ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή «μάχη» στις διαπραγματεύσεις με επίκεντρο το ΦΠΑ (vid)

Σκληρή «μάχη» στις διαπραγματεύσεις με επίκεντρο το ΦΠΑ (vid)

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, προκειμένου να κλείσει η συμφωνία, ενώ σημείο αιχμής τις τελευταίες ημέρες αποτελεί ο ΦΠΑ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, από τη Ρίγα, όπου διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής, οι δανειστές επιμένουν για δύο συντελεστές ΦΠΑ, τον χαμηλό στο 11% και τον υψηλό στο 23%. Αντίθετα, η πρόταση της Αθήνας επικεντρώνεται σε τρις κλίμακες, στο 7%, 14% και 22%.

Με βάση τις ίδιες πηγές, υπήρξε και «σκληροπυρηνική» πρόταση από στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για ενιαίο ΦΠΑ στο 23% !

Ωστόσο, η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι θα βρεθεί σημείο επαφής και βάσει της προόδου που έχει γίνει έως τώρα στις διαπραγματεύσεις, θεωρείται ώριμο ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία έως το τέλος του μήνα.

Κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν ότι στην αποψινή (21 Μαίου) συνάντηση μεταξύ Τσίπρα, Μέρκελ και Ολάντ, η κυβέρνηση δεν περιμένει να υπάρξει ούτε να επικυρωθεί μια συμφωνία, καθώς είναι μια άτυπη συνάντηση που δεν υποκαθιστά ούτε τη Σύνοδο ούτε το Eurogroup.

Οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν ότι η κυβέρνηση περιμένει να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα ώστε έως το τέλος του μήνα να έχει επέλθει συμφωνία και να έχει συγκληθεί το Eurogroup που θα την επικυρώσει.

Σχετικές ειδήσεις