρουσιάζει εκτενώς τη συνέντευξη που παραχώρησε χθες το βράδυ ο Έλληνας πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι κ. Τσίπρας απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων εκλογών και εμφανίστηκε αισιόδοξος σε ό,τι αφορά την επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές της Αθήνας.

Η Handelsblatt έχει τίτλο: «Ο Τσίπρας σκέφτεται ένα δημοψήφισμα», προσθέτοντας όμως ότι κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο, καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι πεπεισμένος ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές.

«Ο Τσίπρας απειλεί με δημοψήφισμα για το πρόγραμμα λιτότητας», επισημαίνει η Frankfurter Allgemeine στο άρθρο της για την χθεσινή συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού, στο οποίο αναφέρεται και στην αλλαγή στη διαπραγματευτική ομάδα της Ελλάδας, όπως και στο γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να έρθει σε συμβιβασμό με τους πιστωτές της στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Η Suddeutsche Zeitung φιλοξενεί σήμερα δύο άρθρα για την Ελλάδα. Στο πρώτο, με τίτλο: «Ο Τσίπρας βάζει στο παιχνίδι το δημοψήφισμα», αναφέρεται στη συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού προτάσσοντας τρία σημεία: ότι ο κ. Τσίπρας αναμένει ότι θα βρεθεί συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση ως τις 9 Μαΐου, ότι εξετάζει το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος στην περίπτωση που η Αθήνα δεν μπορεί να δεχθεί τις απαιτήσεις των πιστωτών της και ότι αποκλείει το ενδεχόμενο εκλογών.

Σε δεύτερο άρθρο της η εφημερίδα αναφέρεται στην αλλαγή στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα χρησιμοποιώντας τον τίτλο «Ο Τσίπρας παραπλάνησε τον Βαρουφάκη», ενώ το δημοσίευμα αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό το ενδεχόμενο επίτευξης ενός συμβιβασμού μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της.

Το περιοδικό Der Spiegel στον ιστότοπό του αναφέρεται στη χθεσινή συνέντευξη του κ. Τσίπρα, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων και τα σχόλια του Έλληνα πρωθυπουργού για την κ. Μέρκελ με την οποία δήλωσε ότι έχει καλές σχέσεις, αν και δεν έχει αλλάξει γνώμη για την πολιτική που εκείνη ακολουθεί.

Ρoή Ειδήσεων