ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χωρίς τηλεόραση άφησε πολλές περιοχές την τουριστική περίοδο η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Χωρίς τηλεόραση άφησε πολλές περιοχές την τουριστική περίοδο η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Από τη μια αποτυχία στην άλλη πέφτει η εταιρεία των καναλαρχών, υπεύθυνη για τη συντήρηση του ψηφιακού δικτύου στην τηλεόραση…

Οι προηγούμενες κυβερνήσεις της Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ φέρουν σε απόλυτο βαθμό την ευθύνη – όχι μόνο για την ανάθεση, μετά το «μονόπατο» διαγωνισμό στον οποίο εμφανίστηκε μόνο η Digea με την προνομιακή σύμβαση, αλλά και για το θέμα της κάλυψης, προκρίνοντας το κριτήριο του πληθυσμού και όχι της γεωγραφικής εμβέλειας.

Έτσι, οι κάτοικοι των περιοχών της υπαίθρου και οι Ακρίτες συνεχίζουν να βλέπουν «μαύρο» σε πολλές περιοχές (Καστοριά, Ικαρία, Αιγαίο, Ιόνιο), με τα «λευκά» σημεία του ψηφιακού χάρτη και τα «τυφλά» σημεία των εγκατεστημένων πομπών να αποκαλύπτονται κάθε ημέρα όλο και περισσότερο, μεταθέτοντας το βάρος της ευθύνης στους Οργανισμούς Τοπικής αυτοδιοίκησης που πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την αγορά gap fillers (μικροί ενδιάμεσοι αναμεταδότες).

Το πρώτο πρόβλημα εντοπίστηκε στην Κέρκυρα, όπου οι κάτοικοι χάνουν το τηλεοπτικό σήμα λόγω ισχυρών παρεμβολών από την ψηφιακή τηλεόραση της Ιταλίας. Στις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων και των φορέων αναγκάστηκε να παράσχει απαντήσεις η Digea η οποία ενημέρωσε πως τα προβλήματα οφείλονται σε παρεμβολές της Ιταλίας και πως έχει ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς. Σύμφωνα με την Digea, οι «συγκεκριμένοι δίαυλοι είναι κατοχυρωμένοι για χρήση από την Ελλάδα, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU), και οι γειτονικές χώρες οφείλουν να περιορίσουν τις εκπομπές τους με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην προκαλούν παρεμβολές στις συγκεκριμένες συχνότητες».

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών οφείλει να δώσει απαντήσεις άμεσα. Και τούτο γιατί ο έγκριτος καθηγητής Αθανάσιος Κανάτας, που είχε φτιάξει τον πρώτο ψηφιακό χάρτη, λίγο μετά την αλλαγή του με παρεμβάσεις των παρόχων δικτύου και της ΕΕΤΤ, είχε προειδοποιήσει για τέτοιου είδους φαινόμενα. Είχε δηλώσει συγκεκριμένα πως ο ψηφιακός χάρτης της ΕΕΤΤ σχεδιάστηκε με διαφορετικό πρότυπο λήψης από αυτό που είχε κατοχυρώσει η Ελλάδα στη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών, αλλά και ότι σύντομα θα υπάρξουν προβλήματα ισχυρών παρεμβολών από όμορες χώρες σε αρκετά κέντρα εκπομπής!

Σχετικές ειδήσεις