ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή το έγγραφο Κοτζιά για τη ΜΚΟ και τις επ’ αμοιβή υπηρεσίες Παπαμιμίκου

Στη Βουλή το έγγραφο Κοτζιά για τη ΜΚΟ και τις επ’ αμοιβή υπηρεσίες Παπαμιμίκου

Διαβιβάστηκε στη Βουλή το απαντητικό έγγραφο του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος, σχετικά με τον έλεγχο της χρηματοδότησης της ΜΚΟ «Δίκτυο για τη Δημοκρατία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη ΔΙ.ΔΗ.ΝΕ».

Όπως προκύπτει από το έγγραφο του υπουργού, «ο Ανδρέας Παπαμιμίκος του Ιωάννη παρείχε στο παρελθόν υπηρεσίες επ΄ αμοιβή προς τη ΜΚΟ ΔΙ.ΔΗ.ΝΕ («Δίκτυο για τη Δημοκρατία στη Νότιο-Ανατολική Ευρώπη»).

Σύμφωνα με Έκθεση Ορκωτών Ελεγκτών για τις χρηματοδοτήσεις προγραμμάτων ελληνικών ΜΚΟ κατά τα έτη 2000-2010 (αναρτημένη στην ιστοσελίδα της ΥΔΑΣ, www.hellenicaid.gr, από τον Απρίλιο 2015), το συνολικό ποσό που εκταμιεύθηκε για τη ΔΙ.ΔΗ.ΝΕ. ανέρχεται σε 2.492.728 ευρώ».

Ο βουλευτής που είχε καταθέσει την ερώτηση ζητούσε να ενημερωθεί σε ποια φάση βρίσκεται η έρευνα του ΣΔΟΕ καθώς η έρευνα αυτή αφορούσε τα αδικήματα της υπεξαίρεσης σε βάρος του Δημοσίου, της κατ΄ εξακολούθηση απάτης σε βάρος του Δημοσίου, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της έκδοσης πλαστών και εικονικών τιμολογίων».

Επίσης, ο βουλευτής ανέφερε ότι το ΣΔΟΕ είχε αρχικά ζητήσει από την ΥΔΑΣ (Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών) να απαντήσει αν μέλος της ΜΚΟ «Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στα Νότια και Δυτικά Βαλκάνια» είναι ο Ανδρέας Παπαμιμίκος του Ιωάννη και ακόμη δύο πρόσωπα.

Στη συνέχεια το ΣΔΟΕ είχε κάνει και δεύτερο έγγραφο προς την ΥΔΑΣ και ζητούσε στοιχεία για την ΜΚΟ ΔΙΔΗΝΕ. Ο ερωτών βουλευτής ζητούσε επίσης από τον υπουργό να απαντήσει αν ο κ. Παπαμιμίκος είναι ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αναφέρει ότι το υπουργείο Εξωτερικών δεν γνωρίζει σε ποια φάση βρίσκεται η έρευνα του ΣΔΟΕ και πότε θα ολοκληρωθεί (αρμοδιότητα υπουργείου Οικονομικών).

Σημειώνει όμως ότι ο ίδιος έδωσε εντολή προς τη Γενική Διεύθυνση ΥΔΑΣ από την 16η Απριλίου 2015, και διενεργείται ήδη επανεξέταση προγραμμάτων ΜΚΟ που έχουν χρηματοδοτηθεί από το υπουργείο Εξωτερικών και τα πορίσματα θα δοθούν στη δημοσιότητα μόλις ολοκληρωθούν.

Όπως αναφέρει επίσης, διερευνώνται κατά προτεραιότητα, υποθέσεις για τις οποίες υφίσταται εισαγγελική παραγγελία, όπως η συγκεκριμένη (σ.σ. εννοεί τη ΜΚΟ ΔΙ.ΔΗ.ΝΕ.).

Σχετικές ειδήσεις