ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αβραμόπουλος: Κατεπείγουσα η ανάγκη υλοποίησης της μεταναστευτικής ατζέντας

Αβραμόπουλος: Κατεπείγουσα η ανάγκη υλοποίησης της μεταναστευτικής ατζέντας

Τα ανησυχητικά, για το άμεσο μέλλον, νούμερα των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη παρουσίασε σήμερα (20/5/2015) στην Ολομέλεια του ΕΚ, ο Επίτροπος αρμόδιος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ζητώντας την υποστήριξή του για την υλοποίηση και εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση.

 

Ο κ. Αβραμόπουλος, είπε ότι από τις αρχές του 2015, υποβάλλονται κάθε μήνα γύρω στις 70.000 αιτήσεις, ενώ πάνω από 80.000 άτομα έχουν φθάσει στις ευρωπαϊκές ακτές.

«Πρόκειται για νούμερα, χωρίς προηγούμενο» είπε. «Να είμαστε, όμως, σαφείς : Οι ροές αυτές δεν οφείλονται σε κάποιο συγκεκριμένο παράγοντα προσέλκυσης, αλλά στο γεγονός ότι η άμεση γειτονία μας, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Εν καιρώ κρίσης, η Ευρώπη θεωρείται ως καταφύγιο», εξήγησε.

«Εάν θέλουμε πραγματικά να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να αντιμετωπίσουμε μια νέα πραγματικότητα για την Ευρώπη, η στιγμή των αποφάσεων ήλθε», τόνισε ο Επίτροπος. «Η Ευρωπαϊκή ατζέντα για τη Μετανάστευση δεν αποτελεί μόνο μια κατεπείγουσα ανάγκη, αποτελεί μια στρατηγική, η οποία θα μας οδηγήσει μπροστά, για τα επόμενα πέντε ίσως και δέκα χρόνια», πρόσθεσε.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τον κ. Αβραμόπουλο, είναι να υιοθετηθούν τα προτεινόμενα μέτρα ως «μια συνολική Ευρωπαϊκή πολιτική», καθώς «δεν υπάρχει δυνατότητα επιτυχίας για μεμονωμένες δράσεις για τη μετανάστευση».

Υποστήριξε δε ότι η προτεινόμενη Ατζέντα για τη Μετανάστευση «είναι ακόμα πιο φιλόδοξη, αφού στοχεύει για μια συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο».«Η έγκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μιας αποστολής για την κοινή ασφάλεια και άμυνα στη Μεσόγειο και η προσπάθεια να πεισθούν τα Ηνωμένα Έθνη να περάσουν ένα ψήφισμα ώστε να δοθεί ώθηση σε ανάληψη δράσης, αποτελεί παράδειγμα της παγκόσμιας αυτής προσέγγισης», τόνισε.

Ο Επίτροπος αναφέρθηκε στη συνέχεια στις άμεσες δράσεις που έχουν προγραμματισθεί στο πλαίσιο της Ατζέντας Μετανάστευσης:

- Την επόμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει τη χρήση του άρθρου 78 § 3 της Συνθήκης για την ενεργοποίηση του μηχανισμού εκτάκτου ανάγκης, που έχει σχεδιασθεί για επείγουσες καταστάσεις σαν αυτές που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

Σχετικά με διαμαρτυρίες που έχουν διατυπωθεί ότι η Ατζέντα φαίνεται προσανατολισμένη κυρίως προς τη Μεσόγειο, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε :

«Αυτό το οποίο προσπαθούμε να δημιουργήσουμε σήμερα δεν είναι απλώς ένας μηχανισμός κατεπείγουσας απάντησης λόγω των τωρινών πιέσεων. Πρόκειται για έναν μηχανισμό ο οποίος θα χρησιμοποιείται κάθε φορά που θα υπάρχουν πιέσεις. Τα κράτη που θα συνδράμουν στη σημερινή προσπάθεια, θα είναι ίσως αυτά που θα χρειασθούν τη συνδρομή των υπολοίπων αύριο. Φρονώ ότι αυτό σημαίνει πραγματική αλληλεγγύη», τόνισε.

