ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αταλάντευτος στόχος της κυβέρνησης η συμφωνία

Αταλάντευτος στόχος της κυβέρνησης η συμφωνία

Με σταθερή την προσήλωση προς το κλείσιμο της συμφωνίας με τους εταίρους, χωρίς όμως μέτρα που θα επιτείνουν την ύφεση και τον αποπληθωρισμό, πορεύεται η κυβέρνηση όπως επιβεβαιώθηκε και στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου το βράδυ της Τετάρτης 13 Μαΐου.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τέθηκαν επί τάπητος πολλά από τα ζητήματα που ανέκυψαν κατά τις διαπραγματεύσεις και αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι επαφές των τεχνικών ομάδων στο πλαίσιο του Brussels Group με επιδίωξη μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία και να προχωρήσει το σχέδιο ανάπτυξης.
Στο Κυβερνητικό Συμβούλιο συμμετείχε εκτος των υπουργών ο κ. Χουλιαράκης, ο οποίος είναι και επικεφαλής στις διαπραγματεύσεις.

Επόμενο «σκαλοπάτι» της διαδικασίας είναι η Σύνοδος Κορυφής στις 21 και 22 Μαΐου στη Ρίγα, όπου η κυβέρνηση θα επιδιώξει να τεθεί το ελληνικό ζήτημα και θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών με στόχο την κοινοποίηση των ελληνικών θέσεων, ώστε να βρεθεί πολιτική λύση.

Για την κυβέρνηση αποτελεί επιδίωξη μείζονος μεγέθους οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί να είναι στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής και να μην αφορά σε υφεσιακά μέτρα.

Οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο αναμένεται να εντατικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες, ώστε να προσδιοριστούν οι μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν και την τελική ώθηση για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Όπως τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης, μετά το πέρας του Eurogroup που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 11 Μαΐου, υπάρχουν θέματα που – παρότι δεν υπάρχει συμφωνία, έχουν τεθεί υπό συζήτηση όπως το θέμα του ΦΠΑ και άλλα στα οποία υπάρχει πολύ διαφορετική προσέγγιση, όπως είναι τα εργασιακά.

Πάντως, το καλό κλίμα δεν επιβεβαιώθηκε μόνο από την ανακοίνωση του Eurogroup που χαιρέτισε την πρόοδο των συνομιλιών, αλλά και από τη δήλωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι η πληρωμή της Ελλάδας προς το ΔΝΤ λειτούργησε υπέρ της και ότι με την κίνηση αυτή κέρδισε χρόνο.

Κορυφαίοι υπουργοί, όπως ο Γιώργος Κατρούγκαλος, εκτιμούν ότι πλέον οι πιθανότητες για ρήξη της χώρας με τους εταίρους είναι στο 10%, ελάχιστες δηλαδή και εκτιμούν πως η συμφωνία είναι κοντά.

Υπενθυμίζεται ότι στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και το κυβερνητικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12 Μαίου.

Σε αυτό ο Αλέξης Τσίπρας προσδιόρισε τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης και υπογράμμισε πως η ελληνική πλευρά έχει τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της και ως εκ τούτου ήρθε η σειρά των εταίρων να προβούν στις δέουσες κινήσεις

Σχετικές ειδήσεις