ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πουλάκης: Αντίθετη στην ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών η κυβέρνηση

Πουλάκης: Αντίθετη στην ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών η κυβέρνηση

Τη θέση της κυβέρνησης κατά της ιδιωτικοποίησης των δημοτικών υπηρεσιών και ιδιαίτερα του τομέα της καθαριότητας, διατύπωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης,κατά τη συνάντηση που είχε με τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Πουλάκης, ήδη παρουσιάστηκε ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός για τα απορρίμματα, στο πλαίσιο του οποίου επιδιώκεται σταδιακά ο μετασχηματισμός του μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων που προωθήθηκε τα τελευταία χρόνια, με έμφαση στη δημόσια διαχείρισή τους αντί της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και των ΣΔΙΤ.

Επίσης, ανέφερε ότι με το άρθρο 49 του πρόσφατα ψηφισθέντος ν. 4325/2015 (νόμος Κατρούγκαλου), δόθηκε η δυνατότητα παράτασης των ατομικών συμβάσεων εργασίας όλων των εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ ως το τέλος του 2015. Συν τοις άλλοις, με στόχο να μην προκύψει κενό στην αποκομιδή των απορριμμάτων, θα αντιμετωπιστεί σταδιακά και το θέμα της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών καθαριότητας, συνεπώς και της κατάργησης του άρθρου 61 του ν. 3979/2011.

Ο κ. Πουλάκης ενημέρωσε την αντιπροσωπεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ ότι το υπουργείο κατέθεσε ήδη νομοσχέδιο που προβλέπει την κατάργηση του «Παρατηρητηρίου» και τη δημιουργία ενός νέου θεσμού, με στόχο τη στήριξη των δήμων και όχι το κλείσιμο και την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών τους, σε συνεργασία με τους ΟΤΑ. Επιπλέον, περιλαμβάνει την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου για την Αυτοτελή Υπηρεσία Εποπτείας ΟΤΑ.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ πραγματοποίησε σήμερα, Τρίτη (16/06/2015) στάση εργασίας, αντιδρώντας στο κύμα ιδιωτικοποιήσεων στον τομέα καθαριότητας ορισμένων δήμων, ενώ ζητεί την κατάργηση του άρθρου 61 του Ν 3979 για την καθαριότητα και την άρση της απαγόρευσης προσλήψεων στους δήμους.

Νωρίτερα, συνδικαλιστές και δημοτικοί υπάλληλοι παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ, φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας «πλακάτ» στα χέρια.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ – ΟΤΑ, Θέμης Μπαλασόπουλος, μιλώντας στο χώρο τόνισε πως η κινητοποίηση είναι μια πρώτη κινητοποίηση της Ομοσπονδίας για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, σημειώνοντας την απαίτηση των εργαζομένων για συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη.

Σχετικές ειδήσεις