-Για την αντιμετώπιση της δράσης των διακινητών, ο Επίτροπος υποστήριξε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να προτείνει εναλλακτικούς διαύλους. Έτσι η Επιτροπή πρότεινε ένα πρόγραμμα επανεγκατάστασης 20.000 προσφύγων προς τρίτες χώρες, «ώστε να επιδείξουμε αλληλεγγύη προς τους γείτονές μας λόγω της κρίσης σε Συρία και Λιβύη. Η Επιτροπή θα διαθέσει 50 εκατ ευρώ προκειμένου να υποστηρίξει τα κράτη μέλη. Οι μηχανισμοί αυτοί θα βασίζονται σε μια κλείδα κατανομής που θα καταρτισθεί βάσει συγκεκριμένων αντικειμενικών κριτηρίων,εξήγησε.

- Την ερχόμενη εβδομάδα η Επιτροπή θα εγκρίνει σχέδιο δράσης για την ενίσχυση των επιχειρήσεων διάσωσης, αλλά και καταπολέμισης της παράνομης μετανάστευσης μέσω Φρόντεξ, Τρίτων και Ποσειδών. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η ενίσχυση της κοινής διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων.

- Μέσω της Ατζέντας λαμβάνεται υπόψη και η προστασία των μεταναστών μέσω της πλήρους εφαρμογής των κανόνων για την αποφυγή καταχρήσεων.

- Το δημογραφικό πρόβλημα της γηράσκουσας Ευρώπης, λαμβάνεται στα σοβαρά υπόψη στην Ατζέντα Μετανάστευσης.

«Οι δημογραφικές ανάγκες της ΕΕ δείχνουν ότι οι μετανάστες θα αποτελέσουν ένα αναπόσπαστο μέρος του μέλλοντός μας», είπε ο Επίτροπος.

«Η Επιτροπή θα αναπτύξει μια νέα πολιτική για την έννομη μετανάστευση, ξεκινώντας από την αναθεώρηση της οδηγίας για την « Μπλέ κάρτα» ( που επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση στην περίπτωση επαγγελματικής πρότασης από άλλο κράτος - μέλος) λόγω των μη ικανοποιητικών, έως τα τώρα, αποτελέσμάτων της.

«Το ευρωπαϊκό δυναμικό της ΕΕ αρχίζει να μειώνεται, θα χάσουμε 16,5 εκατ. ανθρώπους, είναι σημαντικό επομένως να βοηθήσουμε και την ευρωπαϊκή οικονομία με μια σωστή μεταναστευτική πολιτική. Θα πρέπει να δώσουμε μια συνολική απάντηση που να περιλαμβάνει και τις τεράστιες δημογραφικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη», κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος.

Αυστηρή κριτική στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Ωστόσο, αυστηρή κριτική για τη στάση του στα θέματα της Μετανάστευσης δέχθηκε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο, από τους επικεφαλής των σημαντικότερων πολιτικών ομάδων, μετά την παρουσίαση από τον Επίτροπο Δ. Αβραμόπουλο της Ατζέντας για τη Μετανάστευση που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Για «στενόμυαλη προσέγγιση » του Συμβουλίου έκανε λόγο ο επικεφαλής της ομάδας του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, επικρίνοντας το γεγονός ότι ορισμένα μέλη- κράτη αντιδρούν αρνητικά στις προτάσεις της Κομισιόν. Κάλεσε τα Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης «να μην λένε στις εκπομπές τους ότι η Ευρώπη έχει αποτύχει στο θέμα της Μετανάστευσης, αλλά ότι φταίει το Συμβούλιο».

Ο κ. Βέμπερ χαιρέτησε την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δήλωσε ότι το ΕΛΚ συνυπογράφει τις προτάσεις της, για την Ατζέντα Μετανάστευσης. Υπογράμμισε την αναφορά του Επιτρόπου ότι θα γίνουν συζητήσεις για τον καθορισμό των κριτηρίων και τόνισε ότι οι μετανάστες των οποίων οι αιτήσεις απορρίπτονται, θα πρέπει να επιστέφουν στις χώρες τους, γιατί έτσι θα εξασφαλισθεί η εμπιστοσύνη για τη δράση της Ευρώπης.

Έκκληση Τζιάνι Πιτέλα

«Προς όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που διστάζουν για την Ατζέντα Μετανάστευσης, κάνω έκκληση να μην πετάξουν την ευκαιρία αυτή που τους δίνεται», δήλωσε ο κ. Πιτέλα.

«Μην υποκύψετε στους εκβιασμούς αυτών που καλλιεργούν τον φόβο. Συχνά κατηγορούν την Ευρώπη ότι μιλάει συνεχώς, αλλά δεν έχει δράση. Αυτά τα μέτρα αποδεικνύουν επιτέλους ότι η Ευρώπη μπορεί να λειτουργήσει. Ο κ. Πιτέλα δήλωσε ότι η δέσμη μέτρων της Επιτροπής για τη Μετανάστευση, «αποτελεί σημείο καμπής για αυτή τη θητεία του ΕΚ» η δε στρατηγική της συνοψίζεται μέσω της λέξης «Αλληλεγγύη», κατέληξε ο κ. Πιτέλα.

Την «ακράδαντη υποστήριξή του» στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Μετανάστευση εξέφρασε και ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφσταντ.

Δείχνετε ότι έχετε αναλάβει τις ευθύνες σας κάτι που δεν κάνει το Συμβούλιο, πρόσθεσε απευθυνόμενος στον Επίτροπο.

Υπογράμμισε στη συνέχεια το γεγονός ότι η Επιτροπή δεν επικεντρώνεται σε ορισμένα κράτη - μέλη, αλλά με τα μέτρα που προτείνει προωθούνται τα συμφέροντα όλων.

Καταδίκασε έντονα τα κράτη τα οποία «επισήμως μιλούν για αλληλεγγύη, αλλά προτρέχουν να δηλώσουν ότι δεν θέλουν την εφαρμογή της προσωρινής διαδικασίας προστασίας, με το άρθρο 78 § 3 της Συνθήκης που δικαίως η Επιτροπή θα το χρησιμοποιήσει για την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε», δήλωσε ο κ. Φερχόφσταντ.

«Αυτό που δεν μπορώ να αντιληφθώ», πρόσθεσε, «είναι για ποιό λόγο κάποιοι, όπως για παράδειγμα ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, είπε ότι είναι κατά των ποσοστώσεων, αλλά είναι υπέρ της αλληλεγγύης στον συγκεκριμένο τομέα.

Δεν τον καταλαβαίνω, ή το ένα ή το άλλο, δεν μπορούμε να είμαστε συγχρόνως και τα δύο», είπε και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «μετά την άμεση εφαρμογή της προσωρινής διαδικασίας προστασίας, το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι η αναθεώρηση της διαδικασίας του Δουβλίνου, μέσω μιας πραγματικής νομοθεσίας».

Google News Publisher Ακολούθησε το Newsbomb.gr
στο Google News

Συνταγή για κέικ μπανάνας διπλά σοκολατένιο - Ιδανικό και για σχολικό κολατσιό

04 Ιουν 2020 05:43

Κορονοϊός στις ΗΠΑ: 919 θάνατοι σε 24 ώρες

04 Ιουν 2020 05:31

Κορονοϊός στο Μεξικό: Θλιβερό ρεκόρ με 1.092 νεκρούς σε 24 ώρες - Πάνω από 100.000 τα κρούσματα

04 Ιουν 2020 05:15

Αθήνα - Πορεία για τον Τζορτζ Φλόιντ: Μολότοφ, χημικά, σπασμένες βιτρίνες και 12 προσαγωγές

04 Ιουν 2020 05:00

Η Ηλιάνα Παπαγεωργίου μετακόμισε με τον Snik - Δείτε τον υπέροχο κήπο τους!

04 Ιουν 2020 04:40

e-ΕΦΚΑ: Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια εισφορών Απριλίου - Μέχρι τις 10 Ιουνίου για έκπτωση 25%

04 Ιουν 2020 04:20

ΟΑΕΔ - Κοινωφελής εργασία: Έρχονται 1.000 προσλήψεις στις Μητροπόλεις

04 Ιουν 2020 04:00

Κορονοϊός στη Χιλή: Αυξάνονται τα θύματα - Παρατείνεται για 4η εβδομάδα το lockdown στο Σαντιάγο

04 Ιουν 2020 03:45

GNTM: Η Μαρία η αγρότισσα ντύθηκε νυφούλα και ο γαμπρός είναι... λεβέντης!

04 Ιουν 2020 03:30

H νέα σειρά που θα ταράξει τα νερά!

04 Ιουν 2020 03:20

Φανταστικές ιδέες για να αξιοποιήσετε τα επιτραπέζια παιχνίδια των παιδιών (vid)

04 Ιουν 2020 03:08

Τζορτζ Φλόιντ - Τραμπ: Δεν πιστεύω ότι θα χρειαστεί ο στρατός για την καταστολή των διαδηλώσεων

04 Ιουν 2020 03:00

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμές ύψους 2,6 εκατ. ευρώ σε εκατοντάδες δικαιούχους (pics)

04 Ιουν 2020 02:50

Τρομακτική: Δεν θα πιστεύεις πόσα κιλά ζυγίζει αυτή η μπριζόλα!

04 Ιουν 2020 02:35

Δήμητρα Ματσούκα: Οι βουτιές στη Βουλιαγμένη και το σέξι μαγιό! (Photos)

04 Ιουν 2020 02:20

Συνεχίζεται η δυναμική άνοδος στη Wall Street - Κέρδη για το πετρέλαιο

04 Ιουν 2020 02:15

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το αγροτικό νομοσχέδιο

04 Ιουν 2020 02:00

Μεγαλώνοντας παιδιά που είναι ενάντια στον ρατσισμό (vids)

04 Ιουν 2020 01:45

Έφτιαξαν όχημα με δικό του... πιάνο!

04 Ιουν 2020 01:30

Γερμανία: Η Μέρκελ ανακοίνωσε πακέτο στήριξης 130 δισ. για την οικονομία

04 Ιουν 2020 01:15

Κορονοϊός - Γιατρός του Λευκού Οίκου: Δεν υπήρξε παρενέργεια από την υδροξυχλωροκίνη στον Τραμπ

04 Ιουν 2020 01:00

Τζορτζ Φλόιντ: Άλλαξε το κατηγορητήριο για τον Σόβιν - Εντάλματα σύλληψης για τους αστυνομικούς

04 Ιουν 2020 00:45

Έξι ερωτήσεις για την ανάρρωση μετά τον τοκετό και οι απαντήσεις τους

04 Ιουν 2020 00:40

Αρτηριακή πίεση στα 30-40: Οι τιμές που προβλέπουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο (έρευνα)

04 Ιουν 2020 00:30

Προσοχή: Ποιοι άντρες είναι περίεργοι με τον ύπνο;

04 Ιουν 2020 00:25

Σήμερα 04/06: Άκου και την άλλη πλευρά

04 Ιουν 2020 00:10

Σαν σήμερα το 2007 «έφυγε» ο ηθοποιός και κωμικός Σωτήρης Μουστάκας

04 Ιουν 2020 00:00

Τουρκικά ΜΜΕ: Άρχισαν και πάλι οι μεταναστευτικές ροές στον Έβρο - Κινητικότητα στην Αδριανούπολη

03 Ιουν 2020 23:50

Λίβερπουλ: Πώς είναι η ατμόσφαιρα στη φανατική Θύρα!

03 Ιουν 2020 23:50

Ολλανδία: Χαλαρώνει τις προειδοποιήσεις για τουριστικά ταξίδια στην Ευρώπη

03 Ιουν 2020 23:45

Κορονοϊός: 382.016 νεκροί και πάνω από 6,4 εκατ. κρούσματα σε όλο τον κόσμο

03 Ιουν 2020 23:41

Θυμάστε τον Πρόδρομο του Big Brother - Δείτε πώς είναι σήμερα (pics)

03 Ιουν 2020 23:39

Επίδομα παιδιού: Πότε επαναλειτουργεί η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΑ για υποβολή αιτήσεων

03 Ιουν 2020 23:35

Μεγάλη προσοχή! Αυτή η εικόνα μπορεί να «μπλοκάρει» το κινητό σας

03 Ιουν 2020 23:34

Σταϊκούρας: Πιθανή νέα έκδοση ομολόγου το προσεχές δίμηνο

03 Ιουν 2020 23:30

Ξύπνησε και πήγε να πιει καφέ: Αυτό που είδε θα της μείνει αξέχαστο (pics)

03 Ιουν 2020 23:25

Μικρή Μαντλίν: Ραγδαίες εξελίξεις - Γερμανός παιδόφιλος πίσω από την εξαφάνισή της;

03 Ιουν 2020 23:25

Qatar Airways: Ανακοίνωση για τα 12 κρούσματα κορονοϊού που ήρθαν Ελλάδα

03 Ιουν 2020 23:24

Επίθεση με βιτριόλι: Αποκαλύφθηκε το «μυστικό» της μαυροντυμένης (vid)

03 Ιουν 2020 23:22

Οι νέοι κανόνες λειτουργίας σε μπαρ, εσωτερικούς χώρους και γυμναστήρια

03 Ιουν 2020 23:18

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

Η ημερήσια ενημέρωσή σου

NEWSBOMB NEWSLETTER

Gossip-tv.gr Onsports.gr Queen.gr Astrology.gr Mothersblog.gr Onmed.gr Leoforos.gr Ratpack.gr i-Ellada.gr
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2012-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved